Hoge grondwaterstand is een stille ramp in Tilburg

TILBURG – Grondwater stijgt door extreme neerslag. Het afgelopen jaar was bijzonder nat in Tilburg, waardoor veel inwoners te maken kregen met wateroverlast. Dit kwam vooral doordat de grondwaterstanden ongewoon hoog waren door de hevige regenval. Het water kwam bij veel huizen in kelders en kruipruimtes terecht.

Onderzoek naar grondwater

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de grondwaterstanden. Hieruit blijkt dat de grondwaterstand afgelopen winter is gestegen, veel hoger dan normaal. Vooral in de binnenstad en zuidoostelijke wijken waren de problemen het grootst.

Andere oorzaken van overlast

Naast de hoge grondwaterstanden zorgden laaggelegen gebieden en slecht doorlatende grondlagen voor extra overlast. Dit komt doordat eerdere droge jaren een laag stof in de bodem hebben achtergelaten, waardoor water moeilijker wegzakt.

Wat doet de gemeente?

De gemeente en waterschappen werken samen om wateroverlast tegen te gaan. Ze zorgen ervoor dat water snel wordt afgevoerd en houden bij nieuwe projecten rekening met langdurige regenval door waterbergingen en wadi’s aan te leggen.

Wat kunt u zelf doen?

Inwoners kunnen maatregelen nemen om hun kelder waterdicht te maken. Dit is echter vaak lastig en kostbaar. Op de website duurzamertilburg.nl staan tips over hoe u zelf met regenwater kunt omgaan, en kunt u subsidie aanvragen voor klimaatbestendige aanpassingen aan uw woning.

Wateroverlast blijft een uitdaging

Door klimaatverandering wordt vaker extreme regen verwacht, wat betekent dat het risico op wateroverlast ook toeneemt. Toch kan het voorkomen dat de grondwaterstand in de toekomst weer zo hoog wordt als dit jaar. Het blijft daarom belangrijk om goed na te denken over de beste maatregelen voor uw woning.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer