Ginseng tegen radioactieve straling: Geen banaan!

Ginseng is nog steeds heel erg populair in Korea, Japan en China. Zoals de groene thee heel populair is in Japan, is de Ginseng dat in Korea. Ginseng wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt en blijft na duizenden jaren nog steeds veelvuldig in gebruik. De officiële naam van Ginseng is ‘Panax Ginseng’. Ginseng is een plant met een langzaam groeiende witte wortel en zijwortels. De Ginseng komt uit Azië en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt om mensen te genezen en vitaal & gezond te maken. De wortel moet minimaal 3 jaar groeien voordat hij voldoende groot is en kracht heeft om als genees- of gezondheidsmiddel te kunnen dienen. De Panax Ginseng wordt verbouwd in China, Korea en in Japan, waar hij oorspronkelijk ook voorkwam in de natuur.

Betekenis naam: Panax Ginseng

Om de officiële naam van de Panax Ginseng te verduidelijken, verdelen we het woord in twee delen. ´Pan´ betekent in het Grieks ‘alles genezend medicijn’. In de traditionele Chinese geneeskunde werd daarom in vrijwel elk preparaat ginseng als bestanddeel gebruikt. De naam Ginseng is ontleend aan de Chinese term ‘Shing-seng’, wat staat voor ‘essentieel’ (heel belangrijk) voor mensen. Ook wordt de Ginseng vaak de ‘Man-Wortel’ genoemd, vanwege de uiterlijke gelijkenis van de plant met een man. De wortel is te koop als poeder en in pilvorm.

Ginseng kruid tegen alles

Ginseng heeft een indrukwekkende werking op het immuunsysteem, de stemming en het libido en werkt zelfs ontstekingsremmend. Ondanks de alom werkende geneeskracht van de Panax Ginseng, ontvangt de plant van oudsher veel ongeloof in de westerse medische wetenschap. Tegenwoordig hebben onderzoeken daadwerkelijk de geneeskrachtige werkingen bevestigd. In Azië wordt de ginseng nog overal gebruikt en is nog steeds erg populair. In Europa is de verse wortel echter alleen te vinden in natuurwinkels of als supplement in gewone winkels. De drie bekendste soorten Ginseng zijn Panax Ginseng (Koreaanse ginseng), Eleutherococcus Senticosus (Siberische ginseng) en Panax Quinquefolius (Amerikaanse ginseng).

Verschillende soorten ginseng

De Koreaanse Ginseng (Panax Ginseng)

De Koreaanse Panax Ginseng is de krachtigste Ginseng en wordt dan ook het meest gebruikt vanwege zijn genezende werking, met als doeleinde de gezondheid te verbeteren. De variant staat erom bekend de harmonie tussen lichaam en geest weer te herstellen, is goed bij vermoeidheid, voor het immuunsysteem en voor het libido. Kortom, Panax Ginseng ondersteunt de lichamelijke en geestelijke prestaties.

De Siberische Ginseng

De Siberische Ginseng is niet verwant aan de Koreaanse Ginseng, maar heeft wel enkele gemeenschappelijke eigenschappen. Deze plant is iets minder krachtig, maar kan wel langer gebruikt worden. Ook deze Ginseng heeft veel van de genezende eigenschappen van de Aziatische variant en wordt dan ook gewaardeerd om zijn geneeskracht en positieve werking op de gezondheid. Deze ginseng is een uitstekende ondersteuning voor studenten, aangezien het naast lichamelijke energie ook de concentratie bevordert.

De Amerikaanse Ginseng

Deze plant heeft een gelijkaardige chemische samenstelling als de Panax Ginseng en wordt daarom als enige onder zijn familie gerekend. Ze bevatten allebei ginsenoïden. Dit zijn de bestandsdelen die de medicinale eigenschappen doen ontstaan. Amerikaanse Ginseng is een lichte dunne gekrulde wortel, die ietwat lijkt op een menselijk lichaam met uiteinden die we kunnen vergelijken met armen en benen.

De Amerikaanse Ginseng groeit in de V.S. en Canada. Deze werd aldaar door de Indianen als geneeskrachtig kruid gebruikt. Ook hier wordt momenteel de plant op grote schaal geteeld en zelfs gebruikt als export product voor Azië. Verder zijn er nog andere Ginseng, als de Indiase en de Maleisische, maar de biologische Koreaanse Ginseng (Panax Ginseng) is de beste en de echte Ginseng.

Ginseng helpt tegen geestelijke en lichamelijke problemen:

Ginseng helpt tegen stress

De wortel gaat stress tegen en geeft algehele rust, waardoor je bestendigheid wordt tegen overspannenheid, overwerktheid, storende omgevingsfactoren en prestatiedwang. Dit geeft hierbij minder stress tijdens werken onder druk en vermindert negatieve stemmingen en andere spanningen. Ginseng zorgt er zodoende voor dat je rustiger wordt, wat positief bijdraagt aan de algehele gemoedstoestand.

Tegen vermoeidheid

Ten tweede gaat de wortel van deze plant vermoeidheid tegen en de plant wordt dan ook voornamelijk aan ouderen voorgeschreven. Ginseng werkt echter ook bij jongeren als oppepper bij lichamelijke of geestelijke inspanning.

Bloeddrukregulatie

Ginseng blijkt een normaliserende invloed te hebben op de bloeddruk. Zowel bij een te hoge, als een te lage bloeddruk is het werkzaam. Ginseng wordt daarom een ‘adaptogeen’ genoemd.

Ginseng tegen radioactieve straling

Het blijkt dat Ginseng de negatieve gevolgen van radioactieve straling neutraliseert en ook de bijwerkingen ervan reduceert. In Korea is er een interessante studie gedaan met Koreaanse rode Ginseng. Het onderzoek is uitgevoerd op kinderen die gevorderde kanker hadden en een chemotherapie of stamceltransplantatie achter de rug hadden. Dit onderzoek suggereerde dat Ginseng de gevolgen van radioactieve straling kan neutraliseren. Ook bij vergiftigingen van chemische aard is de ginsengwortel een aanbeveling.

Ginseng als afrodisiacum

De wortel bevordert de afscheiding van het gonadotroop hormoon. Hierdoor is het een bewezen afrodisiacum. Het aantal spermacellen en de levensduur van spermacellen wordt verbeterd door dit hormoon. Ook voor de vrouw werkt de wortel als een afrodisiaca omdat de effecten van oestrogeen meer merkbaar zijn na het eten van deze wortel. Het werkt daarom goed als medicijn tegen impotentie, erectiestoornissen en libidoverlies. Bij de indianen werd het zelfs gebruikt tegen onvruchtbaarheid. Voor de man geldt dat het prostaatvergroting tegengaat en voor de vrouw is de wortel bewezen werkzaam tegen overgangsklachten en menstruatiestoornissen.

Bloedsuiker spiegel en diabetes

Bij patiënten met ouderdomsdiabetes is een verlaging van de bloedsuikerspiegels aangetoond na het consumeren van Ginseng; een te laag bloedsuikergehalte wordt verhoogd en gestabiliseerd. Ginseng is geen oplossing tegen suikerziekte, maar kan wel helpen bij het onder controle houden van de ziekte. Er zijn ook een aantal onderzoeken die konden aantonen dat het kruid kan helpen om een aantal complicaties die ontstaan bij diabetes te verhinderen. Dit zijn dan vooral oog- en hartproblemen.

Hoge en lage bloeddruk

Ginseng kan zowel bloeddrukverhogende als bloeddrukverlagende werkingen hebben. Wanneer Ginseng gelijktijdig gebruikt wordt met bepaalde antistollingsmiddelen, kan het bloedingen veroorzaken. Gebruik door zwangere vrouwen kan mogelijk leiden tot dood van het ongeboren kind

Bijwerkingen en wisselwerking met geneesmiddelen

Soms kan de werking van medicatie of supplement het tegenovergestelde doen dan wat er van verwacht wordt. Zo zie je hieronder als bijwerking het tegengestelde en je moet ook met Ginseng niet overdrijven en stoppen als het niet werkt. Veel reguliere geneesmiddelen kunnen deze bijwerkingen eveneens geven, zeker indien je nog meer medicatie slikt, maar deze zijn wel (grotendeels) bekend bij huisarts en apotheker. Zo registreert de apotheek elk geneesmiddel dat u gebruikt en waarschuwt u wanneer er twee (of meer) middelen tegelijkertijd zijn voorgeschreven die een mogelijke ‘interactie’ geven.

Leef je leven, leef bewust

De meest voorkomende bijwerkingen van Ginseng zijn slapeloosheid en rusteloosheid, hoewel sommige mensen ook angstigheid, hoofdpijn en verhoogde bloeddruk of hartritme stoornissen kunnen ervaren. Ginseng kan een interactie aangaan met andere kruiden of medicijnen die we gebruiken. De consumptie van Ginseng wordt afgeraden aan kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ginseng zou na max. 3 maanden veilig te gebruiken zijn.

Ook een banaan geeft namelijk radioactieve straling af, je moet dus nooit heel huis vol leggen met bananen!

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen