Wat is het gezondste brood

Speltbrood is een graansoort waar al duizenden jaren gewoon brood van gebakken is, maar opnieuw populair is geworden omdat hij is herontdekt. In de middeleeuwen was spelt samen met roggebrood de enigste graansoorten die werden gebruikt om brood van te bakken en pas later zijn daar de andere graansoorten daarvoor in de plaats gekomen. Spelt is net zo als tarwe een graansoort, alleen hij smaakt anders en waar veel gezondheidseigenschappen aan worden gekoppeld.

Gezond brood

Spelt is eigenlijk hetzelfde gebleven zoals duizenden jaren terug. Hierdoor kan speltbrood nog op arme gronden groeien en weerstand bieden tegen insecten. Hierdoor zijn er minder meststoffen en bestrijdingsmiddelen nodig en spelt is dan ook duurzaam gewas.

Speltbrood gezond?

Spelt bevat meer vitamine E dan tarwe en heeft het meer vezels. Ook omdat speltbrood minder gecultiveerd is, heeft het brood over het algemeen meer voedingsstoffen zoals eiwitten en meervoudig onverzadigde vetzuren. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen zoals koper, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Het voordeel van spelt is dat het aanzienlijk minder phytaatzuur bevat.

Phytaatzuur komt voor in noten, zaden en in de meeste granen. Het is een stofje wat de plant beschermt tegen parasieten en bacteriën. Phytaatzuur heeft de eigenschap om mineralen te binden in onze darmen en deze kunnen dan niet meer opgenomen.

Normaal is volkorenbrood gezonder

Brood heb je in bruin en wit en er zijn veel soorten brood. Zo heb je volkorenbrood, waarbij de gehele graankorrel is verwerkt. Bij witbrood wordt alleen bloem gebruikt en de zemel of vlies weggelaten en bruinbrood is een combinatie van bloem en volkorenmeel.

Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Doordat er een deel van de zemelen in het bruinbrood zitten is het brood bruin. In de buitenste laag van de graankorrel bevindt het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels, waardoor volkorenbrood gezonder is.

Maar hoe zit het met spelt?

Speltbrood is een gezondheidshype en het is bewezen dat speltbrood veel minder snelle koolhydraten bevat dan normaal wit of bruin tarwebrood. De regelgeving over de hoeveelheid spelt per speltbrood zijn er niet, waardoor veel supermarkten het speltmeel gedeeltelijk met tarwemeel of bloem vermengen en de gezondheid aspecten ook minder zijn dan 100% volkoren speltbrood.

Voor volkorenbrood is er in Nederland echter wel een strenge regelgeving en mag het brood alleen volkoren genoemd worden als er daadwerkelijk 100% volkorenmeel is gebruikt.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
half bewolkt
14.7 ° C
15.6 °
13.4 °
70 %
7.2kmh
75 %
do
15 °
vr
13 °
za
12 °
zo
8 °
ma
8 °

Gerelateerde artikelen