Groenten en fruit preventief werken tegen kanker

Nog maar een paar honderd jaar geleden werden tomaten nog beschouwd als giftig. De plant hoort dan ook niet toevallig bij het geslacht van de nachtschade. De plant beschermt zichzelf inderdaad tegen insecten en parasieten door het produceren van een gifstof, die we terugvinden in de stengel en het blad en die ook voor de mens schadelijk is.

In de vrucht verdwijnt deze gifstof echter zodra deze begint te rijpen. Tegen dat de tomaat mooi rood en rijp is is de gifstof volledig verdwenen, en wat we overhouden is een lekkere vrucht die ons vele gezondheidsvoordelen kan bied

Tomaten

Zitten vol met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof is een erg gezond antioxidant en is eveneens het natuurlijke pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Lycopeen wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd, dus hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Ook watermeloen, rozenbottels, wortelen, ontkiemde pompoenpitten, paprika’s, roze grapefruit, guave en papaja’s zijn een bron van lycopeen.

Antioxidant

Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden en staat bekend als een krachtig antioxidant. Zo is hij tien maal beter in het wegvangen van vrije radicalen dan antioxidant vitamine E. Antioxidanten maken vrije radicalen die voorkomen in je lichaam onschadelijk. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen. Antioxidanten die via gezond eten het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk, en dragen er zo aan bij dat dit niet gebeurt.

Tomaten en kanker

Diverse onderzoeken tonen aan dat lycopeenhoudende groenten en fruit preventief werken tegen kanker. Opmerkelijk is dat wanneer een serum van lycopeen in het bloed van mensen wordt gespoten, er geen kankerbestrijdend effect gezien wordt. Alleen natuurlijke lycopeen lijkt dus te werken, maar er is uiteraard een mogelijkheid dat nog onbekende stoffen in rood groente en fruit voor kankerwerende eigenschappen zorgen. Tomaten zouden vooral goed zijn tegen prostaatkanker, maag kanker, baarmoederhalskanker.

Longkanker

hoewel bij de meeste voedingsmiddelen koken zorgt voor een verlies aan voedingsstoffen blijkt de hoeveelheid aan lycopeen in een gekookte tomaat juist groter dan in een rauwe tomaat. Door warmte worden de celwanden namelijk afgebroken, waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Goed om te weten: in combinatie met een beetje vet, zoals olijfolie, wordt lycopeen beter in het lichaam opgenomen. Verse tomatensaus is dus gezonder dan rauwe tomaten.

Tomaat tegen andere aandoeningen

Het risico op hart- en vaatziektes verminderen. Tomaten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6. Al deze stoffen worden gelinkt aan het voorkomen van hart- en vaatziektes. Eén studie stelde vast dat bij vrouwen die zeven tot tien porties tomaten per week aten het risico op hartziekten tot 30 procent lager lag dan bij vrouwen die slechts één tot twee keer per week tomaten op het menu zetten. De resultaten waren zelfs nog beter dan de vrouwen de tomaten combineerden met een plantaardige olie.

Lycopeen in tomaten

Lycopeen vermindert de schade die het UV licht, kan de verminderde vruchtbaarheid bij mannen weer verhogen, helpt tegen hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid en huidveroudering!

Onderzoek toont aan dat tomatenpuree

Werkt tegen rimpels en huidveroudering. Dat is nog eens een goedkoop alternatief voor dure antirimpelcrèmes. Let wel, het is pas effectief als je 10 eetlepels tomatenpuree per dag eet aangelengd met 10 gram olijfolie. Omdat lycopeen een vetoplosbaar antioxidant is, zorgt de toevoeging van een beetje vet voor een nog betere opnamecapaciteit. Bij de proefpersonen uit het onderzoek was de aanmaak van de procollageenlaag in de huid sterk toegenomen. Procollageen is een eiwit dat de huidstructuur helpt verbeteren. Bovendien was de huid 30% beter bestand tegen het schadelijk effect van Uv-stralen.

Ketchup en pizza

Als tomaten zo gezond zijn dan is ketchup dit toch ook? Deels is dit waar. In ketchup zijn gekookte tomaten verwerkt. In ketchup zit dan ook veel lycopeen en dit is gezond. Maar in ketchup zit ook veel suiker, bijna 45 klontjes per fles en dat is dus niet goed voor je. Ook tomatensaus bevat lycopeen en is dus gezond, maar daarnaast bevat de saus ook suiker, zout en vetten en dat is minder gezond.

Het stimuleren van gezonde voedselkeuzes voor ouderen en studenten die regelmatig junkfood bestellen! Voor eventuele vragen neem dan contact op met je huisarts of specialist.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen