Gezondheids voordelen van huisdieren

Gezondheids voordelen van huisdieren

en in dit blog komen de voordelen van huisdieren aan bod en met name onze trouwe viervoeter de hond. Studies hebben aangetoond dat mensen met een huisdier in het algemeen gelukkiger, minder eenzaam en gezonder zijn.

Huisdieren en #weektegeneenzaamheid

Het bovenstaande is voor de meeste huisdier bezitters van honden en katten geen nieuws en uit ervaring kunnen ze deze punten wel beamen. Zo zijn honden goed voor de gezondheid omdat je na een dag indoor, lekker outdoor kan en ontspannen en bewegen. Bijna alle huisdieren geven liefde en bij elk huisdier eigenaar past een ander dier of ras.

Gezondheids voordelen van huisdieren

Uit onderzoek is gebleken dat hartpatiënten met een huisdier leven langer dan hartpatiënten zonder huisdier. Ook huisdieren kunnen een belangrijke rol spelen bij het leefbaar maken en herstellen van een depressie. De therapeutische werking van huisdieren bestaat uit het feit dat het levende wezens zijn die je gevoel aanspreken omdat ze herkenbaar zijn. Ze kunnen iemand troost, warmte en veiligheid bieden en ze zijn je trouw. Aangezien ze voor hun verzorging afhankelijk van ons zijn, spreken ze mensen aan op hun verantwoordelijkheidsgevoel waarbij het verzorgen weer afleidt van de eigen problemen. Huisdieren zorgen ook voor structuur in iemands leven en omdat ze ontspanning bieden vormen ze aanknopingspunten voor gesprekken.

Psychische effecten huisdieren op stemmingsstoornissen

De interactie met huisdieren brengt een vermindering van stress teweeg, vooral door het aaien ervan, maar verbeteren ook de psychische gezondheid waardoor iemand zich lichamelijk beter zal voelen. Huisdieren vervullen namelijk de menselijke basisbehoefte van aanhankelijkheid en geven sociale steun. Daarnaast bevorderen ze sociale interactie en contact met mensen waardoor hun sociale gedrag verbetert. Door hun aanwezigheid verminderen ze eenzaamheid. Mensen die in gezelschap van hun huisdier verkeren komen op anderen gelukkiger, vriendelijker, minder bedreigend en ontspannender over.

Dieren zorgen ervoor dat hun eigenaren minder angstklachten en/of depressieve symptomen ervaren, ze verminderen gedragsproblemen, verbeteren de stemming en de kwaliteit van leven en verhogen iemands eigenwaarde. Ongehuwde vrouwen met huisdieren vertonen veel minder depressieve klachten en ook ouderen die huisdieren hebben leiden minder aan depressies. Huisdieren kunnen als spiegel fungeren en iemand waarschuwen bij ontregeld gedrag.

Het is voor ons mensen altijd een plezier aan het oog om koeien en paarden in het landschap te zien. Vooral het contact met boerderij dieren maakt ons weer ‘mens’ en geven ons een rustig en tevreden gevoel.

Zorgboerderijen

vangen mensen met psychische problemen op. De basis van het therapeutische effect bestaat hierbij uit de band die een cliënt met het dier aangaat. In de meeste gevallen herkent deze iets van zichzelf in het dier. Naast deze band is de veiligheid en rust die dieren kunnen geven belangrijk.

Wanneer gaan we over op de aanschaf van een huisdier?

Als iemand niet goed voor zich zelf kan zorgen, moet hij ook geen hond of kat nemen. Huisdieren vragen veel aandacht en hebben verzorging nodig. Wil je graag een hond kat of een kip bespreek dit dan altijd een coach of zorgbegeleider.

Wanneer wel een hond of ander huisdier

Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoeveel tijd je wilt en kunt vrijmaken voor een hond. Bedenk hierbij dat met een beetje geluk een hond heel oud kan worden, en dus kinderen die veel vrije tijd hebben niet voldoende is. De tijd die een hond minimaal in beslag neemt hangt af van de gekozen soort, jachthonden hebben bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan schoothondjes. Maar alle honden zijn van nature roedeldieren en zullen niet gelukkig worden als ze hele dagen alleen doorbrengen. Waar je minimaal aan moet denken bij een volwassen hond is; drie / vier maal daags uitlaten, waarvan een keer een half uur, regelmatig borstelen en spelen. Een puppy moet vaker uitgelaten worden, en opvoeding zal ook veel tijd in beslag nemen. En bedenk ook hoe je graag je vakantie doorbrengt, kan de hond in de toekomst mee, of moet hij naar een pension? Een hond kan niet zomaar het vliegtuig in, en ook als je met de auto de grens over wilt moet aan veel eisen voldoen en mogen sommige rassen sowieso niet mee. Zelfs een strandvakantie in Nederland kan problemen opleveren, want niet alle stranden laten het gehele jaar honden toe.

Een ander punt van aandacht zijn de kosten

De aanschafprijs van een hond kan heel hoog zijn, maar daarna begint het echte feest pas. Een hond moet dagelijks eten, afhankelijk van het formaat van de hond, hoe actief hij is en de kwaliteit van het voer kan dit variëren van enkele tientjes tot meer dan honderd euro per maand. Daarnaast moet een hond geënt worden, zijn er kosten voor verzekering of dierenarts, hondenbelasting, benodigdheden zoals borstels speeltjes en een slaapplaats en niet te vergeten cursussen om er voor te zorgen dat je hond een plezierige aanvulling op het gezin is en blijft.

Nog niet ontmoedigd?

Heb je de tijd en geld die nodig zijn om een hond op te voeden en heb je het er voor over om ook naar buiten te gaan als het regent, of als je een avond eigenlijk heel erg zin hebt om op de bank te hangen? Dan zul je zien dat het investeren in je hond ook echt iets.

Een hond is je altijd trouw en eigenlijk je vriend en ook een beetje je kind.
Hieronder nog een aantal voordelen van het nemen van een hond.

1. Fysiologie
-Verlaagt hartslag en bloeddruk
-Kalmerende werking
-Stressreducerend

2. Sociaal gedrag
-Bevordert openheid van mensen ten aanzien van hun omgeving
-Stimuleert interactie
-Vergroot empathisch vermogen, (inlevingsvermogen in anderen) met name bij kinderen
-Prikkelt zorgvaardigheden
-Metafoor voor sociale interacties

3. Cognitief
-Stimuleert geheugen en communicatieve vaardigheden
-Vergroot concentratie
-Algemene cognitieve vaardigheden kunnen worden verbeterd/vergroot
-Zintuiglijke waarnemingen/lichamelijk contact
-Fysieke warmte, lichamelijke aanraking voelen van de ander
-Op een fysieke manier uiten van affecties naar de ander

4. Emotioneel
-Ervaren van gevoel van verbondenheid en met de ander
-Positief effect op gevoel van eigenwaarde (een dier is niet veroordelend)
-Emoties uiten en richting geven
-Dieren kunnen als rolmodel dienen
-Mogelijkheid tot hechting op een veilige manier vanwege onvoorwaardelijke acceptatie van dieren (m.n. honden/katten)
-Dieren spiegelen gedrag en onderliggend gevoel

5. Plezier, vrolijkheid, humor, goed gevoel

6. Structuur en ritme

7. Anatomisch
– Fijne motoriek; bijvoorbeeld aaien, voelen, aanraking, betasten
– Grove motoriek; bijvoorbeeld opstaan, wandelen

8. In contact de verbinding aangaan
-Bevestigend
-Toegankelijk
-Het dier brengt de mens in contact met zichzelf

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen