Heilzame werking badzout voor de huid

Badzout zijn bevorderlijk voor een gezonde huid. De gewoonte om zout toe te voegen aan baden bestond in China al in de periode van 2700 v. Chr. Ook in Griekenland was het gebruik om met zout om de huid te genezen bekend. De Griekse arts Hippocrates (leefde rond 350 jaar v.Chr.) liet zijn patiënten met huidproblemen of wonden baden in zeewater. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de ‘vader’, van de Westerse geneeskunde, omdat hij als eerste natuurlijke, in plaats van bovennatuurlijke, oorzaken voor ziekten inzag.

Keukenzout

Zout is van oudsher ook een conserveringsmiddel dat zeer nuttig in een tijd zonder vriezer. Tegenwoordig weten we dat het gebruik van te veel tafel zout in ons voedsel nadelig is voor de gezondheid. In ons dagelijkse voedsel zit al zoveel zout, dat het extra toevoegen van zout aan ons eten ronduit slecht is voor de gezondheid. (Zie voor meer info over keukenzout de andere blogs over zout).

Badzout en Mineralen

Zeezout bevat een kleine hoeveelheden mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Ook andere zouten zoals Keltisch zout of Himalayazout bevatten naast natrium ook mineralen en spoorelementen. Allen hebben ze gemeen dat ze een goede werking hebben op de huid. Keukenzout is een bewerkt zout en is niet goed voor de huid. 100% natuurlijk zeezout wordt steeds vaker gebruikt in de badkamer, sauna en stoomcabine, en dat is meer dan terecht!

Naast de reinigende werking van zout voor het lichaam, helpt het ook voor het ontgiften van het lichaam een handje! De capaciteit van het lichaam om gifstoffen kwijt te raken is niet oneindig en door te baden in reinigende zouten worden deze gifstoffen deels onttrokken uit het lichaam. Dagelijks worden we namelijk blootgesteld aan toxinen via voeding en milieu. Door de lever en de nieren worden deze grotendeels uit het lichaam verwijderd. Niet alleen de nieren en de lever zorgen voor de afvoer van deze stoffen, ook de huid is belangrijk bij de uitscheiding van giffen en wordt ook wel de 3e nier genoemd. Met baden in zout wordt dit proces alleen maar bespoedigd. Naast de heilzame werking op wondjes is zout water ook goed voor eczeem. Deze niet besmettelijke huidaandoening ontstaat vaak uit een allergische reactie op verkeerd voedsel (suiker) of door gifstoffen (in- en uitwendige vaak chemische gifstoffen) waardoor een allergische reactie van de huid optreed. Deze ontstekingsreactie die vaak jeuk en roodheid veroorzaakt kan ook door gebruik van badzout worden verminderd of zelfs geheel verdwijnen.

Wat is het verschil tussen al die verschillende soorten zout? Zo is er Keltisch zeezout, Himalaya zout en zout afkomstig uit de Dode zee. Het grootste verschil is de herkomst, maar de samenstelling van mineralen verschild nauwelijks.

mooie huid

Keltisch zeezout

Dit zout wordt vandaag de dag nog met de hand geoogst op Keltische wijze in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Het zeewater wordt bij vloed in ondiepe bassins opgevangen waarna de zon het water verdampt. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zout wordt opgeschept. Dit gebeurt op dezelfde manier als waarop de Kelten hun zout dit meer dan tweeduizend jaar geleden oogsten, vandaar de naam. De samenstelling van de kleibodem heeft een zuiverende werking en zorgt voor de grijze kleur.

Himalaya zout

Himalayazout is roze van kleur en is afkomstig uit mijnen in Pakistan. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat een ander woord is voor steenzout. Het komt dus niet uit het Himalaya gebergte maar uit de mijnen die daar zo’ n 300 km vandaan liggen. De roze kleur ontstaat doordat er in het zout een ijzeratoom zit ingebouwd.

Dode Zee zout: De heilzame werking van Dode Zee mineralen is al duizenden jaren bekend. David, Salomon en de koningin van Sheba hebben kuurpaleizen op de oevers gesticht. Cleopatra verkreeg voor veel geld de exclusieve rechten van de Dode Zee regio. Zij gaf opdracht farmaceutische en cosmetische fabrieken te bouwen, waarbij de benodigde grondstoffen uit de Dode Zee werden gehaald. De overblijfselen hiervan zijn nog te zien bij Ein Bokek en Ein Gedi. Vandaag de dag kan je nog binnen baden in de moderne kuuroorden in Israël, maar ook buiten in dit gigantisch grote zoutmeer. Reizigers vinden het drijven in dit extra zoute water een geweldige ervaring maar ook uit alle delen van de wereld komt met hier naartoe omdat de combinatie van zon, modder en zout een helende werking heeft voor mensen met huid en gewricht problemen.

sauna

Wellness

Gelukkig hoef je niet zo ver te reizen om de heilzame werking van badzout te ervaren. Koop het in de winkel of ga naar een sauna of wellness waar zich zoutwater baden bevinden. Vroeger werd al gezegd dat wanneer je last had van een droge of geïrriteerde huid, je een duik in de zee moest nemen. Door circa 300 gram (in een voetbad circa 80-100 gram) badzout in een warm bad te strooien breng je de zee simpelweg naar de badkamer en zal de huid, ons grootste orgaan, alle mineralen en sporenelementen eenvoudig opnemen. Een gezonder bad is eigenlijk niet voor te stellen.

Scrubzout

Dit grofkorrelige zout verwijdert oude en dode huidcellen en stimuleert de doorbloeding van de huid, met als gevolg een gezonde en soepele huid. Door ronddraaiende bewegingen te maken zorgt het scrubzout voor een goede doorbloeding van de huid en mineralen kunnen door de huid worden opgenomen. Na het afspoelen voelt de huid soepel en glad aan.

Omdat er diverse huidtypen bestaan is de frequentie van het gebruik van scrubzout niet voor iedereen hetzelfde. Zo kan iemand met een vette huid vaker gebruik maken van scrubzout dan iemand met een droge, dunne huid.

Tips over scrubzout

– Gebruik het scrubzout voordat u onder de douche gaat over een vochtige huid.
– Scrub niet meer dan één keer op een dag.
– Na het gebruik van het scrubzout kunt u het beste niet direct in de zon te gaan liggen. Doordat de beschermende oude en dode huidcellen weg gescrubd zijn is de kans op verbranding erg groot.

Zitbad

Een zitbad is geschikt bij blaas-, nier-, en genitaal klachten. Los 100 tot 500 Dode Zee mineralen op in een kunststof emmer met heet water. Giet deze in de badkuip of een grote teil en voeg zoveel water toe tot een temperatuur van ± 37° bereikt is en de billen en het genitaal bereik ondergedompeld zijn. Baad 20-30 minuten, na het baden niet afdrogen maar een badmantel aantrekken en een klein half uurtje rusten.

Voetbad

Een mineralen voetbad is heilzaam bij voetschimmel, koude voeten, blaas- en nierklachten of een goede hulp bij het inslapen. Dit bad heeft een sterke ontgiftende werking want in de natuur heelkunde worden de voeten als derde nier gezien. Vul een teiltje of emmer met 10-50 gram mineralen per liter heet water. Breng de temperatuur op ± 37° C. en baad 15-20 minuten. Na het baden de voeten niet afdrogen maar in een badlaken wikkelen, warm houden en een poosje rusten. Het beste is dit voetbad kort voor het slapen te nemen.

Arm-handbad

Een arm- of handbad is zeer geschikt bij gewrichtsklachten en huidproblemen. Gebruik een teiltje waarin de arm gemakkelijk ondergedompeld kan worden. Vul dit met 80 gram mineralen per liter heet water, zorg ervoor dat de temperatuur van het water niet lager is dan 37° C. Baad 15-20 minuten, na het baden niet afdrogen maar op de huid laten opdrogen.

Door het normaal gebruik van badzout, zijn geen bijwerkingen bekend en er ontstaat bij langdurig gebruik geen gewenning. Ook voor mensen met een normale huid geven zout mineralen een optimale verzorging en bescherming. De huid wordt gladder en krijgt een jeugdiger en frisser uiterlijk, wat beslist geen fabeltje is.

make-up

Heilzame eigenschappen
  • Normale, gevoelige, droge en probleem- en schilferhuid.
  • Een bad met Badzout zuivert de huid van binnen en van buiten.
  • Ontspannend en kalmerend.
  • Vochthuishouding wordt verbeterd en de huid wordt gladder.
  • Vermindert ernstige huidaandoeningen, kalknagels, reuma en chronische
  • Ontstekingen. Reguleert de vochtophoping bij o.a. Oedeem.
  • Werkt mee aan herstel van Eczeem, Psoriasis, kloven, wratjes en voetschimmel.
  • Stimuleert de huidstofwisseling, de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen.
  • Maakt de huid schoon.
Peeling

Een mengsel van Dode Zee mineralen en olie kan gebruikt worden om de huid intensief te reinigen. Dit mengsel kan het lichaam ontslaken en ontgiften en het kan daarbij eenvoudig zelf gemaakt worden: meng 500 gram Dode Zee mineralen met 150 ml. Olie naar keuze, Amandelolie, Notenolie, Perzikpitolie en Arganolie zijn bijzonder goed geschikt. Voeg een paar druppels etherische olie bijv. Lavendel, Rozenhout of Rozemarijn toe en roer dit goed door elkaar (minimaal 2 minuten). Het mengsel kan in een goed sluitende kunststof of glazen pot langere tijd bewaard worden.

Het lichaam inwrijven en 30 tot 45 minuten laten inwerken, het lichaam moet goed warm blijven zodat de poriën zich openen en de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Daarna kort met lauwwarm water douchen en vervolgens de huid droogdeppen (niet wrijven).

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen