Gids voor groen reizen en gezond leven

Wat is een gezonde lifestyle? Belangrijk is dat je gezond en gelukkig bent. Probeer positief te denken en straal dit ook uit naar je omgeving. Om gezond en geluk te bevorderen moet je wel gezond eten, bewegen en je geest en lichaam ontspannen.

Groen reizen en gezond leven

Een ongezonde lifestyle met tabak, alcohol en ongezond eten zal uiteindelijk toch negatief uitvallen. Je lichaamsgewicht neem toe, conditie gaat achteruit en je voel je ook minder fit en goed. Gezondheidsklachten zijn dan vroeger of later ook te verwachten.

Gezond eten

Wat je eet ben je zelf wordt wel eens gezegd en dat klopt. Eet je gezond, dan ben je normaal gesproken ook gezond. Eet je verkeerd en gebruik je te veel zout, suiker en te vet eten, dan zal het zich ook uiten in gezondheidsklachten of dik zijn en bijvoorbeeld een slechte huid.

Wat dan wel?

Welnu om af te vallen of om gezond te blijven, eet je gezonde voedingswaren, die terug te vinden zijn op onze site van Groennieuws.nl. Eet vooral veel groente en fruit. Eet gevarieerd en probeer de tussendoortjes in te vullen met fruit, in plaats van koekje of zoetigheid. Suiker kan verslavend werken, maar zoet fruit kan je er van af helpen. In beiden zit suiker (slecht voor de tanden) maar geraffineerde of bewerkte suikers worden in het lichaam snel opgeslagen als vet…..terwijl de suikers uit fruit wel snel gebruikt worden als energie om het lichaam te verwarmen of de spieren en hersenen van energie te voorzien. Bewerkt voedsel ( fabrieksmatig voedsel) bevatten geur, kleur en smaakstoffen en veel zout en suiker. Meer dan 80 % van het voedsel in de supermarkt is bewerkt en kies dus voor vers producten als groente en fruit.

Stress of spanningen

Stress of spanningen heeft iedereen op zijn tijd, maar kunnen voor sommigen oplopen zonder dat ze er echt invloed op lijken te hebben door een opstapeling van problemen.

Break out!

Probeer altijd wel aan te geven aan je omgeving waar je last van hebt, praat het uit en stel grenzen. Lukt het niet….break out, je kunt meer dan je denkt!

Signalen van stress

Je lichaam kan niet tegen stress en het is gewoonweg ongezond. Signalen als slaapproblemen, rug of nek klachten, hoofdpijn, somberheid, vergeetachtig, vermoeidheid, energieloosheid, vaker ziek of gespannen zijn kunnen op stress duiden.

De oplossing

Probeer wat aan de situatie te doen, door met een vertrouwd iemand er over te praten en te kijken naar oplossingen. Ook door letterlijk weg te gaan uit je omgeving, door buiten te wandelen of sporten, kan een goede oplossing zijn. Probeer je er wel toe te zetten om dit met regelmaat te doen. Mindfulness oefeningen , luisteren naar rustige muziek en ontspanning zoeken (afleiding) kunnen je daar ook bij helpen.

Wat is nog meer lifestyle?

Wel dingen volgen of doen die leuk en trendy zijn. Door je levens wijze  aan te passen, om voor je zelf, je omgeving en de wereld voor een verbetering te zorgen. Zo kan je katoenen fairtrade kleding kopen, biologisch voedsel eten, voor duurzame oplossingen gaan zorgen om de vervuiling tegen te gaan, vrijwilligers werk doen, geld doneren aan een goed doel etc.

Sleur van de dag

probeer je te verzetten tegen om sleur te voorkomen. Probeer en iets anders of iets  met wat je altijd al eens had gewild.  Stel een (haalbaar) doel en zet je in om die daadwerkelijk te bereiken… wees al blij met kleine succesjes en trots bij het behalen er van.

Gezonde leefstijl: Leef je eigen leven en niet zo als anderen dat willen en durf dan ook nee te zeggen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen