spot_imgspot_img

Stijgende olieprijzen leiden tot hogere benzineprijzen aan de pomp

De prijzen aan de pomp voor brandstof stijgen gestaag, waarbij de adviesprijs voor een liter Euro95 de grens van 2,20 euro nadert. Dit komt voornamelijk door de toenemende olieprijzen op de internationale markten, die het gevolg zijn van een groeiend optimisme over de wereldeconomie en een krapper aanbod op de oliemarkt.

Hogere benzineprijzen aan de pomp

Volgens het consumentencollectief UnitedConsumers bedraagt de adviesprijs voor een liter Euro95 momenteel 2,197 euro. Slechts enkele weken geleden was deze prijs nog net iets meer dan 2 euro. Ook de prijs van diesel is aanzienlijk gestegen en kost nu 1,869 euro per liter, vergeleken met iets meer dan 1,76 euro in het begin van juli. Het is echter belangrijk op te merken dat pomphouders de vrijheid hebben om af te wijken van de adviesprijzen van grote oliemaatschappijen, wat doorgaans resulteert in lagere prijzen buiten de snelweggebieden.

Marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers waarschuwt dat de prijzen waarschijnlijk verder zullen stijgen voordat er een eventuele daling plaatsvindt. Toch blijft het volgens hem moeilijk te voorspellen hoe de prijzen zich precies zullen ontwikkelen. Eerder deze maand werd de geplande verlaging van de brandstofaccijns zelfs teruggedraaid.

Olieprijzen blijven stijgen

De olieprijzen blijven continu stijgen en zijn nu bezig aan hun vijfde opeenvolgende week van prijsstijgingen. Een vat Amerikaanse WTI-olie (met een inhoud van 159 liter) kost nu bijna 80 dollar, terwijl deze prijs ruim een maand geleden nog iets meer dan 60 dollar bedroeg. Ook Brentolie, die geldt als de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, heeft een waarde van meer dan 84 dollar per vat, wat ruim 10 dollar meer is dan ongeveer vijf weken geleden.

Economie

Verschillende factoren dragen bij aan deze stijging. Zo zijn er positieve berichten over de groei van de Amerikaanse economie en wordt gehoopt dat de Amerikaanse centralebankenkoepel, de Federal Reserve, bijna klaar is met het verhogen van de rente om de hoge inflatie te beteugelen. Daarnaast heeft China, als ’s werelds grootste olie-importeur, extra steunmaatregelen aangekondigd om de kwakkelende Chinese economie te ondersteunen. Tegelijkertijd verlaagt het oliekartel OPEC+, onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland, de productie om de prijzen verder op te krikken.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img