Goudsbloem tegen muggen

Bewolking

De voornaamste eigenschappen van goudsbloem zijn schimmelwerend, reinigend, ontsmettend, samentrekkend, bloedvatverwijdend, zweetafdrijvend, laxerend, antiviraal, antibacterieel, krampopheffend, wormafdrijvend, wondhelend, bloedzuiverend

De goudsbloem is een veelzijdig kruid en als vrolijke noot in menig tuin te vinden. Het is een éénjarige plant van 20 tot 50 cm. hoog, met een rechtopstaande vertakte stengel met spatelvormige bladeren en oranjegele bloemen die bloeien van juni tot oktober.

De goudsbloem heeft het naar zijn zin op een schrale zonnige plek en zal zich spontaan uitzaaien. De oorspronkelijke standplaats is Zuid-Europa, nu wordt de goudsbloem overal gekweekt.

Goudsbloemthee

wordt uitwendig gebruikt bij huidaandoeningen, wonden en om make-up te verwijderen. Bij inwendig gebruik stimuleert het de werking van de gal en de lever en helpt het krampen te verlichten. Start met het drinken van goudsbloemthee 2 weken voor de menstruatie om menstruatiekrampen te verminderen.

Recept

1. Eén dessertlepel lintblaadjes overgieten met een kopje kokend water.
2. Laat het afkoelen en zeef het. Gebruik de thee als kompres of met behulp van wattenschijfjes.
3. Door gebruik te maken van goudsbloemthee voor een inwendige behandeling. Deze is aan te raden bij de volgende problemen:

Inwendig gebruik van de goudsbloem

– zuiveren van het bloed
– constipatie
– darmkrampen
– gebrekkige galafscheiding
– zwak hart
– acné
– eczeem
– psoriasis
– leverklachten
– maagontsteking
– maarzweren
– menopauze
– geringe menstruatie
– zware menstruatie
– onregelmatige menstruatie
– pijnlijke menstruatie
– slapeloosheid
– candida
– keelontsteking
– mondontsteking

Medicinaal gebruik

Goudsbloem wordt vanwege de antiseptische, ontstekingswerende, wondhelende, samentrekkende en verzachtende eigenschappen al eeuwenlang uitwendig gebruikt tegen allerlei huidaandoeningen zoals schaafwonden, doorligwonden, etterende wonden, moeilijk helende wonden, zonnebrand, brandwonden, tepelkloven, eczeem, psoriasis, ruwe en schrale huid, steenpuisten, zweren, luieruitslag, jeuk, voetschimmel, wratten en eelt.

Goudsbloemtinctuur wordt wel het natuurlijke jodium genoemd. Verdun 1 deel tinctuur met 3-4 delen gekookt water om wonden schoon te maken of om de mond mee te spoelen bij mondslijmvlies- of tandvleesontstekingen. Goudsbloem wordt ook inwendig gebruikt bij aandoeningen zoals: geelzucht, leverontsteking, maag/darmkrampen, galwegontsteking, maagzweren, dikke darmontsteking, pijnlijke menstruatie en genitale onststekingen.

Zalf

Volgens Maria Treben verdwijnen spataderen door ze rijkelijk in te smeren met goudsbloemzalf en helpt het bij kanker en kankerachtige gezwellen. Tegenwoordig wordt steeds vaker plantaardige olie en bijenwas gebruikt om zalf te maken.

Uitwendig gebruik van de goudsbloem

– luieruitslag
– oogontsteking
– kloven
– kneuzingen
– vaginale schimmel
– verstuiking
– voetschimmel
– wratten
– zweren (ook stinkende en etterende)

Zelf uw goudsbloem zalf maken

– 100 gram geplette bloemblaadjes
– 300 gram verse reuzel

Doe de bloemblaadjes en de smout in een kom en laat deze even op het vuur sudderen. Plaats de kom daarna 1 dag op een warme plaats. De volgende dag verwarm je even kort de mengeling om deze daarna te filteren en in een potje te gieten. Dit kunt u in de koelkast laten opstijven en bewaren gedurende 6 maand.

Goudsbloemen tegen mieren

Als u last heeft van mieren is er een plantaardige oplossing voor uw probleem. Als er goudsbloemen, afrikaantjes, lavendel, boerenwormkruid, of bieslook geplant wordt bij de plaats waar de mieren overlast bezorgen maken de mieren liever een omweg. Mieren hebben een hekel aan de geur van deze planten. Ook marjolein is een goede plant om te gebruiken tegen mieren.

Goudsbloem tegen muggen

Je moet het niet doen vanwege de wat aparte geur van goudsbloemen. Maar doe het dan vanwege de pest die muggen eraan hebben. Goudbloemen zijn te krijgen in vele kleuren variëteiten, klein en groot, goud, geel, rood en oranje. De leuke bloeiende plant doet het ook goed op balkons voor een beetje kleur en heeft heel weinig verzorging nodig. Normaal gesproken kun je de planten en het plantensap op je huid wrijven tegen muggen, maar doe dat niet met goudsbloemen. Andere kruiden tegen muggen zijn Rozemarijn, munt, citroengras en kattenkruid.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen