spot_imgspot_img

IJskoud in het noorden met ijzelkansen

Tweede Kerstdag start met grote verschillen in Nederland. In het zuiden liggen de temperaturen boven het vriespunt. De minima bereiken daar zo’n 1-2°C. Hoe noordelijker, hoe kouder. In het uiterste noorden kan het tot -8°C gaan vriezen. Algemeen boven de grote rivieren vriest het vanochtend.

Warmtefront loopt binnen

Vanochtend is het in de noordelijke helft van het land nog helder. De bewolking die vasthangt aan het warmtefront trekt geleidelijkaan naar het noorden. Pas tegen de avond is het overal bewolkt. Doordat de warme lucht bij een warmtefront eerst op hoogte binnenloopt valt alle neerslag als regen. De eerste neerslag bereikt iets voor de middag het zuidwesten. Op sommige plaatsen kan het nog vriezen terwijl de regen valt, dan spreken we van ijzel. Dat kan gladde wegen opleveren, dus enige voorzichtigheid is vooral in het midden en noorden aanbevolen. Veel neerslag zal er niet vallen, want het warmtefront is vrij zwak. De neerslag bereikt pas tegen middernacht het noorden. Er staat een lichte oostenwind, die het extra koud doet aanvoelen.

Vanaf morgen gaan de temperaturen in een stijgende lijn omhoog. Morgen op de meeste plaatsen zo’n 7-8°C. Woensdag koersen we alweer naar de 13°C, in het zuiden mogelijks zelfs richting 15°C. De bewolking neemt weer de overhand en het kan met tijden regenen. Vanaf de tweede helft van volgende week meer kans op zon.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
licht bewolkt
14.1 ° C
15.7 °
12.9 °
88 %
2.8kmh
44 %
zo
20 °
ma
19 °
di
23 °
wo
18 °
do
14 °
spot_imgspot_img