Grootste maanvis ooit aangespoeld bij Ameland

Grootste maanvis ooit aangespoeld bij Ameland. Voor de kust van Ameland dreef een enorme maanvis (Mola mola). Rob en Hans van RTZ & Dierenambulance Ameland werden ingelicht waarna zij samen de zee in zijn gelopen om te kijken of het dier nog leefde.

Helaas bleek het dier overleden

Vaak worden deze dieren opgemerkt wanneer ze bijna bewegingsloos op hun zij aan de oppervlakte liggen. Voor dat gedrag bestaan overigens meerdere verklaringen. De eerste is dat ze zich op die manier door meeuwen en andere zeevogels van parasieten laten ontdoen. Dat wordt ook daadwerkelijk waargenomen. De andere is dat ze dit doen om hun temperatuur te laten stijgen. Bij het jagen op neteldieren in koud water op dieptes van 50 tot 200 meter komt hij zo nu en dan naar het wateroppervlak. Daarbij is vastgesteld dat de lichaamstemperatuur inderdaad beduidend oploopt. Dankzij hun grote lichaam zijn ze in staat de opgedane warmte relatief lang vast te houden.

Natuurcentrum Ameland

Met de hulp van Jan van Natuurcentrum Ameland hebben wij besloten om het enorme dier naar het strand te transporteren. Behoorlijk zwaar werk.

Op het strand aangekomen bleek deze maanvis reusachtig: 2 meter bij 1.84 cm. Een volwassen dier weegt gemiddeld 1 ton, en is 1,8 meter groot, maar er zijn ook exemplaren bekend die 2.300 kilo wogen en 4 meter hoog waren bij de vinnen.

Maanvis

Bij navraag blijkt dit de grootste maanvis tot nu toe, die ooit is aangespoeld aan een Nederlands kust. Het enorme dier zal worden overgebracht naar Naturalis in Leiden voor onderzoek. Hoe zwaar deze maanvis is zal later bij Naturalis blijken.