spot_imgspot_img

Honderd landen hopen tegen 2030 een einde te maken aan de ontbossing

Klimaatplan: Voor 2030 een einde aan de ontbossing. De komende twee weken vindt de klimaattop van de Verenigde Naties plaats in Glasgow. Deze conferentie is al sinds 1987 het evenement waar een grote verscheidenheid aan landen onderhandeld over het klimaat. Het belangrijkste doel van dit jaar is inmiddels bekend; ontbossing tegengaan. Voor 2030 willen meer dan honderd landen het einde van de ontbossing bereikt hebben. Dit zijn onder andere landen als Nederland, Brazilië, Rusland, Indonesië, Canada en Congo. Veel belovend nieuws dus.

Koolstofdioxide opname, zuurstof afgifte

Het tegengaan van de ontbossing is ontzettend belangrijk in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ontbossing brengt verschillende problemen met zich mee. Allereerst is het natuurlijk zo dat minder bebossing zorgt voor minder CO2 opname en minder O2 uitstoot. Bomen nemen namelijk CO2 op uit de atmosfeer en slaan dit op, daarnaast produceren bomen zuurstof. Om deze reden worden grote bosgebieden als de Amazone ook wel ‘de longen van de aarde’ genoemd.

Gevolgen ontbossing

Een tweede probleem is dat er tijdens de ontbossing vaak veel CO2 uitstoot plaats vindt, in veel gevallen komt de koolstofdioxide die opgeslagen is vrij. Dit zorgt voor een versnelt effect van het broeikaseffect. De aarde warmt sneller op en de effecten hiervan zijn ernstig. Rutte benoemde tijdens de klimaattop de overstromingen die afgelopen jaar hebben plaatsgevonden in Zuid-Nederland, België en Duitsland; een duidelijk gevolg van de klimaatcrisis. Een ander voorbeeld is de elk jaar heftiger wordende natuurbranden, denk aan bijvoorbeeld Australië, Brazilië maar zelfs Europese landen als Griekenland moesten er dit jaar aan geloven. Ontbossing draagt bij aan al deze resultaten van de klimaatproblematiek.

Aanpak ontbossing

Veel landen zien inmiddels in dat de problematiek vraagt om snelle, actieve en daadkrachtige maatregelen. De landen die mee doen aan het doel van 2030 omvatten 85 procent van het bosgebied wereldwijd. Als de beloftes daadwerkelijk waargemaakt worden dan kan dit dus een flinke impact hebben op het bosgebied van onze gehele aarde.

Financiële aspect

Om dit doel waar te maken is ruim 15 miljard euro vrijgemaakt. 10,2 miljard euro komt uit de publieke sector van de landen in de Verenigde Naties en 6,2 miljard euro komt uit de private sector. Dit geld zal gebruikt worden om bosgebieden te herstellen, inheemse volken te steunen en branden te bestrijden. Daarnaast is het plan om 20 miljoen vierkante meter bosgebied te beschermen tegen ontbossing.

Belofte maakt schuld

Het is een extra stap binnen de klimaatdoelen met een veelbelovend resultaat. Toch is het nog de vraag in hoeverre het doel behaalt gaat worden. De plannen en beloftes die bij het klimaatoverleg gemaakt worden zijn niet bindend. Er zitten geen consequenties aan het niet naleven van deze doelen en er is geen sprake van rechtsgeldigheid. We moeten de landen die beloftes maken daarop geloven en binnen 10 jaar gaan we het daadwerkelijke resultaat zien.

Klimaattop 2021

Het congres is nog maar net van start gegaan, er wordt tot en met vrijdag 12 november nog hard gewerkt aan andere onderhandelingen binnen het klimaat-debat en er zijn nog allerlei onderwerpen die aan bod zullen komen. Het is in ieder geval een optimistisch begin wat moed en perspectief biedt voor de rest van de klimaattop in Glasgow.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
9.4 ° C
10.1 °
8.5 °
67 %
7.2kmh
100 %
do
9 °
vr
12 °
za
11 °
zo
13 °
ma
14 °
spot_imgspot_img