Houdbaarheid data TOT en THT-datum?

Iedere Nederlander gooit jaarlijks bijna 50 kilo goed voedsel in de vuilnisbak.
Veel eten wordt weg gegooid omdat het eten over de houdbaarheidsdatum is, maar is dit terecht?

Zo heb je bij voedsel dat over de datum is de keuze

of een voedselvergiftiging of mee doen aan voedselverspilling.
Zo zijn soms nog goed verpakte etensproducten (in glas of blik) over de datum en dan blijft het dilemma weggooien of opeten.

Iedere Nederlander gooit jaarlijks bijna 50 goed voedsel in de vuilnisbak, ter waarde van 150 euro per persoon. Bij elkaar zo’n 100.000 vuilniswagens vol goed voedsel.

Om dit te voorkomen hier een aantal tips

– koop niet meer vers producten dan je nodig hebt.
– hou je voorraad van etenswaren die langer mee gaan beperkt.
– kook niet meer aardappelen of bijvoorbeeld pasta dan nodig. Van deze twee wordt namelijk bijna na elke maaltijd gemiddeld een kwart weggegooid. Bij reist is dat zelfs nog meer. Zo kan je beter goed afpassen met een maatbeker of op gewicht per persoon, dan de inhoud van een pak of zak de pan in te laten verdwijnen.
– over gebleven eten kan meestal nog in de vriezer en is voor een andere keer nog prima te gebruiken. ( “restjes dag “of eten voor naar het werk) .
– zet de koelkast op 4 graden, daar hogere temperaturen het eten sneller doen bederven.
– indien je toch te veel groente heb gekocht, kan je deze alvast bereiden en invriezen. Verse melk zou je kunnen koken of gebruiken voor bijvoorbeeld pudding en is dan weer langer houdbaar.(voor enkele dagen in de koelkast).

Hoe lang zijn producten eetbaar in ongeopende verpakking na de THT- datum?
(ten minste houdbaar tot).

Enkele maanden : Koekjes ,chips, broodbeleg (hagelslag, pindakaas)

Enkele jaren : soep, groente, sauzen in glas of blik
Thee, rijst , gedroogde pasta in droge verpakking.
Frisdrank, jam en andere zoetwaren in glas

Let op: gebruik altijd je zintuigen en kijk, ruik en proef vooral om zeker te zijn, of je de etenswaren nog goed zijn.

Houdbaarheid data TOT en THT-datum nu precies

De TOT -datum ( te gebruiken tot) staat op zeer bederfelijke producten, zoals vers vlees, verse vis en vers gesneden groente. Die moet je niet meer consumeren na de datum, want dat levert een risico op voor je gezondheid.

Een THT-datum (ten minste houdbaar tot) vind je op minder bederfelijke voorverpakte levensmiddelen en zegt alleen iets over de garantie die de fabrikant of producent geeft over de kwaliteit.

Omdat deze twee nog weleens door elkaar gehaald worden, maakt dat de consument soms hun etenswaren ten onrechte weg gooien en maakt een kwart uit van al het eten dat we jaarlijks weggooien.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen