Gezonde lucht verantwoordelijkheid van gemeenten

Recht op schone lucht: Goed nieuws voor de luchtkwaliteit én voor onze longen.
De rechter heeft besloten dat de gemeente Utrecht door mag gaan met de milieuzone voor vervuilende dieselauto’s. Autobelangenvereniging KNAC had deze zaak aangespannen tegen de gemeente. Eerder dit jaar besloot de rechter al dat er onvoldoende reden was de milieuzone per direct op te schorten. De uitspraak van vandaag sluit daarbij aan.

Milieuzone

Afgelopen maanden is er veel commotie geweest rondom de milieuzone voor personenauto’s. Kamerlid Barbara Visser van de VVD heeft een motie ingediend om de milieuzones af te schaffen. De minister gaf toen al aan deze motie niet uit te voeren, omdat gezonde lucht de verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf is. Nu vertelt ook de rechter dat de gemeenten in hun recht staan. Na deze uitspraak kan deze motie dus de prullenbak in!

Gezonde lucht

Niet alleen verantwoordelijkheid van gemeenten. Wij zijn blij dat gemeenten niet gehinderd worden in hun maatregelen voor gezondere lucht. Deze uitspraak is dus niet alleen goed nieuws voor Utrecht, maar voor alle gemeenten! Wij vinden ook dat de landelijke overheid niet al haar verantwoordelijkheid af moet schuiven naar de gemeenten of Europa, dus pleiten wij ook voor landelijke maatregelen. Daarom gaat Milieu Defensie 11 februari naar Den Haag en overhandigen we meer dan 71.000 handtekeningen aan de commissie voor Infrastructuur en Milieu. Wilt U meer weten ga dan naar De site van Milieudefensie (Overheid).

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen