spot_imgspot_img

Groen geluidsscherm langs de Franklin Rooseveltlaan in Breda

De Gemeente Breda is deze week begonnen met het plaatsen van een geluiddempende muur langs de zuidelijke rondweg. De muur wordt geplaatst door het bedrijf Greenwall en is dan ook een duurzame en natuurvriendelijke afscherming tegen het verkeersgeluid. Het plaatsen van dit geluidsscherm vergroot de leefbaarheid van de nabijgelegen omgeving, is milieuvriendelijk en wordt geplaatst na overleg met buurtvertegenwoordigers.

Locatie van de muur

Vanaf maandag 15 november is de aanleg van de ‘Greenwall’ begonnen. Deze zal in eerste instantie aan beide kanten van de zuidelijke rondweg worden geplaatst, langs de Franklin Rooseveltlaan. Voorlopig zal de geluiddempende muur een plek krijgen tussen de Baronielaan en de Fatimastraat (beginnende bij de Fatimastraat), op de tunnelbak van het oranjeplein na. Het verminderen van geluidsoverlast bij de tunnelbak zal gebeuren tegelijk met de aanpak van het oranjeplein. De rest van de zuidelijke rondweg krijgt op dit moment nog geen geluidsscherm, de ‘Greenwall’ zal waarschijnlijk wel in de toekomst doorgetrokken worden. Het groene geluidsscherm zal zo’n 1,2 kilometer lang zijn.

Planning

In de afgelopen twee weken is het depot voor de groene muur opgebouwd samen met het aanleveren van de benodigde materialen. Aan het begin van deze week zijn de werkzaamheden van start gegaan en naar verwachting zal de geluiddempende muur klaar zijn voor het einde van het jaar. Voorlopig is het de planning om in week 49 de laatste afrondende werkzaamheden te verrichten. De muur kan in kant en klare delen geplaatst worden met gebruik van een takelwagen. In één dag is er met de werkwijze al honderd meter muur aangelegd tot aan de Laan van Mecklenburg. De uiteindelijke einddatum van het project is nog wel afhankelijk van weersomstandigheden, dit zou de plaatsing van het geluidsscherm kunnen vertragen.

Groene muur

Naast dat de muur het geluid dempt is het zoals eerder benoemt milieuvriendelijk. Tegen de muur aan gaat de natuur groeien, het is een ideale plek voor planten als klimop, zowel de hedera als bloeiende klimopplanten kunnen hier goed hun gang gaan. Dit zorgt niet alleen voor een prettiger aanzicht, de planten nemen ook CO2 op. Verder gebruikt het bedrijf Greenwall enkel organisch materiaal dat biologisch afbreekbaar is en geen milieubelastende elementen bevat. Het scherm bestaat uit stalen frames met een geluidwerend substraat en natuurvezeldoek.

Geluid uit de omgeving

Bewoners rondom de Franklin Rooseveltlaan zijn niet allemaal even enthousiast. Het blijft de vraag of dit project het geluidsoverlast volledig verhelpt. In principe zorgt het scherm ervoor dat et suizen van autobanden gedempt wordt. Sommige bewoners noemen het een ‘doekje tegen het bloeden’ en zijn sceptisch. Anderen vragen zich af of dit überhaupt de oplossing is of dat de rondweg volledig moet verdwijnen. Tegelijkertijd zijn er ook bewoners die zeggen dat de geluidsoverlast wel mee valt en alleen vrachtwagens goed te horen zijn ’s nachts. Er is vanuit de directe omgeving een verscheidenheid aan ervaringen wat betreft de zuidelijke rondweg. De rol die het geluidsscherm hierin gaat spelen wordt pas duidelijk wanneer het volledig in gebruik is.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
14.9 ° C
16.3 °
13.9 °
76 %
6.6kmh
100 %
zo
14 °
ma
10 °
di
11 °
wo
10 °
do
7 °
spot_imgspot_img