Hoe duurzaam is de elektrische fiets?

Milieu besparend en goed bezig met de elektrische fiets

De kilometers die je met de elektrische fiets aflegt, zijn vijftig keer minder milieubelastend dan die met de auto. De elektrische fiets is bovendien goedkoop in gebruik en ook relatief goedkoop in aanschaf, als je het met een auto vergelijkt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen makkelijker de fiets pakken als deze een motortje heeft. Bovendien leggen ze er gemiddeld langere afstanden mee af dan met een gewone fiets. De elektrische fiets is daarmee op korte afstanden (tot 10 kilometer) een goede concurrent voor de auto.Nieuwe modellen rijden 100 kilometer wanneer je meetrapt, en er zijn voldoende oplaadpunten in Nederland.

Kosten en besparingen van de elektrische fiets

De elektrische fiets is vergeleken met de auto goedkoop in aanschaf en gebruik. Elektrische fietsen kosten tussen 700 en 3.000 euro. Deze tweewieler is daarom voor korte ritten een milieuvriendelijk en goedkoper alternatief. Gebruik je voor korte ritten voortaan de elektrische fiets in plaats van de auto, dan bespaar je jaarlijks gemiddeld bijna 200 euro op brandstofkosten.

Doe je de auto helemaal weg en maak je alle ritjes met de elektrische fiets, dan bespaar je natuurlijk nog meer. Wat kost het opladen van een elektrische fiets of elektrische scooter nu eigenlijk?

Kostprijs opladen elektrische fiets

een volledige oplaadbeurt verbruikt ongeveer 0,371 kWh elektriciteit
Bij een energiekosten van € 0,2257 per kWh (Prijs Nuon op 01/01/2013)
Kostprijs één laadbeurt: € 0,0837

Hoe ver rijdt een elektrische fiets?

De accu van de elektrische fiets heeft een bepaald vermogen en capaciteit. Met de meeste elektrische fietsen kun je veertig tot vijftig kilometer rijden op vlak land, zonder tussentijds opladen. Trap je niet mee, dan is de actieradius zo’n 20 kilometer. De allernieuwste modellen rijden zelfs al zo’n 100 kilometer wanneer je meetrapt.

Oplaadpunten in Nederland

Er is een uitgebreid netwerk van openbare oplaadpunten voor de elektrische fiets in Nederland (zie websites vermeld onder Meer informatie). Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zomaar stil komt te staan.

Zorg voor accu draagt bij aan fietsplezier

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische fiets. Goed gebruik van de accu verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat je langere afstanden af kunt leggen met de fiets:

Vooral de eerste oplaadbeurten van de accu zijn belangrijk. Na een keer of vijf opladen en weer ontladen krijgen de batterijen hun maximale kracht. Laadt de accu dus zeker tijdens de eerste laadbeurten, helemaal op. Laat de accu altijd afkoelen voor je hem na een fietstocht oplaadt en laadt hem bij kamertemperatuur weer op.

Laat de accu steeds helemaal vol laden

Begin met fietsen in een lage versnelling en schakel pas als je op snelheid bent door naar een hogere versnelling. Je kunt dan langer fietsen zonder tussentijds op te laden.

De oplaadtijd hangt af van het vermogen en het gebruik

Via een gewoon stopcontact duurt opladen tussen de drie en acht uur. Er bestaan ook snelladers. Deze laden een accu al in twee uur helemaal op, maar verbruiken ook meer stroom. Opladen met een snellader is dus iets duurder. Gebruik je de elektrische fiets een paar maanden niet? Bewaar de accu dan op een droge en koele plaats, en laadt hem eens in de twee maanden helemaal op.

Soorten accu’s

Bekijk eens goed naar het type accu van jouw fiets. In de bijsluiter van de accu lees je hoe je er het beste mee om kunt gaan. Zo kunt je een Lithiumionaccu beter niet helemaal leeg rijden, een Nikkel-cadmium of Nikkel-metaalhybride accu kun je na dertig oplaadbeurten beter wél volledig ontladen. Je kunt uw rijwielspecialist laten adviseren over de voor- en nadelen van verschillende typen accu’s.

De meeste accu’s verliezen hun kracht en capaciteit na zo’n vijfhonderd oplaadbeurten en lopen dan steeds iets sneller leeg.

Kan je afvallen op een elektrische fiets?

De gemiddelde fietsers legt meer dan dertig kilometer per week af, en dit zijn veelal forenzen die pendelen tussen huis en werk. Als je fietst loop je 50% minder risico op het krijgen van hart- en vaatproblemen. Een van de meest gehoorde beweegredenen om meer op de fiets te stappen is echter afvallen, en zeker nu dat de zomervakantie weer voor de deur staat. Het werkt namelijk als volgt: als je op de fiets stapt dan heeft je lichaam meer calorieën nodig omdat je deze verbrandt tijdens het fietsen. Het lichaam haalt de nodige brandstoffen voor de inspanning uit de vetreserves met als gevolg dat je afvalt. Als je dagelijks een uur zou fietsen op een ‘normale’ fiets zonder elektrische trapondersteuning dan zou je 400 tot 500 calorieën per rit verliezen. Elektrisch fietsen is echter minder fysiek belastend dan normaal fietsen maar onderzoeken tonen wel aan dat elektrisch fietsen waarschijnlijk wel voldoende is om een positief effect op de gezondheid te hebben. Daarnaast heeft fietsen- of dit nu elektrisch is of normaal- een positieve uitwerking op de gemoedstoestand van mensen. Fietsen geeft je de gelegenheid te ontspannen, een frisse neus te halen en de alledaagse beslommeringen eventjes te vergeten.

Het onderzoek

Het TNO ondernam onlangs de volgende proef. Ze lieten 12 volwassen fietsers een gemiddeld traject van 4,3 km fietsen op een elektrische fiets. De ene keer werd dit traject afgelegd met elektrische hulp, de andere keer zonder elektrische assistentie. Zoals natuurlijk te verwachten viel kost het meer energie de pedalen zonder elektrische ondersteuning rond te krijgen dan met elektrische ondersteuning. Maar ook met de hulp van de elektrische ondersteuning werd een inspanningsniveau behaald dat voldoende is voor een positieve uitwerking op de gezondheid. Volgens het onderzoek komt een persoon die vier keer per week met de elektrische fiets een kleine vijf kilometer naar kantoor of huis fietst aan genoeg beweging voor een gezonde leefwijze.

Accu gescheiden inleveren

De accu is het meest milieuvervuilende onderdeel van de elektrische fiets. Is de elektrische fiets of zijn accu oud of kapot, lever de accu dan gescheiden in, zodat deze gerecycled kan worden. Fietswinkels verzamelen de accu’s en voeren die af. Je kunt de accu ook inleveren bij het gemeentelijke afvaldepot.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen