spot_imgspot_img

Kabinet investeert miljarden in groen staal bij Tata Steel

Het demissionaire kabinet heeft aangegeven dat Tata Steel Nederland zijn groene transitieplannen moet versnellen. Om dit te realiseren, is staatssteun van tussen de €0,5 en €3 miljard nodig.

Adviescommissie

Oud-minister Hans Wijers en voormalig bankier Frans Blom benadrukken in hun advies aan de regering de cruciale rol van staatssteun bij het realiseren van groene doelstellingen. Ze wijzen op mogelijke hoge kosten voor de overheid bij het niet ingrijpen in de situatie, met potentiële saneringskosten van meer dan €12 miljard bij een eventuele ontmanteling van de staalfabriek.

Tata Steel

Tata Steel’s Groen Staal-plan streeft naar een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, fijnstof en geurhinder tegen 2030. Het kabinet ondersteunt dit initiatief maar dringt aan op een versnelde reductie van fijnstof.

Staatssteun

De Nederlandse overheid verbindt staatssteun aan verbeteringen in de gezondheidssituatie rondom Tata Steel. De versnelde sluiting van bepaalde fabrieksonderdelen is een vereiste, met investeringen in milieuvriendelijke alternatieven.

Europese staalmarkt

De Europese staalmarkt staat voor grote veranderingen, waarbij de Nederlandse staalindustrie concurrerend wil blijven. De commissie identificeert verschillende scenario’s, waarbij een afzijdige overheid of volledige sluiting als ongunstig worden beschouwd.

Niet ingrijpen kan leiden tot faillissement, wat enorme kosten met zich meebrengt voor de belastingbetaler. Bovendien brengt dit risico’s met zich mee voor het Nederlandse vestigingsklimaat en de werkgelegenheid.

Staatsdeelneming

De mogelijkheid van een staatsdeelneming wordt overwogen, maar de voorkeur gaat uit naar alternatieve juridische maatregelen om te garanderen dat het geld binnen Nederland blijft.

Concurrentiepositie

Staatssteun is noodzakelijk om de concurrentiepositie van Tata Steel te handhaven, gezien vergelijkbare initiatieven in andere Europese landen.

Tata Steel Nederland

Tata Steel Nederland benadrukt het belang van snelle besluitvorming om de gestelde doelen te halen en economische stabiliteit te waarborgen.

Het rapport van Wijers en Blom onderstreept de complexiteit van de situatie en benadrukt de noodzaak van nauwe samenwerking tussen de overheid en Tata Steel Nederland om een duurzame toekomst te waarborgen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
10.7 ° C
11.8 °
9.5 °
73 %
10.4kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img