Het najaar is een perfect moment voor fotografie. Paddenstoelen schieten uit de grond en herfstkleuren zorgen voor warme sfeerbeelden. Maar hoe leg je de kleuren in het najaar nu het beste vast? In dit artikel geef ik je een aantal tips om herfstkleuren te fotograferen in het najaar.
Pas de witbalans aan
Wanneer je in het najaar gaat fotograferen, wil je natuurlijk de warme herfstkleuren goed naar voren laten komen. Alleen deze warme kleuren kunnen de automatische witbalans instellingen van jouw camera verwarren. Met als gevolg: koele kleuren in plaats van de warme tinten.
Het is daarom aan te raden om goed te letten op de witbalans. Deze zorgt dat kleuren dicht bij hun natuur liggen. Witbalans heeft ook alles te maken met het soort licht en overbelichting van de foto. Een gloeilamp geeft een andere kleur licht, dan de zon bijvoorbeeld. Door de witbalans in te stellen op daglicht of op bewolkt, komen de warme kleuren vaak gauw weer tevoorschijn in jouw foto’s. Daarnaast kan het verstandig zijn om te fotograferen in RAW, zodat je ook achteraf nog invloed hebt op de witbalans in jouw foto’s.
Hoe maak je mooie herfstfoto’s?
In een herfstig bos kun je je ogen uitkijken. Bijna alles is mooi en waarschijnlijk zie je veel te veel dingen om vast te leggen. Het is daarom goed om selectief te blijven en goed te kijken naar de juiste composities. Denk hierbij aan lijnen, vlakken en lichtinval. Zo voorkom je chaos in een foto en zorg je dat de kleuren nog beter tot zijn recht komen.
Neem hierbij ook de tijd om te kijken naar de beste compositie. Loop eens om het onderwerp heen en kijk van welke kant je de mooiste foto kan maken. Waar komt bijvoorbeeld het licht vandaan? En vanaf welke kant komt het onderwerp het beste tot zijn recht?
Neem een statief mee
Wil je gaan fotograferen in het bos? Neem dan een statief mee, zodat je kan fotograferen met een langere sluitertijd. In het begin van de herfst is het bos dicht begroeid, waardoor er relatief weinig licht door komt. In zulke gevallen is het fijn om de camera op een statief te kunnen zetten. Op deze manier kan je fotograferen met behulp van een langere sluitertijd, zonder dat je de ISO-waarde hoeft te verhogen. En dit voorkomt onnodig ruis in de foto.
Paddenstoelen zijn altijd goed
Foto’s van paddenstoelen mogen in de herfst natuurlijk niet ontbreken. Als je op pad gaat om paddenstoelen te fotograferen, is het raadzaam om een laag standpunt te kiezen. Op deze manier krijg je een rustige achtergrond. Daarnaast kun je ervoor kiezen om paddenstoelen op macro stand te fotograferen, zodat je de vormen extra goed ziet en de achtergrond vervaagt.
Ga voorbereid op pad
In herfst is het in het bos vaak nat. In een nat bos komen de felle kleuren extra goed naar voren. Het nadeel is alleen dat je al gauw laag bij de grond moet, wanneer je details van bijvoorbeeld een paddenstoel wilt fotograferen. Het kan daarom handig zijn om een plastic tasje of vuilniszak mee te nemen. Zo voorkom je dat jouw broek of jas vies wordt. Of wanneer je een camera hebt met een kantelbaar scherm, dan hoef je natuurlijk niet op de grond te liggen. In dat geval hoef je enkel het beeldscherm te draaien, zodat je kan zien wat je doet.
Daarnaast kan het handig zijn om een klein reflectieschermpje of een stuk aluminiumfolie mee te nemen. Op deze manier kan je de donkere kant van een onderwerp net wat extra oplichten.
Laat slecht weer geen excuus zijn
Gedurende de herfst regent het nu eenmaal vaak en het waait meestal hard. Laat je echter niet tegenhouden door het weer. Voordat je het weet liggen alle herfstbladeren op de grond en zijn de paddenstoelen verweerd. Daarnaast is ieder weertype geschikt om in te fotograferen tijdens de herfst.
De zon kan zorgen voor tegenlicht, maar het kan ook juist harde schaduwen benadrukken. Dit maakt dat een grijze dag het fotograferen in veel gevallen juist makkelijker maakt. Op een grijze dag is het goed om te voorkomen dat je de lucht te veel mee fotografeert. Dit maakt het namelijk erg moeilijk voor jouw camera, deze kan de grote contrastverschillen vaak niet aan. Met als gevolg: flets beeld.
En kun je het opbrengen om eens ’s ochtends vroeg op pad te gaan? Dan is het ook heel gaaf om gebruik te maken van de sfeer die mist met zich mee brengt. Vooral in combinatie met een zon die opkomt. Wel kan het zo zijn dat jouw camera er wat moeite mee heeft om scherp te stellen. Mist brengt namelijk weinig contrasten met zich mee. Haal in dat geval jouw camera van de automatische focus af en stel het onderwerp met de hand scherp.
Gebruik een polarisatiefilter
Wanneer je herfstkleuren wilt fotograferen, kan het goed zijn om gebruik te maken van een polarisatiefilter. Dit zorgt voor meer verzadigde kleuren in het beeld. Echter zorgt dit er wel voor dat het filter 1 of 2 stops aan licht wegneemt. Dit veroorzaakt een langere sluitertijd. Dus wanneer je gebruik wilt maken van een polarisatiefilter is het al helemaal belangrijk dat je met een statief op pad gaat.
Heb oog voor details
In de herfst zijn niet alleen paddenstoelen echte blikvangers, er zijn nog veel meer mooie details. Denk bijvoorbeeld aan kastanjes, beukennoten, eikels en rode bessen. Maar het kan ook heel leuk zijn om één mooi herfstblad te fotograferen in plaats van een hele boom. Of wat denk je van een spinnenweb? Bij het fotograferen van details kan je bijna geen fouten maken. Vooral doordat er weinig chaos kan ontstaan in het beeld.
Let op met de nabewerking
Last but not least, is het belangrijk om op te letten bij de nabewerking. Het is logisch dat je de kleuren van het herfstseizoen goed naar voren wilt laten komen. Maar het gevolg is dat het al gauw te fel wordt. Let hierbij vooral op de roodtinten. Zodra deze intens genoeg zijn, is het tijd om te stoppen. In veel gevallen komen de andere herfstkleuren dan ook goed tot zijn recht. Wat ga jij fotograferen in de herfst?