spot_imgspot_img

Grondwaterstand weer enigszins hersteld na aanhoudende neerslag

De afgelopen weken hebben we veel regen gehad in Nederland, wat goed nieuws is voor het grondwaterpeil. Op veel plekken in het land is het grondwater nu op niveau, wat een positief effect heeft op de natuur en landbouw. Maar mocht je de regen beu zijn, dan hebben we slecht nieuws voor je. De komende week wordt het weer sterk wisselvallig.

Grondwaterstand

Toch is dat goed nieuws! Grondwater is een belangrijke bron van drinkwater en het hogere grondwaterpeil kan ook helpen bij het verminderen van bodemdaling en het voorkomen van schade aan gebouwen en infrastructuur.

Vandaag is het nogal grijs en regenachtig. Ook staat er veel wind, dus echt lekker lenteweer kunnen we het niet noemen. Maar de vraag is natuurlijk wel: wat betekent deze regen voor het grondwater?

Grondwater in Nederland

Lange tijd waren er tekorten aan grondwater in Nederland, met name door de droge zomer van vorig jaar. Maar door de regen van de afgelopen weken is de grondwaterstand op veel plekken in het land hersteld. Alleen in het noorden van Limburg, op de Veluwe en in Drenthe zijn er nog steeds tekorten aan grondwater. Dit heeft te maken met de ligging van deze gebieden.

Over het algemeen kunnen we dus stellen dat we het groeiseizoen ingaan met een buffertje wat betreft het grondwater. Dit is goed nieuws voor boeren en natuurliefhebbers, omdat het zorgt voor gezonde gewassen en een gezonde natuur.

Het weer in het nieuws

Het weer blijft echter wel wisselvallig de komende week, dus we raden aan om binnen te blijven als je niet van regen houdt. Maar laten we vooral blij zijn met het feit dat het grondwaterpeil weer op niveau is. Hopelijk blijft het de komende tijd regenen, zodat we deze gezonde situatie kunnen behouden.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
licht bewolkt
14.1 ° C
15.7 °
12.9 °
88 %
2.8kmh
44 %
zo
20 °
ma
19 °
di
23 °
wo
18 °
do
14 °
spot_imgspot_img