Demp je hooikoortsklachten met de juiste voeding

Bewolking

De ui is een bolgewas en behoort samen met de sjalot, de knoflook en de prei tot de lookfamilie. Behalve de sterke geur en de pittige smaak, staat de ui bekent als smaakmaker voor warme en koude gerechten.

Hooikoorts en een gezonde leefstijl

Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak in Nederland. Door veel groente en fruit te eten, kun je het risico verminderen. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die veel ui eten minder risico lopen te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat komt waarschijnlijk door het hoge gehalte quercetine dat in de ui zit, een antioxidant.

Antioxidanten beschermen het lichaam

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicale: schadelijke stoffen die ontstaan in het lichaam door roken, luchtverontreiniging, zonlicht en normale stofwisselingsprocessen. De vrije radicalen kunnen schadelijk worden voor de mens als het lichaam ze niet afbreekt. Bioactieve stoffen in groenten en fruit bevatten die belangrijke antioxidanten en juist de ui blijkt er vol mee te zitten.

Vitamines en mineralen

In alle groenten zitten vitamines en mineralen. Zo zijn uien rijk aan chroom, vitamine C. Hierdoor vergroten uien de weerstand tegen infecties en schimmels en verlagen de bloeddruk. Ook zijn uien een zeer goed middel tegen griep en verkoudheid. Als je griep hebt en een verstopte neus dan is het goed in uienthee te drinken, rauwe ui te eten en een halve ui op het nachtkastje te leggen gedurende de slaap. De neus blijft dan open en je kunt goed ademhalen. Ook is het goed om een halve ui op verschillende plekken in huis of op kantoor te leggen als er griep heerst.

Stevige botten

Onderzoek heeft aangetoond dat uien een gunstig effect hebben op de botdichtheid. De botter zijn sterker en de kans op botbreuken is kleiner dankzij het vaak nuttigen van Ook het bindweefsel rondom de botten hebben baat bij het nuttigen van uien. Bindweefsel blijft sterk dankzij stoffen die in uien voorkomen.

Het gebit

Ook het gebit heeft baat bij het dagelijks nuttigen van uien, omdat wetenschappers de ui zien als een natuurlijk antibioticum. Aangezien gaatjes en tandbederf hoofdzakelijk worden veroorzaakt door bacteriën in de mond hebben deze bacteriën een hekel aan de antibiotische werking van de ui en gaan dood.

Afvallen

Wanneer je wilt afvallen is het eten van uien aan te raden. Wanneer je ui eet, zal je lichaam namelijk minder vetcellen ontwikkelen. Het eten van ui bevordert ook de stofwisseling.

Er is een bewijs dat de chemische stof Querine, kan helpen om je te beschermen tegen hooikoorts. Deze stof is in een hoge concentratie in uien aanwezig. Er zijn geen nadelen bekend van het eten van veel uien, dus dit middeltje is zeker het proberen waard.

De Buurtboer

Omdat op elk landbouw gewas bestrijding middelen worden gebruik is het beter om biologische uien te kopen. Ga eens langs een biologische boerderij of markt en ook hier zijn de uien niet veel duurder dan die van de supermarkt.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen