Hoe duurzaam is biologisch vlees?

Biologisch vlees met de kerst is altijd nog beter. Traditioneel wordt onze kerstdagen gevierd met veel vlees op tafel en met name kalkoen, ree, haas, konijn, kip etc. Voor de vlees eters hopen we dat de keuze biologisch vlees zal worden, daar er bij de biologische veehouderij gelukkig wel sterk rekening wordt gehouden met het welzijn van dieren. In de bioindustrie gaat het er heel anders aan toe en gepaard met vreselijk dierenleed. Het team Groen Nieuws proberen dan ook mensen met deze blog onze lezers bewust te maken (als dat nog nodig is) van deze gedoogde manier van dierenmishandeling.

Ditmaal gaan we vanwege de kerstdagen alleen kort benoemen de dieren die traditioneel veel worden gegeten rond deze feestdagen.

Kalkoen

Worden gehouden met duizenden dieren op elkaar in donkere grote schuren. Ze worden hierdoor gestoord in hun gedrag, gaan elkaar pikken en zelfs kannibalisme kan voor komen. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen worden de snavels bij de jonge dieren eraf geschroeid. Om de prijs laag te houden probeert de boer zo snel mogelijk deze beesten binnen 5 maanden vet te mesten. Door dit vetmesten worden de dieren ziek en zakken op het laatst door het gewicht door hun poten.

Mestkonijnen

Jonge konijnen van vier weken oud worden bij de moeder weg gehaald en in een kleine kooi gedaan.Ze kunnen hierdoor niet of nauwelijks nog bewegen en omdat ze niet rechtop kunnen staan, krijgen de meeste kromgegroeide ruggen. Daarnaast worden ze vatbaar voor ziektes. De konijnen lijden doordat ze vetgemest worden aan verlamming van de hartspier, darmkanaal of urine blaas. De metalen kooien zorgen ervoor dat de voetzolen van de konijntjes kapot gaan. Door de verveling en gestoord gedrag gaan de konijnen bij elkaar haarplukken, likken en knagen aan het gaas. Een derde van de jonge konijnen sterft voor het einde van de mestperiode (11 weken).

Hazen

Deze dieren zijn niet in hokken te houden en worden door heel Europa geschoten. De jacht met honden brengt geeft veel stress voor de weerloze konijnen of hazen die soms aangeschoten gepakt worden door de jachthonden. Door de jacht is het wild schuw en zijn gedwongen om als nachtdieren te leven.

Hertenvlees en zwijnenvlees

Het hertenvlees dat door de jacht in Nederland is af geschoten in de natuur is slechts 5-10% en het overgrote deel is afkomstig uit zwijnen- en hertenfokkerijen in het buitenland. Ook de reeën, zwijnen en herten zijn door de jacht in Nederland schuwe nachtdieren geworden zijn die voortdurend op de vlucht voor de mens en nauwelijks nog zichtbaar voor natuurliefhebbers of bewonderaars als onze kinderen.De grote herten farms in NieuwZeeland zijn goed te noemen. De Herten leven op grote afgerasterde gebieden waar ze zonder veel bemoeienis van de boer op kunnen groeien in natuurgetrouwe omstandigheden. Ook in Europa zijn herten farms n het vlees is hierdoor vers en hoeft niet diep ingevroren naar Nederland te worden getransporteerd. Hierdoor is ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. Vlees van deze farms is goed te noemen en vetarm. Bij de slacht en het vangen van deze bijna wilde dieren ontstaat altijd stress.

Eend

Eenden fokkerijen zijn te vergelijken met kippen uit de bioindustrie en vaak komt het vlees uit China waar de eenden het nog slechter hebben dan Europa en ze nog meer antibiotica krijgen.

Gans of ganzen lever

Nederland worden wel ganzen voor de jacht geschoten, maar niet voor commerciële doeleinden gehouden. Wel worden er jaarlijks enige tienduizenden kilo’s foie gras of ganzen lever uit het buitenland geïmporteerd..

Naast gewone ganzenlever, eten we in Nederland ook vervette ganzenlever: foie gras. Dit wordt geïmporteerd uit met name Frankrijk, maar ook uit Hongarije, Bulgarije en België. De gans wordt in de laatste twee tot drie weken voor de slacht onder dwang gevoerd. Deze dwangvoeding, in het Frans gavage genoemd, gebeurt door een lange stalen of rubberen buis in de keel te duwen. Hierdoor wordt driemaal daags een vette maïspap rechtstreeks de slokdarm ingepompt. Dit veroorzaakt angst, pijn en ernstige ademhalingsproblemen. Ook lopen de ganzen het risico dat hun slokdarm wordt geperforeerd door de stalen buis. Door het vele en vetrijke voer ontstaat een zieke vervette lever, foie gras, die haar werk niet meer kan doen. De opgezwollen lever drukt de poten in zo’n positie, dat lopen moeilijk en tegen de longen waardoor ze bijna geen lucht meer krijgen.Als de slachtleeftijd nadert, kunnen veel dieren dan ook niet meer normaal lopen en zijn meer dood dan levend.

Foie gras is de vervette lever van eenden of ganzen. Het is een beschermde naam op grond van nationale en Europese verordeningen. Een vervette ganzenlever die als foie gras verkocht worden, zijn tot wel 10 keer groter dan normale levers.
Ieder jaar worden wereldwijd meer dan 36 miljoen eenden en 0,5 miljoen ganzen onder dwang gevoederd voor dit product. Frankrijk maakt 80 procent van de wereldwijde foie gras-productie, gevolgd door Hongarije en Bulgarije. Ook in buurland België wordt het nog geproduceerd. ( info afkomstig van Wakker Dier)

Waarom dan toch maar biologisch vlees

Wel biologisch vlees geeft de garantie dat je geen landbouwgif terug vindt in je vlees dat afkomstig is van genetisch gemanipuleerde veevoer als soja of mais van de andere kant van de wereld.

Dieren zoals koeien, schapen, varkens en ganzen maar ook kleiner vee als kippen en kalkoenen zijn bij een biologische boerderij veel beter af doordat ze diervriendelijk zijn behandeld. De boer op de biologische boerderij gebonden aan strenge regels om hun vee op te voeden en om zo het EKO keurmerk te krijgen…het bewijs dat het dier op een natuurlijke manier is opgegroeid.

Zo moet de biologische boer namelijk ervoor zorgen dat het vee voldoende leefruimte heeft en mag ook niet meer dieren hebben dan bij de afmeting van zijn weide/stal is toegestaan. Ze moeten met genoeg ruimte onderling kunnen liggen of bewegen.
De stallen moeten ruim, licht en op een goede, natuurlijke manier zijn geventileerd. De dieren moeten altijd naar buiten kunnen, tenzij het weer het niet toelaat. Ze leven zo onder natuurlijke omstandigheden. De vloer mag niet glad of vochtig zijn, er moet droog strooisel zijn. De jonge dieren mogen met de moeders naar buiten en worden ook door de moeders in de wei gevoed. Zo mogen de kalveren bijna een jaar bij hun moeder blijven totdat het ‘pinken’ zijn en moeder toe is aan een nieuwe dracht. Vaak worden ze ook nog ‘ouderwets’ door de stier gedekt. Het pink komt bij de andere pinken dan weer in de wei, maar is wel met moederliefde in de natuur opgegroeid.

Biologisch vlees is altijd beter!

Biologische groot vee zoals koeien krijgen ook alleen natuurlijk voedsel en ook het gras en hooi mag geen chemische stoffen bevatten afkomstig van kunstmest. Hormonengift is uit den boze en streng verboden en zijn geneesmiddelen ooit nodig, dan hebben hier ook natuurlijke en homeopathische de voorkeur. Biologisch dieren worden dan ook veel ouder, omdat ze langer mogen leven en niet snel worden vetgemest… het duurt langer voor ze slachtijp zijn op deze manier. Soms gaan koeien zelfs liever naar binnen in de stal, omdat het buiten te warm is en ze hier verkoeling vinden of zich eens even lekker kunnen laten masseren door speciale borstels waar ze doorheen kunnen lopen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen