Gezonde lifestyle zorgt voor meer libido en spieren

Gezond eten voor een strak uiterlijk en meer libido. Groenten zoals broccoli, bloemkool en spruiten helpen testosteron te bevorderen. Broccoli is eerder uitgeroepen als super food en ook ter bevordering van testosteron is deze groente onmisbaar.

Waarom is testosteron belangrijk?

Vanaf de leeftijd 25 worden de testosteron waarden van een man langzaam minder. Dit heeft als gevolg dat mannen na hun 25ste, maar ook vrouwen rustiger worden in doen en laten en met name hun libido of seksleven wordt minder. Rond je 50ste is het verschil helemaal een stuk groter, dan als je jong bent. Meestal uit zich dat ook in het bekende bierbuikje bij mannen en minder spieren. Obesitas kan dan voor hem en haar ook een rol spelen, omdat er een hormoon verandering heeft plaats gevonden over de jaren. Ook vrouwen merken dus deze verandering en deze hebben meer een afname van de hormonen zoals oestrogeen en progesteron en in mindere maten de testosteron. Voor ouderen kan hun seks leven dan wel een minder rol spelen, testosteron helpt je wel om je fit en levendig te blijven en daarmee help je ook je gezondheid.

Gewoon een kwestie van doen

Een gezonde hormonenhuishouding afname kan je verhogen door er zelf iets aan te doen. Een gezonde voeding is daar een van. In Groen Nieuws is genoeg informatie te lezen over gezonde biologische voeding maar eet daarnaast ook gevarieerd en voldoende groente en fruit is erg belangrijk.

Mineralen

Vitamine B zijn belangrijk voor een testosteron en zitten in gevogelte, groente, volkoren producten, eieren, vette vis en noten. Zink is onmisbaar voor een optimale testosteron-huishouding en zit vooral in vlees, schaal en schelpdieren, pitten en zaden, kiemen, noten en paddenstoelen.

Leefgewoonte

Verminder slechte leefgewoonte zoals roken, drinken, veel  suikerhoudend voedsel en bewerkt voedsel. Vooral dikke mensen hebben een sterke afname van het testosteron.

Biologisch en chemische middelen

Biologisch voedsel is ook hier weer belangrijk. Zo is er is een sterk verband tussen inname van de pesticide chloorpyrifos en een dalend testosteron. Maar ook andere chemische middelen of bestrijding middelen, waar je te lang aan blood staat, kunnen een afname betekenen voor de vruchtbaarheid.

Sporten of voldoende beweging

De daling van je testosterongehalte heeft als gevolg dat de spiermassa en spierkracht af neemt. Sporten als fitness en krachtsport geven je extra testosteron. Langdurige sportactiviteiten (lange afstand rennen of fietsen) vallen helaas niet onder de bevordering van de testosteron. Voldoende bewegen wel, omdat je dan ook ontspant, minder stress hebt en het geestelijke het lichaamelijke beinvloed. Veroudering houd je helaas niet tegen, maar je kan het wel vertragen en je hebt wel degelijk invloed op je testosterongehalte door te blijven bewegen en te sporten.

Meer testosteron geeft meer zin in sex, meer sex geeft meer testosteron.
Wie regelmatig seks heeft, houdt de zaadballen actief. In de zaadballen wordt testosteron geproduceerd en deze hormonen worden hierdoor bevordert. “Use it or lose it”, is misschien wat overdreven, maar wel dus goed voor de testosteron.

Slecht slapen, stress en piekeren

Uit onderzoek blijkt dat slechte slapers een lager testosterongehalte hebben. Zorg dus voor een goede nachtrust. Stress kan het gehele lichaam beheersen in negatieve zin. Ontspan, luister muziek, start een hobby, wandel, fiets etc.

Eet niet (geen) te veel drop ook geen biologische

Zoute drop of zoete drop zijn slecht voor de bloeddruk, maar onderdrukt bij mannen ook het testosteron. Het negatieve effect is al meetbaar als je dagelijks een paar dropjes eet.

Zonlicht ook een winterzonnetje doet wonderen

Zonlicht heeft een stimulerende werking op ons seksleven. Zonnestralen zetten de hypofyse hormoonklier aan en deze zet op zijn beurt de bijnier, testikels of eierstokken weer aan tot meer actie. Het is dus niet verwonderlijk dat mensen meer testosteronspiegel aan maken in de lente en zomer en dus ook seksueel meer actief zijn in de zomer vakantie.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen