spot_imgspot_img

Hooikoortsseizoen in aantocht door graspollenseizoen

Hooikoortsseizoen zorgt voor alarmbellen bij patiënten. Het is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, want het bloeiseizoen van grassen en berkenbomen staat op het punt van beginnen. Precies tijdens de meivakantie zullen de eerste grassen geleidelijk tot bloei komen, waardoor de kans op hooikoortsklachten toeneemt voor de twee miljoen Nederlanders die allergisch zijn voor graspollen. Ook de bloeiende berkenbomen zullen nog veel overlast veroorzaken voor ongeveer een miljoen mensen die allergisch zijn voor berkenpollen.

Graspollenseizoen

Het graspollenseizoen komt traditioneel op gang tijdens de meivakantie. De eerste grassoorten beginnen te bloeien en het zeer sterke allergeen pollen van gras kan leiden tot steeds meer hooikoortsklachten. Vooral in de tweede helft van mei en juni vindt normaal gesproken de piekperiode van het graspollenseizoen plaats, waarin de meeste mensen klachten ervaren.

Overlastgevende grassoorten

De komende weken zullen drie grassoorten in het bijzonder overlast veroorzaken: reukgras, rogge en straatgras. Een vierde grassoort, de Grote Vossenstaart, bloeit al enige tijd. Deze grassen hebben een vrij lang groeiseizoen, dat duurt tot ongeveer juni/juli. Dit betekent dat de komende maanden de meest vervelende periode zullen zijn voor hooikoortspatiënten. Daarnaast komen nu ook de essen in bloei, wat de situatie verder kan verergeren.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel, oftewel pollen, van grassen of bomen. Wanneer deze pollen in contact komen met de slijmvliezen van de neus, keel en ogen van gevoelige personen, kan dit een allergische reactie veroorzaken. Symptomen van hooikoorts zijn onder andere niezen, een verstopte of loopneus, jeukende en tranende ogen, en benauwdheid. Deze symptomen kunnen het dagelijks leven van hooikoortspatiënten flink verstoren en zorgen voor verminderde kwaliteit van leven tijdens het bloeiseizoen van pollen.

Weersomstandigheden

Het weer speelt een grote rol bij de ernst van hooikoortsklachten. Vooral droog en winderig weer kan de pollenconcentratie in de lucht verhogen, waardoor hooikoortspatiënten meer klachten kunnen ervaren. Als het langere tijd droog is en er een klein beetje wind staat vanuit het zuiden of oosten, kunnen de pollen zich ophopen in de lucht en gemakkelijk worden ingeademd. Dit kan leiden tot niezen, jeukende ogen en een verstopte neus.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
4.8 ° C
5.1 °
3.9 °
84 %
6.6kmh
100 %
ma
4 °
di
8 °
wo
9 °
do
11 °
vr
10 °
spot_imgspot_img