Aankomende vrijdag staat Europa voor een cruciaal moment: de mogelijke verbanning van glyfosaat, de werkzame stof in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup. Wordt glyfosaat toegestaan voor gebruik in de Europese landbouw, en daarmee ook in Nederland, gedurende de komende tien jaar? De komende dagen zullen Europese lidstaten zich hierover buigen, met de beslissing die op 13 oktober genomen moet worden.
Glyfosaat in de landbouw
In de afgelopen decennia zijn steeds meer velden aan het einde van de winter geel of oranje geworden, wat duidt op het gebruik van glyfosaat. Monsanto bracht glyfosaat in de jaren 70 op de markt als Roundup, dat nu ’s werelds meest gebruikte bestrijdingsmiddel is. Hoewel er al jarenlang discussie is over de gevaren, wordt glyfosaat nog steeds als veilig beschouwd en goedgekeurd voor agrarisch gebruik.
Bestrijdingsmiddel
Het meestgebruikte bestrijdingsmiddel ter wereld. Steeds meer mensen maken zich zorgen over de overvloedige gele en oranje velden aan het einde van de winter. Deze kleuren verraden het gebruik van glyfosaat, een product dat in de jaren 70 door Monsanto op de markt werd gebracht onder de naam Roundup. Glyfosaat is momenteel het meestgebruikte bestrijdingsmiddel wereldwijd.
Bodemgezondheid en gewassen
Een van de belangrijkste toepassingen van glyfosaat is het bestrijden van ongewenste planten, vaak gras of klaver. Boeren zaaien deze gewassen vaak in het najaar als groenbemester om de bodem te verbeteren. Glyfosaat wordt gebruikt om deze groenbemesters te doden voordat het hoofdgewas wordt gezaaid of geplant. Hoewel dit praktisch is, roept het vragen op over de impact op bodemgezondheid en de algehele milieueffecten.
Boeren en tuinbouwers
Het is nu aan de Europese Unie om te beslissen of glyfosaat nog steeds toegestaan zal worden. Er zijn geluiden dat demissionair minister Piet Adema van Landbouw in Brussel mogelijk voor een verbod zal stemmen, mede onder druk van de Tweede Kamer. Deze ontwikkeling wordt echter niet met open armen ontvangen door boeren en tuinbouwers.
De brancheorganisatie van boeren en tuinbouwers, de LTO, betoogt dat glyfosaat positief is beoordeeld door onafhankelijke wetenschappelijke instituten. Ze benadrukken dat politieke beslissingen gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijke evaluaties en niet op vermoedens. De komende vrijdag zal duidelijk maken welke kant Europa op dit belangrijke kwestie zal kiezen: gezondheid of landbouw.