Japanners leven langer en zijn gezonder

Japan heeft een Blue Zone op het eiland Okinawa. Al eerder hebben we een blog geschreven over de blue zones, die in maar enkele landen voorkomen. Het zijn de gebieden waar de bevolking rond de honderd jaar wordt, zoals op het Japanse eiland Okinawa.

Zon, verse groente, weinig of geen vlees, wel vis en geen stress. Daarbij eten de inwoners ook zeewier als groente en gebruiken ze daarnaast bijna elke dag wel kurkuma en gember. Deze laatste twee zijn rijk aan antioxidanten waardoor je immuunsysteem versterkt wordt en er een ontstekingsremmend effect optreed. Verder dragen citrusvruchten, zoete aardappel, tofu, soja bij aan een gezonde leefstijl, net als veel bewegen en weinig alcohol.

Maar hoe is het met de rest van de Japanse bevolking gesteld?

Uit het jaarlijkse rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat Japanse vrouwen wereldwijd de hoogste levensverwachting hebben. Japanse vrouwen worden gemiddeld 87, terwijl de gemiddelde levensverwachting in Nederland is 82 jaar is. Dat is in principe geen schrikbarend verschil in levensverwachting. Wat echter wel een opvallend verschil is, is het verschil in overgewicht. Maar liefst 46.5% (!) van de Nederlandse vrouwen kampt met overgewicht, terwijl obesitas onder Japanse vrouwen nauwelijks voorkomt.

Verder kampen Nederlanders, zowel mannen als vrouwen, met zogenoemde welvaartsziekten, zoals kanker, diabetes, ontstekingen en overgewicht. Daarentegen is de leefstijl van de meeste Japanners minder gezond te noemen door de langere werkdagen, minder vakantie en meer werkdruk, stress en hogere prestatiedruk. Ondanks dat de discipline onder de Japanners er ook voor zorgt dat dik zijn af wordt gewezen in de maatschappij, lijkt dus het voedsel het belangrijkste verschil te maken voor een gezonde oude dag.

Wij Nederlanders

Krijgen veel calorieën binnen via koolhydraten van brood en aardappels. Maar ook een maaltijd met sushi staat gelijk aan een broodmaaltijd wat calorieën betreft. Ook de bewerkte witte rijst van sushi is niet gezond en met de vette vis die de sushi bevat maakt het gerecht dus zo gezond. Daarnaast is soja saus weer te zout en de groente/ zeewier die de sushi bevat minimaal, waardoor het gerecht niet echt gezond is en slechts leuk een keer te proberen.

Welk Japans eten is dan wel gezond?

Wel begin bij de manier van eten. Eet niet te veel, kleine porties, gevarieerd, hoge kwaliteit en verse groente en fruit. Daarnaast drinken Japnners veel groene thee.

Of wel Japanners eten wel
  • Weinig of geen: zuivel, suiker, vet, aardappelen en brood.
  • Wel: rijst, eieren, vis, zeewier, soja, tofoe en tempé.

Verhouding: Japanners eten driemaal zoveel vis als vlees, 40 keer meer sojaproducten dan graanproducten, zoeten aardappel in plaats van aardappelen en bij elke maaltijd eten de Japanners fruit. Daarbij worden er in de maaltijden meer specerijen gebruikt zoals gember en mierikswortel.

Het Okinawa-dieet bestaat uit veel meer plant- dan vlees producten, veel vette vis en sojaproducten. Ruim tachtig procent van het voedsel bestaat uit groente, fruit, granen en peulvruchten. De overdadige consumptie van sojaproducten en groenten is veelvuldig, al is dit bij de rest van de Japanse bevolking niet altijd het geval.

Groente en fruit is in Japan aanwezig en vers, maar niet overdadig. Veel groente en fruit is duur en moet worden geïmporteerd. Kort samengevat, Japans eten bestaat uit veel gevarieerd gezond voedsel met weinig vet en weinig of geen granen of melk. Ook wordt er veel groene thee gedronken. Ofwel veel reist of reist producten (noedels) of soja.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen