Houten woning is duurzaam en energiezuinig

Waarom een houten woning?

In het noorden van Europa of in de USA zijn houten woningen gewoon en vaak een traditionele en comfortabele manier van wonen. Wij van GroenNieuws.nl begrijpen wel dat weinig mensen in Nederland een houten huis kunnen permitteren. Toch moeten we naar duurzaam en ecologisch verantwoord wonen toe in de toekomst en het is goed om daar over na te denken. Steen en beton geeft veel CO2 vervuiling en zodoende kan hout nog wel eens de oplossing zijn voor de bouw. De voordelen houten woning bouwen in hout heeft vele voordelen ten opzichte van het traditionele bouwen in steen.

Korte bouwtijd

Afhankelijk van de omstandigheden en de grootte van de woning is de bouwtijd doorgaans zo’n 31 weken.

Betaalbaar bouwen

Door de grote keuzemogelijkheden in oplevering zoals van casco tot sleutel klaar bepaalt u zelf deels de prijs. Daarnaast is bouwen in hout veel goedkoper dan de traditionele bouw methoden doordat o.a. de bouwtijd veel korter is.

Sfeervolle uitstraling

De uitstraling is uiteraard afhankelijk van het model van het bouwwerk, de locatie en de afwerking, maar zelfs het meest moderne houten huis zal nooit koud en afstandelijk aandoen.

Milieuvriendelijk

Doordat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen betekent dit een minimale milieubelasting. Daarnaast heeft hout een goede isolerende waarde, waardoor het energieverbruik minimaal is. Hout is bovendien het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur (er vindt herbebossing plaats). De bomen helpen tijdens hun groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen.

Natuurlijke schoonheid

Niets gaat zo goed op in zijn omgeving als een houten woning. Deze zal daarom zelden als storend element ervaren worden. Hout is van nature een prachtig levendig materiaal, dat met de tijd alleen nog maar mooier wordt.

Duurzaam en oerdegelijk

De structuur van hout is relatief licht, maar zeer sterk. Dit maakt een houten woning tot een veilig en duurzaam onderkomen. Een degelijk gebouwd houten huis is zelfs

Aardbeving bestendig

Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan nog zal de woning zeker tientallen jaren staan.

Onderhoudsvriendelijk

Indien de woning wordt afgewerkt met een halfdekkende beits, dan is het raadzaam de woning eens in de ca. 7 jaar opnieuw in de beits te zetten. Indien u een volledig transparante beits gebruikt dient u de behandeling eenmaal in de drie à vier jaar te herhalen. Deze werkzaamheden zijn op redelijk eenvoudige wijze door uzelf uit te voeren.

Gezond woonklimaat

Houtbouw zorgt voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat. Vandaar de oude Chinese wijsheid: “Ben je ziek ga naar een dokter. Kan hij niet helpen, ga in een houten huis wonen!”

duurzaam hout
Uiterst flexibel bouwen

Bouwen in hout betekent een zeer grote artistieke vrijheid. Vrijwel elke woon-of bouwwens is in hout te realiseren.

Goede akoestiek

milieu vriendelijk wonen doordat er bij de bouw van een houten woning voornamelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen betekent dit een minimale milieubelasting. Bij houtbouw wordt namelijk minder afval geproduceerd dan bij traditionele bouw. Bovendien is dit afval her te gebruiken of te composteren.

Hierdoor kan derhalve in principe CO2 Neutraal worden gebouwd
De verwerking van hout vergt zes keer minder energie dan die van beton en twintig keer minder energie dan die van staal. Daarnaast heeft hout een goede isolerende waarde, waardoor het energieverbruik minimaal is.

Hout is bovendien het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur (mits er uiteraard herbebossing plaatsvindt). De bomen helpen tijdens hun groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen. Belangrijkste MILIEU technische voordelen van houtbouw ten opzicht van traditionele bouw.

minder afval bij houtverwerking dan bij traditionele bouw het houtafval kan worden hergebruikt veel minder energie verbruikt bij verwerking van hout dan bij de productie van beton en staal.

Energieverbruik

Minimaal energieverbruik door goede isolerende waarde van hout gebruik geeft geen definitieve aantasting natuur mits er herbebossing plaatsvindt

Waarom is hout duurzaam

Wordt er gebruik gemaakt van duurzaam hout? Komt dit uit speciale bossen waar steeds weer herbeplanting plaatsvindt? Ja, al ons hout wordt op verantwoorde wijze gekapt en voor iedere boom die gekapt wordt word er ook weer een herplant.

Tropisch hout

Hardhout of tropisch hout blijft dubieus of het wel verantwoord hout is en we gaan uit van Europese houtsoorten met name die uit Scandinavië komen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Albert van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen