Hormoon verstorende stoffen

Hormoon verstorende stoffen

Ook wel kankerverwekkende stoffen. In Frankrijk is het verboden omdat het bewezen is dat het kankerverwekkend is maar in Nederland niet?!

Wat is het probleem

Studies geven aan dat dat hele lage dosissen (minder dan 1 ppb) van chemicaliën gelijkaardig aan oestrogeen, zoals BPA, schadelijk kunnen zijn. Met andere woorden, in de urine van zesjarigen werden hogere dosissen van het afbraakproduct, glucuronide, van BPA teruggevonden dan bij muizen die BPA in gelijkaardige dosissen toegediend kregen en die later gezondheidsproblemen vertoonden

Bisfenol A (= BPA)

is een organische verbinding, afgeleid van fenol en wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met andere chemicaliën voor de productie van plastics en harsen. Als building block vindt men BPA vaak terug in verpakkingsmaterialen van levensmiddelen.

Toepassing van BPA

BPA wordt voornamelijk gebuikt als bouwsteen voor de productie van polycarbonaat, een harde, transparante plastic. Polycarbonaat wordt onder andere gebruikt in onbreekbare, recyclebare flessen voor (baby)voeding en drinkwater, voor plastiek tafelbestek en voorwerpen voor gebruik in de microgolfoven. Polycarbonaat wordt ook gebruikt voor waterleidingen.

Residuen van BPA vindt men ook terug in epoxy-fenol harsen die gebruikt worden als beschermende coating aan de binnenzijde van blik of kartonverpakkingen. Deze coating wordt aangebracht als anti-corrosielaag en dus om contaminatie van het voedingsmiddel te voorkomen.

Gevolgen van BPA voor volwassenen

– Vergroting van de prostaat.
– Verminderde kwaliteit van het sperma
– Andere hormonale problemen zoals bv. afwijkende oestrogeen waarden.
– Gevolgen van BPA voor kinderen en baby’s

Vooral bij jonge kinderen en baby’s zouden deze effecten op termijn het grootst zijn. Er zijn heel veel onderzoeken die uitwijzen dat BPA een hormoonverstorende werking heeft. Lage doses BPA hebben al effect op de ontwikkeling van de voortplantingsorganen van meisjes en jongens, kunnen leiden tot verandering in gedrag en in de hersenen en hebben effect op de leeftijd waarop meisjes in de puberteit komen. Sommige onderzoeken worden gedaan en gesponsord door de industrie zelf en U raad het antwoord al geen gevaar voor de volksgezondheid.

BPA lekt weg uit het plastiek in ons voedsel en drinken

Dit jaar is men er niet uitgeraakt of polycarbonaat bekers, die dus Bisphenol-A bevatten, veilig zijn of niet. In de eerste plaats lijkt het ons beangstigend dat polycarbonaat reeds meer dan 50 jaar wordt gebruikt voor het verpakken van dranken en voedingswaren, reeds vele jaren gebruikt voor het maken van drink bekers en zuigflessen voor baby’s, en dat men nu de vraag pas stelt of het allemaal wel zo veilig is….of wilde we het liever niet weten en worden we weer als burger voor de gek gehouden.

In de loop van 2008 hebben verschillende grote winkelketens in de VS, waaronder Wal-Mart, beslist producten met BPA geleidelijkaan te vervangen door BPA vrije alternatieven. Wal-Mart kondigde zelfs aan tegen begin 2009 enkel nog BPA vrije zuigflessen aan te bieden.

Intussen blijven de producenten bij hoog en bij laag beweren dat er geen risico is, maar ze hebben wel allemaal een BPA vrij alternatief klaarstaan of op z’n minst één in ontwikkeling. Volgens The New York Times zou Philips alle grote afnemers in de VS een mededeling hebben gestuurd dat vanaf 31 December geen bekers uit polycarbonaat meer kunnen besteld worden. Wij denken dat in de VS althans, het aanbod vervangen zal worden door een BPA vrij alternatief.

Wat doe je daar nu mee als ouder?

Babi’s zijn nog in de groei en ook kinderen zijn in de groei en dus kwetsbaar. Op de verpakking kan je het meestal niet lezen…je bent over geleverd aan de industrie en wat ze in Brussel beslissen?

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen