De gezondheidseffecten van biologische thee

De gezondheidseffecten van biologische thee

Mensen die frisdrank drinken of sap krijgen een grote dosis geraffineerde suiker binnen en kunnen daardoor in gewicht aan komen omdat het grotendeels omgezet wordt in vet. Daarnaast zijn er nog tal van andere negatieve eigenschappen aan geraffineerde suiker en ik verwacht in de toekomst dat op elke fles frisdrank of sap een waarschuwing komt te staan. ‘Suiker ( geraffineerde) kan ernstige schade toebrengen aan de gezondheid.’

Als we thee of koffie drinken zonder suiker ben je gewoon goed bezig.
Koffie kan je beter wel drinken met maten, maar biologische thee kan en mag de gehele dag.

Zowel thee als koffie zijn voor ons lichaam een belangrijke bron van antioxidanten en verlagen de kans op een heleboel ziekten en kwaaltjes. Door de cafeïne in de meeste koffie- en theesoorten, is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20:00. Uitzondering daarop is witte thee, omdat daar slechts 15mg cafeïne per kopje in zit.

Alle theesoorten

worden in min of meerdere maten in verband gebracht met een aantal belangrijke gezondheidseffecten. Met name de antioxidanten in thee worden geroemd door de wetenschap. Zo zou volgens verschillende onderzoeken thee de volgende effecten hebben op ons lichaam.

 • Verhoogde weerstand door de antioxidanten
 • Minder kans op hart- en vaatziekten
 • Minder kans op bepaalde kankersoorten
 • Je zou er van af kunnen vallen (al is de vraag nog of dat door het water komt of de thee)
 • Het zou een positief en een preventieve werkingen kunnen hebben op sommige soorten diabetes
 • Het is goed voor onze ogen en zou het zichtverlies kunnen voorkomen en afremmen
 • Het zou cholesterol verlagen
 • Het verlaagd de kans op Alzheimer

Er zijn nog veel meer (kleinere) onderzoeken die andere gezondheidseffecten hebben waargenomen bij mensen die veel thee drinken. Je kunt dus wel stellen dat thee een gezond drankje is… of zitter er ook nog nadelen of zelfs gevaren aan?

Potentiële nadelen/gevaren van thee

Thee in de pure vorm is veilig en gezond. Dat kun je met een gerust hart de hele dag drinken. Er zijn echter wel theesoorten die ongezond kunnen zijn. Over het algemeen zijn dat de theesoorten die niet biologisch zijn of die toevoegingen hebben om bijvoorbeeld gewichtsverlies te bevorderen.

Maakt het nog uit welk merk?

Het merk op zichzelf maakt niet uit, maar over het algemeen zijn de commerciële theesoorten dusdanig bewerkt dat een groot deel van de antioxidanten verloren is gegaan. Wil je dus maximaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van thee? Gebruik dan grove thee en biologisch. ( komen we zo nog op terug).

Groene thee of Rooibos

Zijn een van de gezondste thee soorten die je kan drinken. Het geheim van groene thee of Rooibos is dat het krachtige anti-oxidanten bevatten die niet alleen de groei van kankercellen tegengaat maar deze ook vernietigt. Verder voorkomen deze stoffen ook het dichtslibben van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van hart en vaatziektes en herseninfarcten. Meer gezondheid voordelen bij reuma, hoog cholesterol niveau, infecties en een verbetering van het immuunsysteem. En het vernietigen van schadelijke bacteriën.En het houdt niet op wat groene thee bevat ook nog eens heel veel vitamines en mineralen,vitamine C , verschillende soorten vitamine B , bètacaroteen , fluor, mangaan, zink, koper en magnesium en het aminozuur L-theanine.

Zwarte, Oolong, groene en witte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant, de Camelia Sinensis.

 • Zwarte thee: Vers geplukte bladeren zijn verdord, gerold in vorm en daarna gedurende ten minste een dag geoxideerd tot ze zwart zijn. Op het gewenste niveau van fermentatie worden de bladeren ontslaan of in hete lucht gedroogd en vervolgens gesorteerd naar kwaliteit en grootte
 • Groene thee wordt niet gefermenteerd of volledig geoxideerd zoals zwarte thee, maar in plaats daarvan wordt ze gestoomd of in de pan gebakken. De vers geplukte bladeren worden gestoomd gerold. Een zachte verwarming daarna laat de bladeren drogen zodat de verse groene eigenschappen behouden blijven
 • Oolong thee zijn semi-gefermenteerd, ergens tussen zwarte en groene thee
 • Witte thee wordt gemaakt door de aanbesteding in het plukken van knoppen die gestoomd worden of in de lucht gedroogd

Zwarte thee beschermt je tanden want de polyfenolen beperken de vorming van aanslag en helpt tegen bacteriën die tandvleesziekten en gaatjes veroorzaken. Witte en groene thee geven dezelfde bescherming, fruittheeën zijn zuur en kunnen het tandglazuur schaden.

Wat is het verschil tussen thee en kruidenthee?

Kruidenthee is eigenlijk geen thee, want het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden, bloemen en specerijen. Er worden van oudsher allerlei soorten geneeskrachtige kruidenthee ontwikkeld die tegen veln kwalen en ziekten kunnen helpen zonder bijwerkingen.

Kruidenthee

Is heel gezond is en misschien zelfs wel gezonder dan gewone thee, maar dat ligt er wel aan waarvoor je het wilt gebruiken en het moet dan wel biologisch zijn.

Het is zeker aan te raden voor mensen die veel gewone thee drinken

Het is net zo als groente en fruit, je moet variëren voor de gezondheid en smaak. Ook voor mensen die denken dat hun lichaam protesteert bij te veel thee drinken is dit een aanrader.

Thee is heel gezond en er is bewijs dat thee werkt bij behoud en bereiken van:

 • gezond lichaamsgewicht
 • gezonde bloeddruk,
 • lang en gezond leven
 • een gezonde lever
 • gezond kraakbeen
 • gezonde gewrichten
Biologische thee echt wel noodzaak

Tijdens de test bleek een van de theesoorten 20 pesticiden in zich te hebben, dat is nogal voor wat theeblaadjes! Weer een reden om biologische thee te drinken, vaak niet eens zoveel duurder. Maar een stuk lekkerder en gezonder.

Zoals je immers al weet is de voedselindustrie is ingesteld om veel winst te maken en ze spelen in op de consument die graag de voorkeur geeft aan goedkope thee. Hoe slecht het voor hun gezondheid is weten ze niet en willen ze vaak ook niet weten omdat ze dan meer moeten betalen en denken dat de controle op landbouw gif vanuit de overheid optimaal wordt gedaan. (denkfout). Helaas, niet biologische thee bevat gevaarlijke pesticiden en hoge dosis fluoriden. Met daaronder ook de bekende merken zoal Lipton, en Twinings en de controle op gif is een schijnveiligheid die zeker niet optimaal is.

Lijst met soorten thee waar pesticiden inzetten.

 • Lipton
 • Tetley
 • Red Rose
 • Uncle Lee’s Legends of China
 • Twinings
 • King Cole
 • Signal

Deze test is gedaan in Canada, maar een aantal van deze soorten thee zijn ook in Nederland op de markt.

Wat zeggen de voedselproducenten

Die deze thee op de markt brengen?
De voedselproducenten, waar onder Unilever, die deze soorten thee op de markt brengen verschuilen zich altijd achter het zelfde.

Wij voldoen een de gestelde eisen en normen

Dat roepen ze eigenlijk altijd. Maar wie zegt dat de normen kloppen en er wordt niet gekeken ( vanuit de overheid) wat er gebeurd als je verschillende pesticiden binnenkrijgt van verschillende producten die zich opstapelen in je lichaam. Er is allang bekent dat de kleine beetjes gif die zich opstapelen in het lichaam (in en op de producten) voor de consument te hoge gevaarlijke waardes haalt.

Conclusie

Wees verstandig en koop biologische (kruiden) thee. Kost misschien een paar centen extra maar dan heb je ook kwaliteit en het is nog gezond ook. En als we met zijn alle meer biologisch kopen gaan de prijzen zakken en moeten de bedrijven wel overschakelen naar gezonde biologische thee.

Of zet wat kruiden in je tuin en zet zelf thee. Deze kruiden zijn gemakkelijk om ook kruiden thee mee te zetten:

 • Citroenmelisse
 • Munt
 • Kamille
Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen