Gluten- en lactosevrije gevulde speculaas

Een gevulde speculaas

zagen we hierboven al, maar dit recept is gluten- en lactosevrij. Een amandelspijs die je in de supermarkt koopt bevat vaak sporen van gluten. Als je een glutenintolerantie hebt kun je zelfs niet tegen sporen van gluten, dus dan kun je beter zelf de amandelspijs maken. Als je lactosevrij bakt, gebruik dan plantaardige boter zoals Crisco.

Ingrediënten

– 150 gram maismeel (of amandelmeel)
– 80 gram basterdsuiker
– ½ theelepel bakpoeder
– 2 eetlepels speculaaskruiden
– 250 gram amandelspijs
– 80 gram crisco (roomboter mag ook, maar is niet lactosevrij)
– 1 ei
– 2 eetlepels amandelen (het liefst blanke)

Gluten- en lactosevrije gevulde speculaas

Meng alle droge ingrediënten door elkaar: het glutenvrije meel, basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en een snufje zout. Snijd de boter of Crisco in kleine stukjes en kneed het door de droge ingrediënten. Kluts het ei, en voeg ook 1/3 van het ei toe. Kneed dit tot je een samenhangende deegbal hebt. Als het deeg heel erg plakkerig is voeg je nog iets meer meel toe. Wikkel de deegbal in plastic folie en laat hem minimaal een uur rusten in de koelkast. Hierdoor wordt het deeg flexibeler en komen de smaken van het deeg straks beter tot hun recht.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius

Haal de deegbal uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke delen. Kneed het enigszins warm zodat het weer soepel is. Leg allebei de delen op verschillende stukken bakpapier. Duw het plat in een rechthoekige of ovale vorm. Zorg dat je plakken allebei dezelfde vorm en grootte krijgen. Zorg dat je het deeg uitrolt tot het maximaal 4 millimeter dik is.
Kneed de amandelspijs los met 1/3 van het ei. Spreid de spijs uit over een van de twee deegplakken. Zorg dat het overal even dik is en spreid het uit tot de randen van het deeg. Leg de tweede deeglap bovenop de spijslaag. Dit doe je het makkelijkst door het met bakpapier en al (met de deeglap aan de onderkant) bovenop de spijslaag te leggen. Vervolgens ‘pel’ je het bakpapier van de bovenste deeglaag af. Druk de randen van de koek dicht, zodat er nergens spijs zichtbaar is. Druk de blanke amandelen in de gevulde speculaas. Bestrijk de koek met 1/3 van het ei. Bak de gevulde speculaas in 18 tot 20 minuten in de oven, tot hij goudbruin gekleurd is. Het deeg lijkt misschien niet knapperig te zijn, maar als je de koek laat afkoelen wordt ‘ie dat vanzelf.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen