De kamerprijzen voor studenten stegen in Tilburg met 17%. In andere steden, zoals Den Bosch, daalden de prijzen. Lees meer over de trends op de huurmarkt.
Tilburg ziet grootste stijging in kamerprijzen
In Nederland zijn de prijzen van studentenkamers het afgelopen kwartaal flink gestegen, met Tilburg als koploper. In de Noord-Brabantse stad stegen de kamerprijzen met maar liefst 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit maakt Tilburg de stad waar studenten het meeste moeten betalen voor hun kamer. Tegelijkertijd zijn er vier steden in Nederland waar de kamerprijzen juist zijn gedaald, waaronder Den Bosch.
Gemiddelde kamerprijs stijgt landelijk
De gemiddelde kamerprijs in Nederland is het afgelopen kwartaal met 7,2 procent gestegen, wat neerkomt op een bedrag van 653 euro per maand. Dit komt bovenop de afname van het aanbod van kamers, dat met 5,2 procent daalde in vergelijking met vorig jaar. Deze ontwikkelingen zijn opmerkelijk, vooral omdat de recente kabinetsmaatregelen om de huurmarkt te reguleren en woningen betaalbaarder te maken, nog niet het gewenste effect lijken te hebben. De huurprijzen in de vrije sector werden onderzocht door een verhuurplatform, dat gegevens van ruim 25.000 woningen verwerkte.
Amsterdam blijft het duurst voor studenten
Met een gemiddelde prijs van 991 euro per maand blijft Amsterdam de duurste stad voor studentenkamers. Na Amsterdam volgen Haarlem met 809 euro en Utrecht met 734 euro. De prijs per vierkante meter steeg landelijk met 14 procent, terwijl de gemiddelde grootte van kamers met 6,8 procent afnam. Dit betekent dat studenten voor een steeds kleinere ruimte meer moeten betalen.
Goedkopere kamers in kleinere steden
In steden zoals Wageningen en Enschede kunnen studenten voor gemiddeld 350 euro per maand een kamer huren, wat deze steden tot de goedkoopste maakt. In Den Bosch, Ede, Leeuwarden en Zwolle daalden de kamerprijzen, wat een positief teken is voor de studenten in deze steden.