spot_imgspot_img

Schrappen van btw op groente en fruit is ingewikkeld

Het voornemen van het kabinet om het btw-tarief op groente en fruit te verlagen naar 0 procent lijkt niet haalbaar te zijn. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat de verschillende varianten die zijn onderzocht allemaal tot forse uitvoerings- en handhavingsrisico’s leiden en dat de gezondheidswinst marginaal zal zijn.

Het afschaffen van de btw op groente en fruit is juridisch ingewikkeld en er is geen duidelijke afbakening tussen bewerkt en onbewerkt fruit. Ook zou het afschaffen van de btw duur kunnen uitpakken en vooral gunstig zijn voor mensen met hogere inkomens. De onderzoekers zien daarom meer heil in andere maatregelen om samenleving gezonder te laten eten.

Suikertaks

Een suikertaks, het weghalen van snoepautomaten op scholen en een verbod op reclame voor ongezond voedsel zijn enkele voorbeelden van maatregelen die genoemd worden. Ook wordt gesproken over het subsidiƫren van groente en fruit, maar ook hierbij moet goed worden gekeken naar wat precies onder groente en fruit valt.

Het is belangrijk om te kijken naar effectieve maatregelen om de consumptie van groente en fruit te stimuleren en ongezonde voeding te ontmoedigen. Dit kan bijdragen aan een gezondere samenleving en het voorkomen van gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Bewustwording

Het is daarom goed dat het kabinet deze discussie heeft geopend en verschillende opties heeft onderzocht. Hopelijk leidt dit tot meer bewustwording en een gezondere leefstijl voor iedereen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img