Hollandse gebruik van boter, kaas en eieren

Hollandse gebruik van boter, kaas en eieren

Gewoon het oer Hollandse gebruik van boter, kaas en eieren geeft een goede gezondheid bij normaal gebruik. In andere blogs over roomboter zijn we al tot de conclusie gekomen dat margarines niet gezond zijn en juist roomboter en volvette melk producten wel. Daarnaast is bewegen belangrijk, ontspanning en voldoende slaap.

We gaan er nog even kort op in om de angst weg te nemen die aangewakkerd is door slimme fabrikanten van margarines en verkeerde conclusies van onderzoeken naar o.a. cholesterol en hart en vaatziekte.

40 Jaar geleden was roomboter nog wel goed om te gebruiken en in de jaren daarna zou margarine beter zijn. Maar tegenwoordig doen we er goed aan om kokosvet, of juist weer roomboter op ons brood te smeren. Waarom al die onduidelijkheid?

Nou, die vraag is simpel te beantwoorden. Er is eigenlijk nog maar heel weinig bekend over de werking van voeding op ons lichaam. De wetenschap baseert zich voortschrijdende inzichten en dat levert regelmatig onduidelijkheid op? Ook zijn er de belangen van grote bedrijven, die erg veel geld verdienen voeding. Deze mix maakt dat de commercie de overhand krijgt en dus niet betrouwbaar is.

Cholesterol

Recent 2016 is er weer uit een onderzoek naar cholesterol gedaan naar het effect van volvette kaas op ons lichaam. Het Voedingscentrum raadt ons magere melkproducten aan, omdat de volvette varianten onze aderen zou doen dichtslibben. Een goed opgezette studie van Europese bodem toont echter het tegendeel aan. Zijn volvette melkproducten dan toch de sleutel naar een goede gezondheid?

De studie is van het type gerandomiseerd onderzoek met controlegroep (RCT), dat over het algemeen als redelijk betrouwbaar wordt aangemerkt. Tijdens het onderzoek werden 140 mensen 12 weken lang gevolgd. De uitkomst is, dat volvette kaas gunstiger is voor hart en bloedvaten dan de magere varianten. Er was geen verschil waar te nemen in LDL-cholesterol, bloeddruk, suikerspiegel en tailleomvang, maar wel in HDL-cholesterol. De groep die volvette kaas at, had een aanzienlijk hogere HDL-cholesterolspiegel. Een hoog cholesterol hoeft geen probleem te zijn, mits de verhoudingen maar kloppen. Hierbij wordt aangenomen dat een hoger HDL-cholesterol gunstig is.

Recent zijn er ook andere studies geweest die volvette kaas in een positief daglicht plaatsten. Japanse onderzoekers ontdekten dat kaas kan voorkómen, dat vetten zich in de lever ophopen, waardoor de lipidenparameters in het bloed gunstig beïnvloed worden. Vorig jaar bracht een studie volvette kaas in verband met een langer leven en een verminderde kans op overgewicht.

De Fransen

Eten over het algemeen bijzonder veel vette kazen en tegelijkertijd zijn hun bloedvaten in een gezonde conditie. De wetenschap heeft zich hier altijd over verbaasd. Het staat onder wetenschappers bekend als ‘De Franse paradox’. Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat de gunstige effecten van zuivel enkel geldt voor de gefermenteerde varianten. Gepasteuriseerde melk blijkt dus niet bepaald gezond. Voorbeelden van gefermenteerde melkproducten zijn yoghurt en kaas.

Makkelijker te verteren

Yoghurt is gemakkelijker te verteren dan bijvoorbeeld melk, dit komt door de werking van gunstige bacteriën in de yoghurt. Yoghurt bevordert de vertering van lactose of melksuiker bij personen met melk intolerantie. Dat niet alleen, want het versnelt ook de maag lediging en stimuleert de darmpassage. En als laatste ondersteunt yoghurt het werk van de darmflora.

Door het fermenteren komen er vele gunstige stoffen vrij. Eén van die stoffen is vitamine K­­2. Deze K2 is in de vorm MK-7 en daarvan weten we sinds kort dat deze bijzonder goed is voor onze aderen, botten en hersenen. Het fermenteren rekent ook af met melksuiker, oftewel lactose. Het enzym dat deze soort suiker kan afbreken, lactase, hebben alleen zuigelingen. Hoe ouder we worden, hoe minder lactase we hebben en hoe slechter we niet-gefermenteerde melkproducten kunnen verdragen.

Ten onrechte wordt er dus gedacht dat vetarme producten beter zijn voor de gezondheid zijn of ervoor zorgen dat ze afvallen. Dat terwijl de meeste producten met weinig vet juist vol suiker zitten. Een halve liter melk met een smaakje bevat bijvoorbeeld zo’n 15 theelepels suiker.

Roomboter en kaas

(geen bewerkte kaas) zijn beter dan vetarme brood smeersels. Mensen die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben zouden geen statines moeten slikken, maar een mediterraan dieet moeten volgen, dat rijk is aan olijfolie, fruit, groente, vis en noten.

Groot-Brittannië

Slikken acht miljoen mensen geregeld statines. Al die medicijnen lijken geen effect te hebben op het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten. Bovendien veroorzaken de pillen vaak ongewenste bijwerkingen zoals spierpijn, buikpijn en slaapstoornissen.

Gewoon boter, kaas en eieren

Is niks mis mee indien bij gewoon gebruik. Margarines blijken juist slecht te zijn en is af te raden. Geraffineerde voedingswaar is bewezen dat het slecht is en dus ook bewerkte suiker, die de grootste boosdoener is bij obesitas en hartziekte.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen