Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubelen?

Onderhoud & schoonmaken teakhouten tuinmeubelen

Het is aan jou de keuze of jij je tuinmeubelen wilt behandelen met een bepaalde olie of niet.Wil je liever de natuur zijn gang laten gaan, dan worden de teak tuinmeubelen in de loop der jaren grijs. Velen vinden dit mooi en erbij horen, anderen willen liever de kleur behouden zoals die was toen de tuinmeubelen gekocht werden. Je hoeft geen definitieve keuze te maken, je kunt het teak hout grijs laten worden en daarna weer op kleur brengen. Jij bepaalt zelf wat jij op enig moment mooi vindt. Met teakhout kun je alle kanten op.

Niet behandelen van teak houten meubelen

Je houdt van puur natuur, dus je teak houten meubelen worden niet behandeld. Het resultaat daarvan is dat er vetvlekken op komen, maar deze verwijder je met een vochtige doek. De kleur blijft behouden (alle hout kleurt in de loop van de tijd wel wat donkerder). Teak hout heeft van nature zijn eigen beschermlaag. Het is een vettige soort hout. Daarom ook kunnen teak meubelen gerust buiten staan. Niet behandeld hout krijgt een doorleefde uitstraling en dat is erg mooi, vooral voor de oude teak meubelen. Voor teak meubelen met een strak modern design kies je waarschijnlijk wel voor een behandeling tegen vlekken.

Wel behandelen van teak meubelen met groene zeep

Je kiest ervoor je teak meubelen wel te behandelen, maar dan op een eenvoudige manier, die ook nog eens milieuvriendelijk is. Dan ga jij je teak meubelen behandelen met groene zeep van Tricel, Driehoek of Sunlight. De ouderen zullen deze namen goed kennen en er zelfs een bepaalde geur bij ruiken. Groene zeep heeft namelijk een eigenaardige, kenmerkende geur. Sommigen denken daarbij aan de grote schoonmaak van vroeger, anderen ruiken liever iets anders. De zeep is verder niet geparfumeerd, zacht, geel bruin van kleur en helemaal veilig voor teak hout. Het afpoetsen van de teak meubelen met een doekje met groene zeep moet je regelmatig doen. Het kost echter weinig tijd en de teak meubelen blijven daardoor hun natuurlijke uitstraling houden en vetvlekken worden voorkomen. Groene zeep is zelf namelijk ook wat vettig en laat een beschermlaagje achter.

Behandelen van teak meubelen met teakfix of met meubelolie

Wanneer je liever een ander product gebruikt dan groene zeep om je teak meubelen mee te onderhouden, dan kun je teakfix of meubelolie gebruiken. Bijvoorbeeld teak of hardhout olie.

Bij het gebruik van meubelolie

Worden de teak meubelen na het gebruik wat donkerder. Vetvlekken krijgen geen kans meer na een onderhoudsbeurt met teakolie. Je kunt teakolie kiezen die zorgt voor een matte look, maar ook glans is mogelijk. Deze keuze is heel persoonlijk. De behandeling dien je eens per jaar te doen. Dit geldt bij normaal gebruik van de teak meubelen. Vooraf aan het opbrengen van de olie moet je het teak meubelstuk licht schuren.

Mocht U nog (hard) houten tuinmeubelen willen kopen let er op dat het om verantwoord hout gaat en dat U niet wordt misleid door labels die zogenaamd aangeven dat het hout o.k. Is of zogenaamd verantwoord hout verantwoord hout is. Let daarom op het FSC label dat alleen bij Kwantum voor 100 procent gegarandeerd is.

FSC hout is goed?

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Heeft dit op een transparante wijze geregeld. Mede hierdoor wordt FSC gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties. En daarin is FSC uniek!

Hout- en papierproducten

Die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

Hoe meer vraag er is naar FSC-producten, hoe meer hectaren bos volgens de richtlijnen van FSC beheerd zullen worden. En hoe meer de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn hiervan zullen profiteren!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen