spot_imgspot_img

Bescherm jonge dieren tijdens het broedseizoen

Vanaf het vroege voorjaar tot middenin de zomer worden jonge dieren geboren. Dit is een belangrijke periode waarin de natuur extra kwetsbaar is. Tijdens het broedseizoen is het van groot belang om respectvol om te gaan met de natuurlijke omgeving en de dieren die daar leven. In dit artikel zullen we bespreken waarom het broedseizoen zo belangrijk is en hoe we ons gedrag hierop kunnen aanpassen om schade aan de natuur te voorkomen.

Broedseizoen

Het broedseizoen is een van de meest kwetsbare periodes voor de natuur. Veel vogels, maar ook andere dieren, zijn dan druk bezig met het grootbrengen van hun jongen. Het is dan ook belangrijk om de dieren met rust te laten en verstoring te voorkomen. In sommige gevallen kunnen jonge dieren alleen worden gelaten door hun moeder om roofdieren te vermijden en ze kunnen gevaarlijk worden als ze zich bedreigd voelen. Daarom is het beter om de dieren met rust te laten en van een afstandje te observeren.

Wandelen

Tijdens het broedseizoen is het belangrijk om op de paden te blijven. Zo wordt voorkomen dat je onbedoeld jonge dieren verstoort of vernietigt. Als je als wandelaar in deze periode de natuur intrekt, kun je wel eens op zo’n jong dier stoten. Het is dan belangrijk om deze met rust te laten en vooral niet aan te raken. Ieder jaar worden er jonge dieren verstoten door hun moeder nadat ze zijn verstoord of aangeraakt door mensen.

Loslopende honden

Loslopende honden kunnen tijdens het broedseizoen veel problemen veroorzaken. In deze periode zijn reeën en andere dieren extra actief. Dit maakt de kans groter om deze dieren tegen te komen. Regelmatig worden er reeën aangevallen of zelfs doodgebeten door honden. Ook raken de dieren vaak in paniek, met als gevolg dat ze verongelukken op een drukke weg of in een afrastering. Daarom is het van groot belang om honden aangelijnd te houden tijdens het broedseizoen.

Mountainbiken

Ook mountainbiken kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Het is belangrijk om alleen op de voorgeschreven routes te fietsen. Zo wordt voorkomen dat je onbedoeld jonge dieren verstoort of vernietigt. Bovendien kan mountainbiken buiten de voorgeschreven routes schade aanbrengen aan het milieu en de dieren die daar leven.

Natuur

Het broedseizoen is een kwetsbare periode voor de natuur. Dieren krijgen jongen, planten komen op en de natuur is in volle bloei. Het is belangrijk om deze periode met respect te benaderen en ons gedrag aan te passen om schade aan de natuur te voorkomen. Blijf op paden, houd je hond aan de lijn!

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
16 ° C
18.4 °
15.1 °
84 %
6.2kmh
89 %
wo
17 °
do
17 °
vr
19 °
za
16 °
zo
18 °
spot_imgspot_img