Huidproblemen, voeding en dieetmaatregelen

Huidproblemen

Huidproblemen kan je tegen gaan door met de onderstaande drie rekening te houden:

1. Allergische reactie van de huid die veroorzaakt wordt door lichaamsvreemde stoffen als synthetische additieven, wasmiddelen, bepaalde cosmetica en hormoonpreparaten (belasting immuunsysteem, ). Natuurlijk is landbouw gif hierop geen uitzondering.
2. Huidproblemen door stress
3. Veel binnen zitten ( met verwarming) en door andere belastingen zoals overmatige blootstelling aan straling (beeldschermen, kunstlicht, UV)
4. Huidproblemen die veroorzaakt worden doordat je huid je overmatig reageert op kruiden of specerijen, koffie, cacao, etherische oliën.
5. Verkeerde voeding of een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.

Huidproblemen veroorzaakt door uitwendige en inwendige omstandigheden
Huid Toxinen Eiwitten. Toxinen kunnen van buitenaf het lichaam binnenkomen (luchtverontreiniging, voedselverontreiniging, additieven e.d), maar kunnen ook binnenin ontstaan. Met name endotoxinen, (afval) producten van bacteriën en schimmels in de darm, kunnen vaak moeilijk worden uitgescheiden. Hierdoor belasten ze de lever en belanden uiteindelijk in de huid.

Eiwitten

Het grootste probleem wordt gevormd door de niet of onvolledig verteerde eiwitten. Ongeveer 2% van het eiwit uit de voeding wordt in het geheel niet afgebroken en komt rechtstreeks in de bloedbaan, waar het een belasting vormt, een allergie kan veroorzaken en door de lever onschadelijk moeten worden gemaakt. Een deel wordt slechts gedeeltelijk afgebroken tot poly peptiden:

Grote brokken aminozuren

Voornamelijk bij een lang verblijf in de darmen, zal een ander deel niet goed verteren en (onder invloed van micro-organismen in de darm) lichaamsvreemde verbindingen vormen, die door het lichaam als zware belasting worden ervaren en via de huid een uitweg zoeken. Een evenwichtige darmflora door gezond en gevarieerd eten is dan ook van belang.

Enzymen

De hoeveelheid eiwit in de voeding en de onderlinge verschillen in moeilijke verteerbaarheid zijn mede bepalend voor de mate van belasting. Een voedingspatroon dat wij als ‘normaal’ ervaren, bevat erg veel en zwaar verteerbaar eiwit (vlees en zuivel). Het splitsen van eiwitten in ons spijsverteringskanaal geschiedt door middel van maagzuur en enzymen die door de maagwand en de alvleesklier worden geproduceerd. Een relatief groot aanbod van eiwit vraagt een grote hoeveelheid spijsverteringsenzymen. Factoren als ouderdom en stress verminderen deze aanmaak en kunnen dus een grote rol spelen bij huidproblemen.

Dieetmaatregelen

Te vermijden stoffen. De algemeen te vermijden voedingsmiddelen, vanwege het hoge eiwitgehalte (spijsvertering), verkeerde vetzuursamenstelling (prostaglandineaanmaak), het relatief geringe gehalte aan essentiële voedingsstoffen, belasting van het immuunsysteem zijn:
1. Gebakken en gefrituurde producten (prostaglandineaanmaak, immuunsysteem)
2.Tarwe, pinda’s, citrusvruchten (immuunsysteem)
3.Vlees, melk, kaas (prostaglandineaanmaak, spijsvertering)
4.Suiker, honing, witte bloem, alcohol (beroving essentiële voedingsstoffen, belasting van de lever)
5.Koffie, chocolade, thee, specerijen (immuunsysteem, prostaglandineaanmaak)

Gezonde huid

Het functioneren van de huid is afhankelijk van een groot aantal voedingsfactoren. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine A, B1, B6, C, E, Caroteen, Magnesium, Zink en Cysteïne. Deze kan je allemaal binnen kruiden bij gezonde voeding met veel

Groente en fruit

IJzer is een essentieel spoorelement. Hoewel nog weleens anders wordt beweerd, lijden er behoorlijk wat mensen aan een ijzertekort; een ijzertekort komt beduidend vaker voor bij vrouwen dan mannen. Een gebrek aan ijzer kan worden herkend aan energiegebrek, lusteloosheid, onverklaarbare vermoeidheid, bleek gelaat, haaruitval, pigmentatieklachten (grijze haren e.a.), rusteloze benen en snel buiten adem raken.

Sporten

Als je én veel sport én geen vlees eet, loop je relatief veel kans op een chronisch ijzergebrek. Van alle vrouwelijke atletes –zowel professioneel als recreatief– lijdt ruim 30% aan een ijzertekort.

Daarom hierbij een lijst met ijzerrijke voeding

– IJzerrijk vlees
– Vis & zeevruchten met veel ijzer
– Groenten
– Brood & granen
– Fruit & ijzerrijke vruchten
– Noten, zaden & pitten als ijzerbron
– Bonen & peulvruchten
– Paddenstoelen als ijzerleverancier
– Water

Discussie over water

De afgelopen jaren is er een discussie ontstaan over de invloed van water op de je huid. Sommige bronnen beweren dat je huid er een stuk beter uitziet door het drinken van veel water, terwijl andere bronnen zeggen dat je door water geen verandering ziet in je huid. Dokterdokter weet één ding zeker: water is niet slecht voor je. Oké, alleen als je extreem veel water drinkt in erg korte tijd kan dit schadelijk zijn voor bepaalde organen. Maar verder is het aan te raden om toch elke dag de anderhalf tot twee liter per dag aan te tikken. Met zweten, plassen en ademen raak je namelijk zo’n 2,5 liter water per dag kwijt en dit moet uiteraard aangevuld worden.
Vet

Voedingspatroon

Het is niet nodig om alle vet uit je voedingspatroon te bannen om je huid vet- en pukkelvrij te houden. Een gezonde huid heeft juist vet nodig, maar zorg er wel voor dat het de goede vetten zijn. Een ezelsbruggetje: verzadigd vet is verkeerd, onverzadigd vet is oké. Goede vetten vind je onder andere in olierijke vis als makreel, zalm en haring.

Vitaminen

Van een tekort aan bepaalde vitaminen kun je een ruwe, grauwe en schilferige huid krijgen. Vitamine A vind je in vlees, zuivel, groenten en zoete aardappelen. Vitamine C zit in fruit, vooral in kiwi’’s, citrusvruchten, aardbeien en bosbessen. Rode paprika is ook een goede bron van vitamine C.

Antioxidanten

Ons lichaam maakt vrije radicalen (agressieve bestanddelen die schade kunnen aanrichten) aan. Vrije radicalen worden vooral aangemaakt door roken, stress, ongezond eten, alcohol, luchtverontreiniging, UV-straling en synthetische stoffen. Het gevolg van vrije radicalen: huidveroudering. Je eigen lichaam en antioxidanten pakken deze vrije radicalen aan. Antioxidanten zorgen voor neutralisering van de vrije radicalen. Antioxidanten vind je onder andere in: vitamine A, C en E, groenten, fruit, zaden, noten en sommige kruiden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen