Tilburg – Glaspoort begint eind augustus met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Udenhout en Biezenmortel, zelfs in straten waar al glasvezel van andere aanbieders ligt. Dit leidt tot hernieuwde graafwerkzaamheden. Maar kan dat niet anders?
Ambitieuze plannen
Glaspoort, een samenwerking tussen KPN en pensioenfonds ABP, heeft als doel om glasvezel aan te leggen in kleinere dorpskernen en bedrijventerreinen. Op termijn wil Glaspoort 80 procent van Nederland voorzien van glasvezel om zo het verouderde kopernetwerk van KPN uit te faseren. “Onze klanten kunnen dan overgezet worden op een supersnelle en duurzame internetverbinding”, aldus een woordvoerder van Glaspoort.
Bestaande netwerken
Op veel plaatsen waar Glaspoort glasvezel wil aanleggen, ligt al een glasvezelnetwerk, zoals dat van Midden-BrabantGlas. Deze coöperatie legde in 2022 al een kabel aan op het bedrijventerrein in Udenhout. Is het dan wel duurzaam om nu opnieuw de straten open te breken?
Delta Fiber
Concurrent Delta Fiber, die binnenkort in Berkel-Enschot aan de slag zou gaan met glasvezel, is tegen het aanleggen van glasvezelnetwerken naast elkaar. Na de aankondiging van Glaspoort heeft Delta haar plannen op pauze gezet. “Het is een verspilling van tijd, geld, menskracht en materiaal om twee dezelfde kabels naast elkaar in de grond te leggen”, zegt een woordvoerder van Delta Fiber.
Gemeente Tilburg
De gemeente Tilburg kan niets doen tegen de aanleg van een nieuwe kabel in de straten. De telecomwet verplicht gemeenten om medewerking te verlenen aan de aanleg of het onderhoud van openbare elektronische communicatienetwerken.
Glasvezelnetwerk
Een woordvoerder van Glaspoort benadrukt dat het bouwen en onderhouden van ‘kwalitatief hoogstaande netwerken’ een kernactiviteit van KPN is. Dit betekent dat er in sommige gevallen twee glasvezelnetwerken naast elkaar worden aangelegd, vergelijkbaar met vroeger toen er naast het kopernetwerk ook een kabelnetwerk werd aangelegd.
Toekomstplannen
Eind augustus start Glaspoort met de uitrol van glasvezel in Udenhout en Biezenmortel. “In deze kernen worden ongeveer 3400 woningen aangesloten op glasvezel”, aldus een woordvoerder. Hierna volgt Berkel-Enschot, wat aansluit bij Glaspoort doel om tegen 2028 circa 1,2 miljoen huishoudens van een toekomstbestendige internetverbinding te voorzien.