Waar drugs zijn is chemisch afval: De drugsscene is een bekende scene in Nederland. Ons kleine landje is ontzettend groot in de drugswereld. Ongeveer 85 procent van de Nederlandse drugs wordt de hele wereld over geëxporteerd. Waar drugs export is, moet ook drugs geproduceerd worden. Het is algemeen bekend dat de drugsscene veel problemen met zich meebrengt, dit geldt ook voor de productie van synthetische drugs.
De rotzooi die drugs met zich meebrengen
In heel Nederland zijn de problemen zichtbaar, maar vooral in Zuid-Nederland is de problematiek groot. Noord-Brabant staat al jaren bekend als de grootste xtc producent van de wereld. Bij het maken van synthetische drugs ontstaat chemisch afval, afval waar de drugslabs vanaf willen. Een makkelijke en anonieme, maar vooral ook illegale manier om chemisch afval kwijt te raken is het dumpen. Of dit nou is in een natuurgebied, een afgelegen parkeerplaats of in de sloot, overal worden drugsdumpingen gevonden.
Hoeveelheid drugsdumpingen
Het aantal gevonden drugsdumpingen daalt. Van 2018 naar 2019 is dit gedaald met 35%. In 2020 liggen de getallen voor zover bekend nog lager. In de eerste helft van het jaar waren er 75 dumpplekken gesignaleerd en opgeruimd. Over heel 2018 waren dit er 300 en in 2019 200. Tegelijkertijd is het vermoedelijk wel zo dat de drugsproductie in Nederland stijgt, wat zou betekenen dat de hoeveelheid chemisch afval ook stijgt. Dat dit niet terug te zien is in de gevonden drugsdumpingen toont aan dat er waarschijnlijk veel meer dumpplaatsen zijn die niet aan het licht komen.
Breda en omgeving
In de regio Breda zijn er recent drugsdumpingen gevonden. Op 5 november werd er ’s avonds in de Haagse Beemden een dump van chemisch afval ontdekt. Zaterdags waren de hulpdiensten massaal te vinden op de Rietdijk om de dump in kaart te brengen en op te ruimen. Eergisteren, 10 november, werd er een nieuwe drugsdumping gevonden op de parkeerplaats Liesbos in het natuurgebied tussen Breda en Etten-Leur. Staatsbosbeheer heeft hier een groot stuk grond afgegraven van één meter diepte om het afval op te ruimen.
Op woensdag rond het eind van de middag was de afvalplek gesignaleerd, vervolgens is er de hele nacht en volgende dag gewerkt aan het opruimen van de dump.
Chemisch afval dumpen
Bij de productie van synthetische drugs ontstaat chemisch afval. Dit afval bestaat uit giftige en licht ontvlambare stoffen en gevaarlijke chemicaliën. De maak van ongeveer één kilo eindproduct zorgt voor zo’n tien tot vijfentwintig kilo afval. De drugslabs moeten hier van af. Een veelvoorkomende methode is om het in de natuur weg te gooien. Zo zijn er busjes voorzien van speciale buissystemen die het afval stilstaand en rijdend uit het busje laten lopen. Verder worden metalen vaten en jerrycans op straat gegooid. Al met al, verscheidende vormen van sluikstorten, waarbij de dader twee vliegen in een klap slaat. Dit afval is namelijk ook het bewijsmateriaal waarop ze gepakt zouden kunnen worden, op deze manier zijn ze hier ook van verlost.
Schadelijk
Het chemische afval dat in afgesloten vaten zit is al ontzettend gevaarlijk, maar zodra het uit deze vaten is zijn de gevolgen nog veel erger. De giftige stoffen zijn schadelijk voor milieu, natuur en mens. Het zijn onbekende substanties die niet zomaar opgepakt en weggegooid kunnen worden. Het chemische afval zorgt voor waterverontreiniging, afstervende natuur en soms zelfs het overleiden van dieren. Verder komen de stoffen vrij in de lucht, wat milieuschade met zich meebrengt. Waarschijnlijk wordt een groot deel van het drugsafval niet gevonden, wat extra problematisch is. Wanneer het niet gevonden wordt, wordt het ook niet opgeruimd en blijft het dus in het milieu waar het continue schade blijft opleveren.
Opruimen
Wanneer het drugsafval wel gevonden wordt kan dit opgeruimd worden. Het opruimen van chemisch afval is echter geen gemakkelijke klus. Oppakken en weggooien is dus geen optie, maar wat dan wel? Er zijn specialistische bedrijven nodig die het afval verwijderen en onschadelijk maken. Dit maakt dat het opruimen van één drugsdumping vaak al tienduizenden euro’s kost. Verder moet de grond vaak afgegraven worden om zo de bodem te saneren. Het gedeelte dat chemisch afval bevat moet verwijderd worden.
Signalementen
Een drugsdumping is te herkennen aan een aantal signalen. Een overduidelijk signaal is een chemische geur. Daarnaast worden er in veel gevallen metalen vaten, jerrycans of gasflessen gedumpt. Als deze dus ergens op een ongewone plek liggen dan kan dit ook duiden op een drugsdumping. Verder sterft de natuur rondom een plek met chemisch afval vaak af. Mocht je nou een van deze dingen opvallen dan is het extreem belangrijk dat je zelf niks aanraakt en zoveel mogelijk uit de buurt blijft. Zorg ook dat je niet rookt in verband met brandgevaar. Overigens is het ook van belang dat je niet eet of drinkt in de buurt van een mogelijke chemische afvaldump, dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn je gezondheid. Als laatste is het belangrijk om een mogelijke drugsdumping te melden bij de hulpdiensten, wanneer je denkt iets te zien dat hierop wijst, bel dan het landelijke noodnummer.