De heilzame krachten van de Lindeboom

Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten Linden bomen, die van nature groeien op het koeler en noordelijk half rond van onze planeet. In Nederland hebben we van nature twee soorten: de klein bladige linde(Winterlinde) en de groot bladige linde (Zomerlinde). De Lindeboom groeit het best op vochtige en kleiachtige gronden en werd bij oude boerderijen vaak als leiboom aan de zon of zuidkant geplant om voor schaduw te zorgen. De boom bloeit in juni en verspreidt een heerlijke honinggeur en wordt hierdoor ook volop bezocht door bijen. De Honing van de lindeboom heeft een goede smaak en heeft (in pure vorm) gezonde eigenschappen.

Geschiedenis

Zowel bij de Kelten en de Germanen werd de Linde boom gezien als heilige boom waar de godin Freya in woonde. Freya, was de noordse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Ook werst ze als de godin van de engelen beschouwd en volgens de Germanen, de ‘mooiste’ van alle goden. Bij latere volkeren symboliseerde de Linde boom liefde en trouw, welzeker vanwege de zoete geur van de bloesem.

Heilzame krachten

Zowel in het verleden als tegenwoordig wordt de linde geprezen om zijn medicinale krachten, die vooral zich schuilt in de bloesem en de binnenbast of het spint hout. Zo wordt met de bloem en spint hout een thee getrokken, die genezende krachten heeft om chronische maagdarmstoornissen en reumatische klachten te verhelpen. Zo is lindebloesem specifiek te gebruiken bij hartkloppingen, epilepsie, beroerte en duizeligheid en de binnenbast of spint van linde voor chronische maagdarm stoornissen en reumatische klachten. Maar de werkzame stoffen zijn bij beide terug te vinden. Verreweg de meeste geneestoepassingen uit de geschiedenis zijn later door modern wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

Antioxidanten

De flavonoïden in lindebloesem zijn werkzaam als antioxidanten. Flavonoïden zijn van nature aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen en geven de felle kleur aan groenten en fruit. Wetenschappelijk is ook aangetoond dat het werkt tegen verkoudheid en je weerstand versterkt.

Goed voor geestelijke gesteldheid

Lindebloesemthee kan ingezet worden bij angst, stress, spanningen, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Maak je eigen Lindebloesem thee

In de winkel kan je losse gedroogde of in theezakjes verwerkte (biologische) lindebloesem thee kopen. Maar je kan ook zelf thee zetten van de bloesem en thee zetten of laten drogen. Pluk de lindebloesems en laat deze 5 minuten trekken in heet water. Zeef de bloesem uit de thee en klaar!

Opgepast

Oude of niet goed gedroogde bloemen kunnen verdovend werken. Mufruikende of verkleurde bloemen moeten worden weggegooid.

Jonge bladeren eetbaar

Gebruik alleen jonge bladeren die je rauw in een salade kan verwerken. Ook kan je het. Oudere blad koken en eten als spinazie. Het blad bevat vitamine B, C en E, maar en ook mineralen, Magnesium en Calcium.

Luizen

De boom heeft snel last van bladluizen die een kleverige zoete stof uit scheiden. Deze kleine druppeltjes kunnen een onder de boom geparkeerde auto kleverig en vies maken. Als de druppeltjes gaan schimmelen ontstaan er zwarte vlekjes (roetdauw) op het blad maar ook de bestrating. Eenmaal aangetast door luizen is het blad of bloesem niet meer geschikt voor consumptie.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen