Granaatappels bevatten veel kalium en vitamine C

Granaatappelbomen groeien rond de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten en andere subtropische gebieden.

Geschiedenis

De (granaat) appel hoorde bij Hathor, Aphrodite en Venus, de Egyptische, Griekse en Romeinse godinnen van de Liefde. Het was het zinnebeeld van liefde, vruchtbaarheid en erotiek. In het oude Griekenland moest een bruidspaar, volgens de wet van Solon (640- 560 v. Chr.), bij het sluiten van het huwelijk appels of kweeappels eten om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is dus niet voor niks dat er eigenschappen aan deze vrucht worden toegekend, die de vruchtbaarheid bevorderen.

Een droog klimaat

De granaatappel houdt van een droog klimaat. Waar de productie van citrus niet mogelijk is doordat het te droog is, blijkt de granaatappel prima te gedijen. Hete, droge zomers en koele winters zijn de ideale teeltcondities.

Je treft de granaatappel naast fruitboomgaarden ook aan in tuinen en parken. De granaatappel is namelijk een mooie hoge struik met groene blad heeft en met bloemen en vruchten die de boom mooi rood kleuren.

Binnen in de harde en ronde vrucht zitten vruchtjes die veel weg hebben van rode bessen. Je moet de schil er eerst af zien te pellen voordat je de zoet en zuur smakende vruchtjes kan eten. In de vlekken veroorzakende maar sappige vruchtjes zitten weer pitten en het is dus geen gemakkelijke vrucht voor de consumptie.

Polyfenolen

Granaatappels bevatten veel kalium en vitamine C. Bovendien bevatten ze nog meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten. De vrucht krijgt dan ook allerlei gezondheidsvoordelen toegedicht. Zo zouden de rode pitjes ontstekingen remmen, de bloeddruk verlagen, zorgen voor een mooie huid, overgangskwalen verminderen en erectie problemen. Ook wordt er een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten toegeschreven aan de granaatappel.

Hoe eet je de vrucht

Snijd alleen de schil rondom in. Trek de granaatappel vervolgens met je beide handen uiteen in twee helften. Trek de schil rondom ietsje naar buiten. Houd de gehalveerde granaatappel vervolgens losjes op je hand boven een kom, met de zadenkant naar beneden en geef een aantal ferme tikken op de schil met een pollepel. Zo klop je de zaden eruit en ben je veel sneller klaar dan wanneer je de zaadjes tussen de segmenten gaat uitpeuteren.

Bloeddrukverlagende werking

Punicic zuur is een zuur dat afkomstig is uit de olie van de zaden in een granaatappel. Dit zuur is één van de belangrijkste bestandsdelen van de granaatappel dat kan bijdragen aan een lagere bloeddruk. Ook is er een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat mensen die twee weken lang iedere dag 150 milliliter granaatappelsap binnenkregen een sterke afname van de bloeddruk hadden.

Verkleint de kans op Alzheimer

Granaatappels kunnen ervoor zorgen dat de kans om Alzheimer te krijgen kleiner wordt. Er is namelijk een onderzoek uitgevoerd waarbij muizen iedere dag granaatappelsap binnenkregen. Hierdoor nam de opeenhoping van amyloïde plaques in de zenuwcellen van de hersenen af. De ophoping van deze plaques staat bekend als het teken voor Alzheimer.

MRSA

Recent onderzoek van de Kingston Universiteit in Londen heeft uitgewezen dat een mengsel van granaatappelschil, koperzout en vitamine C een effectief geneesmiddel vormt tegen de gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA.

MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus) is een bacterie die ongevoelig (resistent) is voor de meeste, gangbare antibiotica. Daardoor is deze moeilijk te bestrijden.

Gedrag en verspreiding van de bacterie

Komen overeen met de gewone huidbacterie Staphylococcus aureus die bij veel mensen voorkomt. Besmetting met MRSA is vooral gevaarlijk voor mensen met een ernstig verminderde weerstand. Voor zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, vormt de bacterie dus een grote bedreiging. MRSA veroorzaakt vaak ernstige huid- en weefselontstekingen en kan ook sepsis (vaak dodelijke ontsteking in de bloedbaan) veroorzaken.

De meest effectieve methode om dit middel toe te passen is volgens de onderzoeksleider, Declan Naughton, om het mengsel als een zalfje op wonden te smeren.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen