immuunsysteem verbeteren door voeding

Uien en knoflook zitten vol goede voedingsstoffen

En helpen het afweersysteem. In een ui zitten veel verschillende gezonde voedingsstoffen. De veel besproken vitamine C zit rijkelijk in ui. Deze vitamines zijn goed voor je weerstand: het genoeg binnenkrijgen van vitamine C beschermt je tegen allerlei kwaaltjes. 100 gram ui bevat zo’n 10mg aan vitamine C. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 70mg. Een aanzienlijk aandeel dus!

Naast vitamine C zit er in ui ook veel quercitine

Dit is een krachtig antioxidant dat o.a. een positief effect heeft op je (goede type) HDL-cholesterol niveau. Dit verlaagt de kans op hart en vaatziekten. Het kan je bloeddruk verlagen en kan de kans op bloedklonters verkleinen. Daarnaast heeft het een positief effect tegen verschillende longziektes waaronder astma en bronchitis.

Overige gezondheidseffecten van uien

Het eten van uien kan je glucose-niveau verlagen. Daarnaast werken uien ontstekingsremmend en heeft het eten ervan een positief effect op je spijsvertering. Reden genoeg om regelmatig uien in je gerechten mee te bereiden

Knoflook en ui zijn giftig voor huisdieren

Knoflook en ui zijn bevatten talloze toxische stoffen die de plant normaal gesproken moet beschermen tegen insecten. Deze zijn zo schadelijk dat bijvoorbeeld huisdieren, zoals katten en honden hier hemolyse (uiteenvallen van rode bloedcellen) van kunnen krijgen, omdat de toxische stoffen deze rode bloedcellen beschadigen.

Dus wat maakt nou het eten van ui en knoflook zo gezond voor mensen?
– Het activeert het afweermechanisme in de cellen van je lichaam.
– Het activeert enzymen in je lever, die (andere) toxische stoffen afbreken.
– Het activeert glutathione, een eiwit dat vrije radicalen afbreekt.

Uit onderzoek is gebleken dat het eten van minimaal een halve ui per dag de kans op maagkanker kan halveren en ook tegen andere vormen van kanker (waaronder borstkanker) kan beschermen.

Knoflook

staat vooral bekend om de positieve werking tegen hart- en vaatziekten. Knoflook verlaagt namelijk de bloeddruk en zorgt ervoor dat de bloedplaatjes minder kleverig worden en daarmee samenklonteren voorkomen wordt.

“Knoflook kan op zichzelf hart- en vaatziekten

Niet behandelen, maar kan dit wel voorkomen of de ontwikkeling van hart- en vaatziekten vertragen. Inmiddels stapelt de bewijsvoering zich op dat knoflook ook nuttig kan zijn als complementaire behandeling voor hart- en vaatziekten. Omdat knoflook zoveel medische eigenschappen heeft, kan knoflook ook andere chronische ziektes verminderen, die geassocieerd worden met oxidatieve stress, zoals kanker en diabetes.” (Dr. Khalid Rahman, Bron: Vitasearch,The experts speak, Cardiovascular disease and garlic)

Tip

Eet ui en knoflook het liefst in rauwe vorm en in combinatie met plantaardige olie. De werkende stoffen van ui en knoflook zijn dan het krachtigst en de (in vet oplosbare) stoffen in ui en knoflook worden zo het beste opgenomen door je lichaam..

Tegen kwaaltjes

Het verlichten van kwaaltjes met ingrediënten die je gewoon in huis hebt liggen, kan een geweldige manier zijn om geld te besparen. Een product dat je wellicht met hopen hebt liggen – maar waaraan je nooit hebt gedacht om jeuk, oorpijn en verkoudheden te bestrijden – is niets minder dan de ui. Een ui bevat een flavonoïde (pigment) genaamd quercetine, wat een super krachtig anti-oxidant is.

De ui

De volgende keer dat je een ui aansnijdt, overweeg dan om een beetje opzij te leggen voor de behandeling van de volgende kwaaltjes:

Verzacht brandwonden/voorkom littekens

Als je per ongeluk je vinger verbrandt tijdens het koken, ligt de verlossende pijnstiller misschien gewoon onder je neus. Een ui kan het brandend en stekend gevoel kalmeren. Uien hebben ook antiseptische eigenschappen die voorkomen dat je huid geïnfecteerd raakt en waardoor het genezingsproces versneld wordt. Probeer enkele keren per dag gedurende enkele weken uiensap aan te brengen om littekens te verkleinen.

Verjaag de jeuk

Jeukende insectenbeten zijn vreselijk! Met de zomer voor de deur kloppen de muggen al aan je deur. Verjaag de jeuk door een gesneden ui langs de beet te wrijven. Deze verzachtende werking heeft de ui te danken aan de aanwezigheid van zwavel.

Verzacht oorpijn

Oorpijn is het ergste van allemaal. Bak gedurende 15 minuten een ui in je oven op 220 graden. Haal de ui eruit, laat afkoelen en snijd de ui in twee en maak er sap van. Laat een paar druppeltjes in je oor druppelen. Heel wat blije mensen getuigden dat het wel degelijk werkt – hoewel er hier geen wetenschappelijk bewijs bestaat.

Verstopte neus

Een verstopte neus is best vervelend: bovendien kan het ook pijnlijk zijn als het gepaard gaat met extra druk op de sinussen. Om de druk enigszins te verlichten, kan het helpen om uien in stukjes te snijden en de dampen boven een kom in te ademen. Wees gewaarschuwd: je zult ondertussen misschien een paar traantjes laten.

Bestrijd verkoudheid/griep

Wil je een beetje sneller af van de symptomen van een verkoudheid of de griep? Snijd een ui in twee en leg hem gedurende de nacht op een schoteltje langs je bed. Dezelfde dampen die je doen tranen, helpen om bacteriën te bestrijden.

Dit middel is ook geschikt voor kinderen

Ui en knoflook zijn al eerder opgenomen in andere blogs van onze biologisch.website. Leef je leven, maar leef gezond.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen