Er worden tegenwoordig heel veel producten verkocht als duurzaam, maar helaas gaat het ook vaak om misleidende reclame. De duurzame producten zijn in sommige gevallen niet echt groen en eerder grijs of helemaal niet duurzaam.
Bedrijfsleven
Het is daarbij ook bijzonder dat de overheid aan bedrijven die pretenderen duurzaam te zijn subsidies toekent, zonder veel controle en die helemaal niet duurzaam zijn. Mogelijk om de schijn te wekken bij Brussel dat ze er alles aan doen om de Co2 uitstoot te verminderen en zo aan de klimaatdoelen proberen te voldoen. Het lijkt erop dat er te weinig onderzoek wordt gedaan of een product daad werkelijk duurzaam is, maar ook dat de overheid zo de regelgeving voor de klimaatdoelen probeert te omzeilen.
Subsidiegeld
Zo komt miljoenen aan subsidiegeld, dat bedoeld is om de Co2 terug te brengen en betaald is door de Nederlandse belastingbetaler, bij niet duurzame bedrijven of grijze bedrijven die pretenderen groen te zijn.
Ook de consument wordt hierdoor vaak misleid, door het vertrouwen in de overheid, de reclame of bijvoorbeeld door zogenaamde duurzame energieleveranciers, die pretenderen groene energie te leveren. Zo is stroom van biocentrales niet groen te noemen, omdat er veel bossen worden gekapt (kaalslag) om de biocentrales van voldoende brandstof te voorzien.
Wat zijn biocentrales
Biocentrales gebruiken biomassa om deze te verbranden en er groene stroom mee op te wekken. Biomassa is een organisch product, zoals van planten en dieren. Stoffen van organische oorsprong die door geologische processen zijn getransformeerd, zoals steenkool, aardgas of aardolie, rekent men niet tot biomassa.
Biomassa
Biomassa centrales zijn niet zo duurzaam als het lijkt. In Nederland staan meer dan 200 biomassacentrales, die zorgen voor zogenaamde groene stroom. Ze wekken met de biomassa van hout, bermafval, gft-afval, maar ook natuurlijke olie, mest en speciaal hiervoor geteelde gewassen stroom op. Ook kolencentrales zijn biomassa gaan meestoken, om stroom duurzamer te kunnen leveren. Maar deze biomassa centrales en kolencentrales die bij stoken, stoten nog steeds stikstof, zuren, zware metalen, dioxinen, furanen en kwik uit en die zijn allen schadelijk voor de mens en het milieu.
Kaalkap
Ook is uit talloze wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat blijkt dat houtpellets (korrels gemaakt van geperst hout) en zogenoemd resthout, die worden gebruikt in de centrales, niet altijd aan de voorschriften voldoen. Zo worden er onder meer in Estland en andere Noord-Europese landen (waaronder Zweden) en Noord-Amerika elke dag nog grote stukken bos gekapt om bij ons aan de vraag naar biomassa te voldoen.
Certificering van deze biomassa is geheel onterecht, omdat de natuur wordt geschonden en het weer tientallen jaren duurt voordat een aangeplant bos weer enigszins dezelfde natuurwaarde heeft en groot genoeg is om dezelfde hoeveelheid Co2 vast te leggen, als het oorspronkelijke bos. We hebben nu de plicht in Nederland om aan het klimaatakkoord te voldoen en moeten nu dan ook minderen met Co2 om een verdere klimaatopwarming tegen te gaan. Bij verbranding van de biomassa komen grote hoeveelheden Co2 vrij en neemt de opwarming alleen maar toe.
Subsidie en vergunningen
Waarom geeft de overheid subsidie en vergunningen aan biomassacentrales? De overheid geeft vergunningen af en subsidie aan biomassa, omdat we onze duurzame doelstellingen voorlopig niet kunnen halen met alleen zon en wind. Zo worden er miljarden subsidies gegeven voor de bouw van biomassacentrales of het ombouwen van fossiele centrales naar biomassacentrales. Maar dan blijven we vervuilen en is de stroom niet duurzaam en komen er nog steeds grote hoeveelheden Co2 in de lucht.
Europa
Nederland is bijna het meest vervuilende land van Europa. In Nederland is slechts zo’n 7 procent van de gebruikte energie afkomstig van groene energie. Dat is veel lager dan de 14 procent waar Nederland van de Europese Unie aan moet voldoen. Met 7 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen loopt Nederland bijna achteraan in vergelijking met de rest van de landen binnen Europa. Ons land scoort daarmee ver onder het Europese gemiddelde van 18 procent. Twaalf landen hebben de doelstelling voor 2020 al gehaald of overschreden, zoals Zweden, Estland en Bulgarije. Nederland, Frankrijk en Ierland staan achteraan.
Alleen wind, zonne-energie en energie uit waterstof is groen. Kijk of jouw energie leverancier of producten en diensten die jij gebruikt wel echt groen zijn.