Blue Monday de meest depressieve dag van het jaar

Is Blue Monday de meest depressieve dag van het jaar. Opvallend is dat deze klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen in het voorjaar, als de dagen langer worden. Licht en zon doet wonderen en het is een feit dat mensen met een winterdepressie verbazend goed opknappen van lichttherapie. Uit onderzoek is gebleken dat nadat een behandel groep van depressieve mensen die vijf dagen, gedurende drie kwartier in een therapielamp hadden gekeken, zo’n 70 tot 80 procent van de hun klachten kwijt waren. Gelukkige mensen heb je altijd, maar minder tevreden tot depressieve mensen helaas ook!

De oorzaken van lijden

Wij als mens lijden volgens de boeddhistische leer, omdat ons hart vol zit met eindeloze verlangens. Door deze begeerte of verlangens, lijden wij als mens. We lijken altijd bezig te zijn met meer! Maar deze leiden nooit tot een volledige voldoening. In plaats van voldoening komt ons ontevreden ego altijd weer met andere wensen. Deze eindeloze verlangens laten ons dingen doen die vaak negatief zijn voor anderen, en deze negatieve acties resulteren baak in de toekomst weer voor nieuwe problemen voor onszelf.

Iedereen is uniek

Iedereen is uniek in deze wereld en geluk en verdriet wordt door iedereen op zijn eigen manier ervaren en ieder zal daar anders mee omgaan….je bent uniek tenslotte. Omdat je uniek bent zal je nooit worden als een ander en wees blij dat dat ook zo is. Wat zou de mensheid saai zijn als we allemaal gelijk aan elkaar waren.

Begeerte is niet slecht!

Begeerte naar geluk, liefde of rijkdom is mens eigen maar ook de ‘drive’ in ons bestaan. Maar we zijn geen verliezers als we deze doelen niet kunnen behalen. Simpelweg gelukkig kunnen zijn kan ook!

Een van onze grootste begeerte

Zo is de voortplanting en liefde de rode draad in ons bestaan als mens en de begeerte daarnaar groot. Sex wordt door hormonen gestuurd en is vooral een natuurlijke behoefte, die we niet moeten onderdrukken, zolang we niemand daarmee benadelen. Liefde is mooier en moeten we koesteren. Liefde kan ook in andere dingen zitten, dan alleen je geliefde.

Wat is geluk?

Geluk is relatief en het echte geluksgevoel is meestal slechts van korte duur en maakt helaas snel weer plaats voor ontevredenheid of de drang naar meer!

Moet je dan stoppen met begeerte?

Zeker niet, het is ook de ‘drive’ die mensen bezig houdt en voor uitdaging zorgt.
Zonder een regelmatige dosis geluk verliest het leven alle glans en verval je in apathische onverschilligheid.

Probeer wel goed te leven in de zin dat je niemand benadeeld om het te bereiken en bewust blijft van oorzaak en gevolg. Van geld kan je wel degelijk gelukkig worden, maar ook daarop volgt weer de begeerte om meer en schuilt ook het gevaar!

Sturing kunnen geven aan je eigen leven

Het gevoel voldoende regie te hebben over je leven is een belangrijke voorwaarde voor het ervaren van geluk. Mensen die dit missen, voelen zich vaak bezorgd en angstig.

GELUKKIGE EN SUCCESVOLLE MENSEN

Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes’ Ondanks uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen cirkelen rondom een relatief stabiel geluksgemiddelden, lijden er in Nederland toch nog een miljoen mensen aan een vorm van depressiviteit. Er zijn ook mensen die daar helemaal geen last van hebben en dat heeft vaak een genetische of erfelijke oorzaak. Net zoals sommigen beter zijn in wiskunde en sport, zo zijn sommige mensen gemakkelijker tevreden en gelukkig dan anderen. Geluk trekt vaak meer geluk aan, waardoor deze mensen vaak omringt zijn met andere gelukkige en succesvolle mensen. Maar uit onderzoek is gebleken, dat gelukkige mensen niet per se gelukkig zijn, omdat ze zoveel hebben om gelukkig over te zijn. Het is eerder andersom: het is juist hun gelukkige stemming die ervoor zorgt dat ze sneller in fortuinlijke omstandigheden terechtkomen.

depressieve dag

Behoor jij nu niet tot de gelukkigen?

Dan is dat alvast geen goede reden om (altijd) somber te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat geluk voor zo’n veertig procent bepaald wordt door de manier waarop je naar het leven kijkt. Dat deel van geluk is niet afhankelijk van je omstandigheden, burgerlijke status of genen. Dat betekent dus dat je behoorlijk wat invloed hebt en je je zelf kan leren om gelukkig te zijn. Het is een vaardigheid die je deels direct kunt leren, net als schaatsen of fietsen. Probeer of leer dus positief te denken en straal het uit naar je omgeving!

Sommige mensen zijn met heel weinig toch gelukkig

Geluk heeft uiteraard veel – zo niet alles – te maken met persoonlijke verwachtingen. Maak het je dus niet te moeilijk en stel je doelstellingen naar beneden bij en dan is het succes om ze te behalen ook groter. Zo kan het simpel weg behalen van een leuk contact met mensen om je heen ook voldoende zijn om gelukkig te zijn. Een groter doel als een vaste vriend(in) of vriendenkring is dan niet noodzakelijk om gelukkig te zijn.

Wat moet ik doen!

In onze moderne tijd hebben we genoeg vrijheid en eindeloze mogelijkheden om gelukkig te worden. Je stel hierin je doelen die haalbaar zijn, zet net zo lang door tot je ze bereikt hebt, geniet van het geluksmoment en begin dan pas aan je aan de volgende.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen