Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen?

Bewolking

Douchen is voor veel mensen onderdeel van een ritueel geworden. Zelfs onze kinderen dwingen we in dit ritueel. Natuurlijk zijn deze water en brandstoffen om het op te warmen niet goed voor het milieu. Het is overigens ook prijzig, een gemiddelde douchebeurt kost ongeveer een euro.”

Jeukende huid na het douchen

Een kleine groep mensen (6,5 procent) doucht niet dagelijks, omdat het jeuk oplevert. Elke dag douchen is slecht voor de huid. De dermatoloog ziet vooral de mensen die veel te vaak douchen. Met alle schadelijke gevolgen van dien. Douchen kan de meest milde vormen van eczeem verergeren, vooral als iemand aanleg heeft. Bij regelmatig douchen poetst je het vuil eraf, maar de lichaamsvetten verdwijnen ook. Op de huid zit een beschermend laagje – de barrièremantel – dat beschermt tegen infecties. Hoe harder je poetst, hoe meer dat laagje oplost.

Als je deze beschermlaag eraf wast

Wordt de huid droog en nemen jeuk en schilferende plekken toe. Heel heet en lang douchen is dé manier om je huid aan gort te helpen. “Als je weinig transpireert, heb je weinig reden om elke dag te douchen”, maar indien je zweet en niet douche, vormt dit wel een voedingsbodem voor bacteriën. Stank ontstaat als je gaat transpireren, terwijl je huid al vol zit met bacteriën. Zo kun je beter wel het zweet er vooraf af wassen voor je opnieuw gaat zweten om zweet luchtjes te voorkomen.

Huidproblemen

Twintig tot dertig procent van de mensen heeft aanleg voor huidproblemen, schat. Met het ouder worden, is de kans op klachten groter. Je krijgt een drogere huid, doordat de talgproductie afneemt.

Schimmels

De toegenomen welvaart zorgt ervoor dat dit proces versnelt. Tegenwoordig kun je urenlang blijven douchen. Ondertussen zitten we meer binnen bij de centrale verwarming, sporten we indoors in een cv-omgeving en douchen we met vrachtladingen zeep. Er is geen huid die daar tegen kan.

Hoe langer, hoe heter, met hoe meer zeep en hoe vaker je doucht, des te funester voor je huid. Maar in de reclames zepen de modellen zich van top tot teen in onder de douche. Het raakt ons. Slechts 12,9 procent gebruikt zelden zeep of douchegel onder de douche. De rest dus allemaal wel. De wens om niet te stinken, overstijgt het belang van de gezondheid van onze huid. Dermatologen linken het toegenomen aantal patiënten met schimmelinfecties op de huid rechtstreeks aan het massale gebruik van zeep.

Zitten er dan helemaal geen positieve kanten aan die doucheverslaving?

Douchen bevordert als positief effect de doorbloeding en werkt daardoor ontspannend. Als je een washandje langs je oksels, kruis en voeten haalt, stink je niet. Eigenlijk zou je je dus moeten wassen bij de wastafel. Maar je kan ook je huid beschermen door de onderstaande regels in acht te nemen:

Gezonde douche adviezen

· Douche maximaal vijf minuten onder water dat niet warmer is dan 37 graden. Zet een wekker om de kans op uitloop te verkleinen.
· Gebruik minimale hoeveelheden zeep en shampoo. Net zo weinig als je aan tandpasta op je tandenborstel doet.
· Zeep verergert het effect van uitdroging. Neem een ph-neutrale zeep. Die zorgt ervoor dat je huidflora niet aangetast wordt.
· Met een hydraterende douchegel of crème herstelt de huid sneller na het douchen.
· Smeer jezelf na de douche in met een neutrale huid crème of zalf met name het gezicht. Hoe goedkoper hoe beter denk ik altijd maar en nooit geen chemische luchtjes of kleurstoffen.
· Vermijd bodymilk als je een droge huid hebt. Een bodymilk bevat veel water – soms wel tachtig procent. Als dit verdampt, onttrekt de bodymilk water uit de huid, waardoor deze iets droogt.

Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen? Hoe natuurlijker de zeep of de shampoo, hoe gezonder het is voor de huid.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen