spot_imgspot_img

Goudjakhals steeds vaker gespot in Nederland

Nederland is een land dat bekend staat om zijn platte landschap en zijn uitgestrekte weilanden. Het is niet het eerste land waar je aan denkt bij het noemen van wilde roofdieren.

Goudjakhalzen

De goudjakhals is een hondachtig roofdier dat voornamelijk voorkomt in Azië en Oost-Europa. Het dier lijkt erg op de wolf, maar is kleiner en slanker. Met een schofthoogte van circa 50 cm zit de goudjakhals tussen de vos en de wolf in. De vacht van de goudjakhals is rossig bruin tot goudrood, met vooral in de winter op de rug vaak wat zwart.

In 2016 werd de goudjakhals voor het eerst gezien in Nederland, in het Drentse dorpje Noord-Sleen. Sindsdien is het dier meerdere keren gespot in verschillende delen van Nederland, zoals de Veluwe en Limburg. Het is nog niet duidelijk hoeveel goudjakhalzen er precies in Nederland leven, maar het aantal lijkt toe te nemen.

De wolf

De goudjakhals leeft voornamelijk in roedels en jaagt op kleine zoogdieren, vogels en insecten. De manier van leven lijkt erg op die van de wolf. Dat roept de vraag op of de goudjakhals en de wolf samen kunnen leven in hetzelfde gebied. Het antwoord daarop is niet eenduidig. In sommige gebieden leven goudjakhalzen en wolven vreedzaam naast elkaar, terwijl ze in andere gebieden elkaar juist beconcurreren.

Het is opvallend dat de goudjakhals zich zo snel heeft weten te vestigen in Nederland. Het dier is namelijk een beschermde diersoort in Europa en mag niet zomaar bejaagd worden. De goudjakhals heeft zijn verspreidingsgebied op eigen kracht uitgebreid en lijkt zich aan te passen aan de Nederlandse omgeving.

Nederlandse natuur

De komst van de goudjakhals roept ook vragen op over het Nederlandse natuurbeleid. Nederland heeft de laatste decennia veel gedaan om de natuur te beschermen en te herstellen. Het is mogelijk dat de komst van de goudjakhals een teken is dat deze inspanningen vruchten afwerpen.

Toch zijn er ook zorgen over de komst van de goudjakhals. Het dier kan schade veroorzaken aan de landbouw en de veeteelt, en kan mogelijk ook een bedreiging vormen voor inheemse diersoorten. Het is daarom belangrijk om goed te monitoren hoe de populatie van de goudjakhals zich ontwikkelt en welke impact dit heeft op de Nederlandse natuur.

Al met al is de komst van de goudjakhals naar Nederland een opmerkelijk feit. Het laat zien dat de Nederlandse natuur nog steeds in staat is om wilde dieren te huisvesten en dat de natuur zichzelf kan herstellen.

Meer over

Net binnen

spot_img
Nederland
bewolkt
14.7 ° C
17.3 °
12.8 °
70 %
5kmh
94 %
do
16 °
vr
17 °
za
20 °
zo
20 °
ma
22 °
spot_imgspot_img