Gezonde biologische boekweit pannenkoek

Boekweit kruidachtige plant

Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweit korrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald.

Boekweit

Bevat geen gluten en is een van de beste bronnen van plantaardige eiwitten. Rijk aan vitamine B, magnesium, koper, kalium, fosfor, flavonoïden en antioxidanten. Wordt vooral aangeraden om pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Verbetert de stofwisseling van collageen, het eiwit dat de huid stevigheid geeft. Werkt dankzij vitamine B en magnesium rustgevend. Dan bevat boekweit ook nog eens alle acht essentiële aminozuren, wat vrij zeldzaam is.

Arts is vast blij met patiënten die boekweit eten

omdat de flavonoïde rutine het bloed vloeibaar houdt, het cholesterolgehalte laat dalen, het risico op hoge bloeddruk vermindert, de bloedvaten versterkt en met dit alles hart-vaatziekten/ spataderen en zware benen helpt voorkomen.

Pittig detail

hoewel boekweit vaak het zwarte graan wordt genoemd, is het eigenlijk geen graangewas, maar het zaad van een plant uit de rabarberfamilie. Maar omdat het geen gluten bevat, is boekweit wel een perfecte graanvervanger. Het is makkelijk te kweken, ook op arme gronden.

Boekweit pannenkoeken maken

Om het toch enigszins gezonde pannenkoeken te maken kan je kiezen voor boekweit pannenkoeken. Kies voor biologisch boekweitmeel dat je ook vaak kan kopen bij een molen die andere meel soorten verkoopt, maar je kunt het ook in de supermarkt halen. Koopmans verkoopt het!

Het is niet moeilijk om een gezonde boekweit pannenkoek te maken

Je maakt ze net als gewone pannenkoeken, maar je vervangt de tarwebloem door het boekweitmeel. Als je geen koemelk gebruikt, kun je dit vervangen voor een plantaardige melk. Verder kun je er op doen wat je zelf lekker vindt. Je kan net zo als gewone pannenkoeken de boekweit pannenkoek variëren om er verschillende dingen aan toe te voegen. Probeer eens met appel, kaneel en rozijnen of een kaaspannenkoek .

Ingrediënten:

– 100 gr. boekweitmeel
– 2 eieren
– 300 ml melk
– Snuf zout
– Olie om in te bakken

Zo maak je het:

1. Meng het boekweitmeel met een snuf zout.
2. Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.
3. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes. Het moet een beslag worden dat als een lint van je garde loopt, is het nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.
4. Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is.
5. Verhit een klontje boter of scheutje olie in de pan.
6. Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.

Boekweitpannenkoeken

Verdeel je toppings over de bovenkant van de boekweit pannenkoek, kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een tl kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.

Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren. Doe dit met een spatel. Bak de boekweit pannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin. Serveer ze meteen, hoewel ze koud ook erg lekker zijn. Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen