Japanse aardappelen in de moestuin?

Crosnes vergeten groente

Crosnes worden ook wel Japanse aardappel genoemd Heeft witte knolletjes (Ø 1cm-1½ cm) van een kruidachtige, van origine Noord Chinese plant die al aan het einde van de negentiende eeuw in Europa werd ingevoerd door iemand uit Crosne, een plaatsje in de buurt van Parijs. Omdat ze moeilijk zijn schoon te maken nooit echt bekend geworden, maar de laatste tijd kom je ze steeds vaker tegen in hippe restaurants. En nu dus ook in de toko.

De biologische moestuin

Crosne zijn in China te koop, zowel vers als ingemaakt in een potje. In Nederland is crosne steeds vaker vers te koop bij een toko. Voor mensen die het leuk vinden met een moestuin te experimenteren is crosne een ideale plant. Je vindt hem niet vaak in de winkels en als je hem vindt is hij niet goedkoop. Met crosne heb je een leuke, originele moestuingroente in de tuin of op het balkon

Crosne komt in onze streken niet tot bloei, waardoor je voor de vermeerdering dus zult aangewezen zijn op knolletjes van de vorige oogst (planters). Planters die je in de handel koopt moet u onmiddelijk planten of inkuilen.

Crosne kan het jaar rond worden geplant, alhoewel maart en april daarvoor de beste periode is. Deze stachys groeit op nagenoeg elke grondsoort, maar verkiest toch een lichte maar voedzame en diep bewerkte grond.

Plant de knolletjes op rijen van 30 à 40 cm uit elkaar. Om de 30 cm en 8 à 10 cm diep 3 knolletjes of om de 10 cm 1 planter. Aanaarden is niet noozakelijk, maar dat geeft toch een betere oogst met grotere knollen tot gevolg. Op arme grond wat bij mesten (koeien korrels) tijdens de groei.

Plagen

spint en luis zie bestrijding andere blogs. Vaak helpt het om met de tuinslang ze eraf te spuiten. Crosne groeit zowel in de zon als in de halfschaduw. Je kunt ze het beste 10 centimeter uiteen planten. Hij doet het goed in zanderige bodem. De crosneplant of Japanse andoorn wordt 50 centimeter hoog. De knolletjes zijn vorstbestendig. Crosne kan gaan woekeren.

Hoe te bereiden

Ze worden op dezelfde wijze bereid als krielaardappeltjes. Je kunt ze dus koken, bakken, wokken, frituren en zelfs rauw eten.Ze lijken een beetje klein; ze hebben de vorm van garnalen, behalve dat ze steeds dikke ringen hebben. Was ze in ruim water en borstel ze af met bijvoorbeeld een afwaskwast waarmee je alleen groenten mee schoonmaakt. De subtiele smaak is een beetje nootachtig en doet denken aan aardpeer of artisjok.Je kookt de knolletjes in zo’n vijf minuten gaar, bakt ze of voegt ze rauw toe aan slaatjes. Je kan ze ook inleggen

Bewaren

In de koelkast bewaren. Ze verleppen redelijk snel, al zijn ze dan nog wel op te peppen in een bakje koud water, toch goed oppassen bij aankoop dat ze vers zijn.

Crosne kun je prima bakken met uitjes, knoflook paprikapoeder en een mix van groene kruiden zoals salie en rozemarijn Bak eerst de uitjes en de knoflook twee minuutjes en voeg de crosne daarna eraan toe. Zo heb je een lekkere basis voor een maaltijd

Ingrediënten

– 500 gram Crosnes
– 1 ½ liter kippenbouillon (van tablet)
– 50 gram boter
– Gehakte peterselie
– Bereidingswijze:

4 kabeljauwmoten van elk 200 g
600 g Japanse crosnes
2 grote aardappelen
100 g zure room
1 dl hazelnootolie
1 dl witte balsamicoazijn
een klein potje truffelsnippers

Bereidingswijze

Kook de crosnes in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes van millimeter, een geduldig werkje dat je beter aan de keukenrobot overlaat. Kook de blokjes ongeveer 1 minuut in kokend water, giet af en laat afkoelen. Maak een vinaigrette met de hazelnootolie, de azijn en de zure room. Giet die over de aardappelblokjes en smaak af met peper en zout. Wrijf de vismoten in met vismarinade en kruid met viskruiden. Leg de kabeljauw tussen een met olie ingestreken grillklem. Rooster 8 minuten op hoge hitte. Gebruik, als je met houtskool werkt, vuurkruiden telkens je de vis omdraait. Bak de crosnes in een flinke scheut notenolie en kruid met barbecuekruiden. Dien alles op met een lepeltje aardappelvinaigrette.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen