Goud uit oude mobieltjes

Waaruit bestaat mijn mobiel? Wat veel mensen niet weten, is dat mobiele telefoon uit veel verschillende grondstoffen bestaan. Om een mobiele telefoon te produceren zijn er wel 100 verschillende soorten grondstoffen nodig De meeste van deze grondstoffen komen van mijnen uit Congo. De reden dat bedrijven interesse hebben in oude mobiele telefoons zijn de kostbare grondstoffen. De kostbare grondstoffen die in een mobiele telefoon verwerkt zitten zijn goud en zilver. In een mobiele telefoon zitten slechts hele kleine hoeveelheden goud en zilver verwerkt. Wanneer er honderden telefoons worden gerecycled wordt dit pas echt interessant. Andere belangrijke grondstoffen die in een mobiele telefoon zitten zijn ijzer, kwik, tantalium, nikkel en aluminium. De snelle technologische veranderingen zorgt ervoor dat de samenstelling van de grondstoffen van een mobiele telefoon ook verandert. Mobiel telefoons ontwikkelaars zorgen ervoor dat de productie methodes geheim blijft. Zo weet bijvoorbeeld nog altijd niet iedereen waarvan de vloeibare kristallen zijn gemaakt die het scherm van onze gsm vormen!

Smartphones met uitsterven bedreigd

Ja, je hebt het goed gelezen! Smartphones kunnen in hetzelfde trieste rijtje geplaatst worden als neushoorns, olifanten en pandaberen. De grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van onze mobiele telefoons raken langzaam op. Bovendien zijn er veel problemen rondom het winnen van de benodigde grondstoffen.

Hoeveel goud zit er in een mobieltje?

Voor het produceren van één mobiele telefoon is maar liefst 75 kilo aan grondstoffen nodig. Denk hierbij aan onder andere goud, tantalium, palladium en aardolie. Al deze grondstoffen raken langzaam op, wat zorgt voor stijgende prijzen. Een uitgestorven dier komt nooit meer terug en ook voor deze grondstoffen geldt: op is ook echt op. Wanneer je je oude mobiel inlevert, kunnen veel grondstoffen worden hergebruikt. Daarom wordt recyclen alleen maar belangrijker. Inleveren doe je bijvoorbeeld bij de Gemeente Chemisch afval inzamel depot of bij een willekeurig recycle bedrijfje op internet waar je zelfs nog geld krijgt voor je oude of kapotte telefoon.

Goud uit oude mobieltjes

Het winnen van grondstoffen levert ook problemen op: vaak gebeurt dit in natuur- of conflictgebieden, wat zorgt voor een gespannen situatie voor de lokale bevolking en overheden. Bovendien zijn er vaak slechte arbeidsomstandigheden en zijn geweld, kinder- en dwangarbeid aan de orde van de dag.

Fairphone en Phonebloks

Door deze problemen zijn duurzame initiatieven zoals Fairphone en Phonebloks zich gaan bezighouden met het verantwoord produceren van mobiele telefoons. Fairphone zet zich in voor een eerlijke en duurzaam geproduceerde telefoon. Phonebloke richt zich op het maken van een modulaire telefoon, die eenvoudig te repareren en recyclen is.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen