Gezond fruit van het zomer seizoen

Gezond fruit van het zomer seizoen

Tegenwoordig is fruit het hele jaar door verkrijgbaar en wordt vanuit alle werelddelen ingevlogen en over grote afstanden per boot of vrachtauto getransporteerd. Het nadeel hiervan is wel dat import fruit onrijp geplukt wordt waardoor de vitamine en andere gezonde stoffen nog niet voldoende zijn aangemaakt. Ook is het fruit minder lekker dan lokaal fruit dat zon gerijpt is. Daarnaaast is het inport fruit alles behalve duurzaam en maakt dat er veel Co2 voor transport onnodig in de zee en de atmosfeer komt. Fruit uit eigen land heeft nog een voordeel, het is in de regel minder bespoten en zorgt voor werkgelegenheid in eigen land. Groente en fruit teelers kunnen ook een biologisch gifvrij product aanbieden, dat wel duurder is, maar wel gezonder en duurzamer.

Abrikozen

Turkije is de grootste abrikozen teler, maar veel abrikozen kunnen ook gekocht worden uit warme landen binnen Europa.In Nederland is het geen commerciele fruitsoort omdat bloemknoppen vaak bevriezen in het voorjaar.

Abrikozen bevatten veel antioxidanten en bevatten gemiddeld 25 keer meer Bètacaroteen dan andere fruitsoorten. Bètacaroteen komt voor in (donker)groene bladgroente, zoals koolsoorten, spinazie maar ook gekleurde groente als wortelen en fruit zoals mango’s en mandarijnen. Bètacaroteen zijn zo gezond omdat het lichaam het deels omgezet in vitamine A. Die vitamine hebben we nodig voor de weerstand en ook om goed te kunnen zien.

Perzik

Wanneer er teveel gifstoffen in het lichaam komen of zich stapelen, kan het gebeuren dat de nieren slechter gaan functioneren. Hierdoor worden  gifstoffen onvoldoende afgevoerd via de urine en kunnen in het lichaam gifstoffen zich laten gelden en voor ernstige ziekten zoals kanker zorgen. Onbespoten perzik eten helpt mee om ernstige ziekten te voorkomen maar ook om de weerstand te verbeteren.

Aardbeien

Aardbeien bevatten veel vitamine C en zijn onbespoten super gezond. Aardbeien zijn rijk aan antioxidanten zoals ellagine, luteïne en zeaxanthine die de vrije radicalen in het lichaam bestrijden en extra bescherming bieden tegen verschillende vormen van kanker. Ook bevatten aardbeien veel foliumzuur een stof die nodig is om bloedarmoede te voorkomen.

Zwarte en rode bessen

Deze zijn rijp van midden-Juli tot en met Augustus en rode bessen al een maand eerder. Vooral rode, bevatten veel kalium dat bloeddrukverlagend eigenschappen heeft maar beiden bevatten veel antioxidanten. Antioxidanten zoals vitamine A en C bieden bescherming tegen vrije radicalen en beschermen je cellen. Blauwe bessen zal de groei van tumoren of risico op verschillende soorten kanker verkleinen.

Frambozen

Deze roze vruchten worden geoogst in de maand Juli. Specifieke rassen kunnen worden geoogst tot ver in de herfst. Frambozen bevatten unieke antioxidanten met de naam ellagitannines. De framboos bevat tot driemaal zo veel antioxidanten als die van kiwi tweemaal als die van tomaat Meerdere stoffen zijn werkzaam als antioxidant maar vitamine C en ellagzuur het meest.

Bramen

Bramen worden vers geoogst van Augustus tot Oktober.
Bramen bevatten net als blauwe bessen anthocyanen en vooral veel mineralen. Ze zijn van alle fruitsoorten het rijkst aan calcium en leveren ook veel magnesium en ijzer. Deze mineralen zijn nodig voor de botten, de spieren en het bloed. Bramen bevatten van alle fruitsoorten ook de meeste vitamine E. Eén portie van 100 gram levert 20 procent op van de ADH van deze beschermer van lichaamscellen.

Nectarines

Nectarines bevatten naast bètacaroteen ook twee familieleden daarvan: luteïne en zeaxanthine. Beide stoffen (die ook in maïs en eidooiers zitten) zijn belangrijke bouwstoffen voor de ogen. Ze komen vooral terecht in de zogenoemde ‘gele vlek’ op het netvlies in het oog: de plek die zorgt voor een scherp gezichtsvermogen.

Veel ouderen krijgen te maken met een nare oogziekte waarbij de functie van de gele vlek achteruitgaat en je minder scherp gaat zien. Als je er eenmaal door getroffen wordt, valt aan de ziekte helaas weinig te doen. Maar uit onderzoek blijkt wel dat extra inname van luteïne en zeaxanthine direct leidt tot een hoger gehalte daarvan in de ogen. Dit verkleint de kans op maculadegeneratie. En als je er al last van hebt, vertraagt het het verloop van de ziekte.

Perziken

Perzikken valt onder het zomerfruit: het zijn geen uitblinkers, maar bevatten wel een heel gezonde mix van stoffen als bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, vezels en kalium. De bolronde perzik is bovendien een relatief slanke vrucht. Per 100 gram bevat perzik gemiddeld een derde minder calorieën dan ander fruit.

Pruimen

Pruimen worden geoogst vanaf half Juli. Naast appels en peren zijn dit de laatste vruchten die voortvloeien uit de zomer en maken deel uit van de steenvruchten.

Fruit is sowieso een goede vezelbron, maar pruimen spannen de kroon

Pruimen leveren gemiddeld 30 procent meer vezels dan ander fruit. Vezels zijn goed voor de darmwerking en de stoelgang. Vezels uit fruit en graanproducten zijn daarnaast ook nog gunstig voor het cholesterol gehalte Is het pruimenseizoen voorbij? Niet getreurd. Tot de nieuwe oogst volgend jaar kun je gezond genieten van gedroogde pruimen. Tijdens het drogen blijven de vezels behouden; het gehalte wordt zelfs supergeconcentreerd. Zoals bekend zijn gedroogde pruimen een ideaal middel tegen obstipatie. Uit onderzoek blijkt dat tien gedroogde pruimen per dag (50 gram) beter werken dan een laxeermiddel.

Biologisch altijd beter

Wetgeving landbouwgif is wassen neus in Nederland en de rest van Europa is het gebruik van landbouwgif enigszins aan banden gelegd maar het is moeilijk te controleren. De wetgeving op landbouwgif is een wassen neus doordat het A, niet goed wordt gecontroleerd en B, fruit uit landen zonder gifwetgeving gewoon mag worden ingevoerd.Ook wordt door de NVWA alleen de buitenkant van de vrucht gecontroleerd en een norm gesteld die te hoog is. Daarnaast wordt niet gecontroleerd op het vruchtvlees en daar kan natuurlijk net zo goed landbouwgif zitten.

Waar komen toch die verschrikkelijke ziektes vandaan?

De toename van erge ziektes als kanker, alzheimer, allergische reacties en ADHD zou wel eens voor een groot deel veroorzaakt kunnen zijn door het landbouwgif. De chemische bestrijdingsmiddelen worden op grote schaal gebruikt door boeren en telers in Nederland en vaak nog met verboden bestrijdingsmiddelen in het buitenland. Daarnaast wordt kunstmest gebruikt, omdat hun grond verarmd is en dat niet ten goeden komt aan de smaak, mineralen en vitaminen. Daarnaast zijn kunnen zaden genetisch gemanipuleerd zijn dat planten nog enkel groeien met behulp van bepaalde chemicaliën. Alles wat niet natuurlijk is maar synthetisch gemaakt is in piepkleine concentraties al een gifstof. Er is inmiddels erg veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van kanker en de soms 25 tot 30 soorten pesticide die op een enkel stuk fruit kunnen worden aangetroffen zijn onmiskenbaar een oorzaak van kanker.

Waaruit kunnen we kiezen

Er zijn supermarkten die minder gif op hun groente en fruit hebben dan de anderen en dat is goed, maar onvoldoende. Ook zijn er lijsten met fruit en groente zodat je weet welke meer of minder gif sporen van bestrijding middelen bevatten, maar dat is nog niet afdoende.  Uiteindelijk weet je niet meer wat nog wel of niet kan en wordt het alleen maar onduidelijker. Duidelijk is dat het ronduit niet normaal is dat we elke dag opnieuw het risico lopen dat we hier aan blood gesteld worden.

Ieder persoon die een erge ziekte krijgt is er een te veel en het wordt tijd dat de wereld stopt met zich zelf te vergiftigen en het milieu.

Tijd voor actie

Doe mee om de wereld en je lichaam of dierbare te sparen,
Koop ook (eens) biologisch. Blijf bewust en sluit je aan bij een organisatie die opkomt voor het milieu.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Marian Klessens

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen