Ginkgo boom voor religieuze en genezende werking

Oude bomen in China staat een ginkgoboom waarvan men vermoedt dat hij al 3500 jaar oud is en in Zuid-Korea staat een duizend jaar oude ginkgo bij de Yon Mun-tempel, met een hoogte van 60 meter en een stam diameter van 4,5 meter. Deze bomen stammen af van een familie die meer dan 300 miljoen jaar oud is. De bewijzen daarvan zijn terug te vinden in fossielen met dezelfde blad afdrukken als de ginkgo van nu. De boom heeft de miljoenen jaren van evolutie doorstaan, zonder dat deze grote veranderingen heeft ondergaan en wordt daarom een levend fossiel genoemd.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie

De ginkgo zaden en boompjes werden vroeger al vanuit China mee genomen door zeevaarders naar Europa. Ook de Verenigde Oost-Indische Compagnie namen rond 1925 deze exoten mee terug op hun reis naar Nederland. Deze zaden of kleine bomen kwamen o.a. terecht in de hortus botanicus in Utrecht en er werd getracht ze te vermeerderen. De bomen werden daarnaast met grote eerbied bestudeerd in de hoop dat ze achter de medicinale werking van de boom zouden komen.

Het gebruik van de Ginkgo

Zoals alle grote bomen wereldwijd door de eerste mensen werden gezien als heilig bomen, wordt ook de ginkgo door de eeuwen heen aanbeden. Tot aan de dag van vandaag wordt in Japan de ginkgo gezien als heilige boom. Ook werden er sinds de prehistorie allerlei rituelen onder de bomen gehouden en aanbeden tot aan vandaag de dag. Of het nu om spirituele krachten ging, geesten of goden die in de boom verhuisden, ze werden aanbeden en met de boom werd met grote zorg omgegaan. Onze voorouders in Europa vereerden ook in die tijd grote bomen, maar ook wel kleinere bomen. Zo werden de berk, maar ook struiken als de vlier vereerd in rituelen. Omdat er nog geen tempels, kerken of beelden waren, vereerden ze vooral de bomen die uitgroeide tot reuzen en verbonden hier grote spirituele krachten aan, omdat hun wortels in de onderwereld huisden en de takken tot de hemel (bovenwereld) reikte. In hun gebruiken en rituelen gaven zij dan ook blijk van hun verering aan deze bomen of geesten. Ook werd er recht gesproken onder de grootste bomen. Daarnaast vonden er genezingsrituelen voor de zieken plaats onder de boom, die werden uitgevoerd door een druïde of ander soort gebedsgenezer.

Japan en natuur godsdienst

Japan is een van de weinige eilanden, of landen, waar andere godsdiensten van andere landen niet of nauwelijks werden ingevoerd, met uitzondering van het Boeddhisme na. Zo was het niet toegestaan voor missionarissen aan land te komen en leefde het animisme tot aan de dag van vandaag voort. Vooral de grote bomen als de ginkgo of Sequoia worden vereerd door de stam met de hand aan te raken. Wel hebben de Boeddhistische tempels en beelden in Japan het meer overgenomen van het animisme, omdat rond het jaar 600 na Chr. het Boeddhisme van buitenaf werd geïntroduceerd en in het animistisch geloof opgenomen.

Geneeskrachtige eigenschappen van de Ginkgo

In China en Japan worden de zaden en bladeren van de ginkgo nog ook nog steeds gebruikt voor zijn geneeskrachtige werking. In 3000 voor Christus werd in China voor het eerst het medicinale gebruik van ginkgoblad beschreven. Zo zou de ginkgo noot reeds aangewend kunnen worden voor een betere spijsvertering en dienen als medicijn voor het hart, de longen, een beter libido en meer weerstand tegen bacteriën en schimmels. De bladeren werden ook gebruikt, maar werden aangewend als gezichtsstoombad waarmee astma, hoest of verkoudheid kon worden genezen.

Laatste onderzoeken

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de oliën die geperst zijn uit ginkgo bladeren de bloeddoorstroming verhogen, met name ook die van de hersenen. ginkgo verbetert het aanleren, onthouden, concentratievermogen en de geestelijke prestaties in het algemeen. Zo is het wetenschappelijk vastgesteld dat een extract van ginkgo bladeren de geestelijke toestand van dementerende patiënten aanzienlijk verbetert. Ook mensen met een beginnende Alzheimer of Parkinson schijnen er baad bij te hebben.

Waar is het nog meer goed voor?

Ginkgo helpt tegen verminderd gehoor- en gezichtsvermogen en bijna alle soorten beschadigingen aan de hersenen (zoals TIA’s, hersenbloedingen of hersenletsel). Ook wordt de ginkgo gebruikt voor het verhelpen van kwalen die te wijten zijn aan een trage bloeddoorstroming zoals wintervoeten, herseninfarcten en duizeligheid.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen