Hoeveel dieren moeten er nog uitsterven

Hoeveel dieren moeten er nog uitsterven

Het Wereld Natuur Fonds werkt in het Amazonegebied, het belangrijkste leefgebied van de jaguar, aan de bescherming van grote stukken regenwoud en aan het stimuleren van duurzaam gebruik van het bos.

In andere blog had ik al vermeld dat Nederland de grootste soja importeur is voor veevoer uit Brazilië en wij allen mede verantwoordelijk zijn voor wat er zich aan de andere kant van de wereld gebeurd. Niet alleen de plaatselijke bevolking heeft te lijden onder het nog dagelijks kappen van de regenwouden, ook het klimaat en alles wat daar leeft.

Europa hebben we voldoende land

Om ons eigen veevoer te verbouwen en miljoenen boeren in o.a. Frankrijk zouden er bij gebaat zijn als de graan prijzen ( veevoer) omhoog zouden gaan. Daar moeten steeds meer boeren noodgedwongen stoppen met het familie bedrijf dat over wordt genomen door grote multinationals en investeerders uit het buitenland. Uiteindelijk kunnen alleen nog de grootste boeren blijven bestaan naast de giga bedrijven van grote multinationals en zal daar het land leven ook drastisch laten veranderen. Veel boeren komen aan de kant te staan en door roofbouw wordt de gif toename in de landbouw alleen maar erger.

De oplossing is te kiezen voor biologisch omdat daar meer voordelen in zitten voor mens en dier en de Amazone in dit geval.

Wetenschappelijke naam Panthera onca
Engelse naam jaguar
Verspreiding Midden- en Zuid-Amerika
Leeftijd 10 – 20 jaar (record: 22 jaar)
Voeding allerlei dieren, zoals herten, agoeti’s, pekari’s, tapirs maar ook vissen en kevers
Lengte 1,1 – 1,9 m, staart 45 – 75 cm
Gewicht 35 – 110 kg (record 160 kg)
Biotoop regenwoud, wetland
Status niet beoordeeld
De jaguar is de grootste kat van Amerika

Hij lijkt op de luipaard (die in Afrika en Azië leeft en ook wel panter genoemd wordt) maar is steviger gebouwd. Vooral zijn kop is breder. Een ander verschil is dat binnen de zwarte ‘rozetten’ op zijn vacht soms kleinere zwarte vlekken zitten, iets wat bij luipaarden nooit voorkomt. Net als bij de luipaard komen er bij de jaguar ook volledig zwarte exemplaren voor. Jaguars leven vooral in tropische bossen en hebben een voorkeur voor waterrijke gebieden. Ze zijn ook niet bang voor water en kunnen goed zwemmen.

 giraffe

Hun dieet is zeer divers

Ze jagen bij voorkeur op grote prooien, zoals tapirs, capibara’s (grote knaagdieren) en pekari’s (een soort zwijnen). Maar de jaguar neemt ook genoegen met kleinere dieren, van zoetwaterschildpadden tot kevers. Het mannetje leeft solitair, het vrouwtje zorgt ongeveer twee jaar lang voor haar jongen. Hoewel de jaguar nog niet het gevaar loopt als soort uit te sterven, wordt hij plaatselijk wel bedreigd. Op veel plaatsen waar hij van oorsprong voorkwam, is hij nu verdwenen. Tot enkele tientallen jaren geleden was de jacht een belangrijke oorzaak van zijn achteruitgang. Nu is het verdwijnen van zijn leefgebied het grootste probleem. Vooral de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland zorgt ervoor dat het leefgebied van de jaguar steeds kleiner wordt. Waar jaguars vee doden, komen ze in conflict met boeren en worden ze soms gedood. Het gaat hier om plat gebrande bossen waar de Jaguar altijd in geleefd heeft en je het beest niet kwalijk kan nemen dat hij door honger gedreven uit moet wijken naar vee in de buurt.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen